Magazin
TJEDNI OSVRT

Kolindino kašnjenje
Objavljeno 18. veljače, 2017.
Predsjednica u tri godine možda stigne popraviti dojam o svom radu i imidžu državnice jer pred njom je još puno posla

Hrvatska izumire, ovo je biti ili ne biti, trebamo izvanredne mjere, dramatično je upozorila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, progovorivši o dvije godine svoga mandata i katastrofalnoj demografskoj situaciji u zemlji.

Izrekla je to takvim tonom kao da o tome do srijede nije baš ništa znala i nije mogla češće upozoravati na sada već glavni problem u državi, a koji, usput rečeno, dijelom ipak ulazi i u njezine malobrojne ovlasti. I sama je taj problem istaknula kao područje od njezina najvećeg interesa.

Kasnila je predsjednica s više otvorenih pitanja i prije, naročito u drugoj godini mandata, kada je počela sve češće griješiti. Izuzmemo li da je ipak popravila dojam koji svijet ima o Hrvatskoj, ali vanjska politika ionako joj je na prvom mjestu opisa posla. Prema analitičarima bila je donekle i faktor stabilnosti tijekom dvaju parlamentarnih izbora i političkih turbulencija. No, odlaskom Karamarka i Milanovića, koji su se politički gotovo tukli, polako je gubila politički smisao i činila pogreške. Ali trenutačno je prepuštena i traženju svoje pozicije u kohabitaciji s HDZ-om. Jer, mora se priznati, ima nemalih ambicija, ego do neba, a izgubila je “neprijatelja”, odnosno prostor u kojem bi dokazivala da je bolja, naprednija i spremna za drugi mandat, iako su joj preostale još tri godine. Sve skupa, gledano iz drugog kuta, pomalo i čudi jer je nizom dosadašnjih poteza predsjednica Republike pokazala da pripada u tvrđu desnicu od one koja sada vlada HDZ-om. Pa i premijer Andrej Plenković zna da s Kolindom mora biti strpljiv i diplomatičan jer bi se u suprotnom lako mogao naći u problemima.

Nadalje, u tri godine možda ipak stigne popraviti dojam o svom radu i imidžu državnice jer pred njom je još puno posla. U suprotnom bi joj trend popularnosti u narodu mogao i dalje padati. Ipak, čini se da se predsjednica u posljednje vrijeme malo trgnula, kao da ju je kriza prošla. Naime, i bliski joj ljudi navodno su donedavno imali dojam da čak i nije previše zagrijana za drugi mandat jer je sigurno čeka i nastavak međunarodne karijere, ali u najnovije vrijeme to se, kažu, promijenilo. Ona na to odgovara: “Na vrijeme ću vas obavijestiti o svojoj odluci hoću li se opet kandidirati. Političari razmišljaju o sljedećim izborima, a državnici o sljedećim generacijama.” Naravno, o ocjeni svoga rada odgovorila je diplomatski: “Nezahvalno je samoj sebi davati ocjene, samokritična sam i neka drugi ocjenjuju. Ali uvijek težim najboljem”, rekla je. Pa možda i uspije jer projekt uspješne žene iz naroda do sada joj se pokazivao dobitnim. U startu je pokazivala da ne želi biti fikus, nego aktivno voditi politiku i državu. Na tom je putu malo zastala, a kako će dalje, samo ona zna.

Piše: Damir GREGOROVIĆ

Možda ste propustili...

PROŠLOST U SADAŠNJOSTI: TASKO S RAZLOGOM I POKRIĆEM

Ironija kao feministički pogled

IRAN I IZRAEL: SMRTNI NEPRIJATELJI

Eskalacija rata u sjeni

Najčitanije iz rubrike