Regija
VIJEST JE IPAK ŠALJIVA

Šok: Ministarstvo uprave
ujedinit će Belišće i Valpovo?!
Objavljeno 17. veljače, 2017.
Manifestacija “Karašicka Republika” namijenjena je svima onima koji ljube, ili su ljubili osobu iz susjednog grada

Kako neslužbeno doznajemo iz visokih izvora Ministarstva uprave, u sklopu reforme javne uprave planirano je ujedinjenje gradova Belišća i Valpova! - vijest je koja je posljednjih dana poput munje zapalila društvene mreže i izazvala lavinu komentara stanovnika ovog dijela Slavonije i Baranje.

U tekstu se nadalje naglasilo kako “su Belišće i Valpovo odabrani zato jer su srasli i funkcionalno komplementarni gradovi blizanci, ali i zbog povijesnog uspjeha – potpisanog sporazuma o pripremi i realizaciji EU projekta vodoopsrkbe i odvodnje 'Valpovo-Belišće'. Za sam čin ujedinjenja dvojnih gradova, Belišću i Valpovu pripalo bi jednokratnih 90 milijuna kuna. Iako je u pitanju zaista veliki novac, pitanje je hoće li on biti dovoljan da se smanji antagonizam između ovih susjednih gradova..., iz Ministarstva poručuju kako nema razloga za brigu, nova upravna podjela poticat će razvoj lokalnih identiteta pa tako podjednako i belišćanskog i valpovačkog...”, dio je zanimljivog teksta na društvenim mrežama na kraju kojeg stoji da je tekst šaljiv i da nije stvarnog karaktera, ali kojeg su očito samo rijetki do kraja pročitali, a iza kojeg stoji - “Karašicka Republika”!

Belišćanin Mislav Matišić jedan je od inicijatora zanimljivog projekta.

- Fašničku manifestaciju “Karašicka Republika” prvi put organizira inicijativa mladih iz Belišća i Valpova s ciljem boljeg povezivanja i suradnje pojedinaca, udruga i institucija s područja Valpova i Belišća. Želja je da ova manifestacija postane tradicija za vrijeme fašničke veljače kako bi se na šaljiv način ostvarili temelji bolje suradnje dvaju gradova - Kaže Matišić.

“Karašicka Republika” imat će svoj grb, zastavu, himnu i statut koji će na šaljiv način povezati prostor i identitet dvaju gradskih središta. Logo je mitski lik ValBel, satkan od prostornog oblika spojenih gradova, crvene i zelene boje te belišćanskog lista i valpovačke djeteline. Zastavu Republike čine crvene i zelene kockice, dok je republička himna zapravo prepjevana obrada pjesme Seed Holdena: “Domovina”, koju su snimali glazbenici i neglazbenici s područja oba grada.

ROCK I DJ NA LEDINI

“Karašicka Republika” najavljuje da je ove (18. veljače) i iduće subote (25. veljače) planirano održavanje raznih sportskih i kulturnih događaja na ledini između Bille i Valpova gdje katastarski samo cesta dijeli ova dva grada. Planirano je biranje najbolje maske, održavanje turnira u “Nogometu pod maskama”, nastupi DJ-eva te koncert rock-bendova. Odabirom vrste glazbe (rock i DJ) žele se prezentirati žanrove koji nisu uopće, ili veoma rijetko, zastupljeni na gradskim događanjima.

IDEJA NASTALA SPONTANO

Ideja je nastala spontano, u razgovoru, podjednako kako je nastao belišćanski turnir “Vaterpolo u žitu”. Brzo su se pojedinci iz belišćanskih i valpovačkih udruga aktivno uključili u pokretanje manifestacije i stoga ovom prigodom želimo zahvaliti brojnim sponzorima koji će svatko na svoj način pridonijeti ovoj šaljivoj manifestaciji - poručuje Mislav Matišić, koji dodaje da su ove godine organizirali festival bez ikakve logističke i financijske pomoći gradova, čistim volonterskim radom, “jer smatramo kako pojedinci i udruge iz Belišća i Valpova trebaju surađivati zajedno na svim poljima, upravo na ovakav način”.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike