Regija
VINCEKOVSKI BLAGOSLOV VINOGRADA U NOVOJ BUKOVICI

Uz kobasice, gazda Joza objesio i kulen i slaninu
Objavljeno 21. siječnja, 2017.

NOVA BUKOVICA
Jutarnjih -20 nije pokolebalo niti spriječilo ljubitelje vinograda i vinske kapljice na području Nove Bukovice da proslave blagdan sv. Vinka i prisustvuju vincekovskoj posveti vinograda.
Na vinskoj cesti u Bukovačkom vinogorju i ove godine proslavu su organizirali Općina Nova Bukovica i Kulturno-umjetničko društvo Lipa. Zbog obilnih količina snijega pristupne ceste valjalo je ralicama očistiti pa dolazak u vinograde nije svima bio jednako lagan. Ali po tome se i razlikuje ovogodišnje Vincekovo od prethodne dvije godine, kojima je zajednički bio nedostatak tradicionalne snježne vincekovske bjeline. 
Zbog zdravstvenih razloga planiranih sudionika izostalo je formiranje vincekovske povorke konjskih zaprega ispred mjesnog doma u Novoj Bukovici, u kojoj se na jednoj kočiji do Bukovačkog vinogorja trebao dovesti i vinski biskup. No, ceremonija nije mogla proći bez njega pa se biskup „potajno“ dovezao među bukovačke vinograde i pred mnogobrojnim vinogradarima i njihovim obiteljima, a bio je tamo i općinski načelnik Željko Vencl, u vinogradu domaćina Josipa Mandića obavio tradicionalni blagoslov vinograda. Tijekom ceremonije biskup, čiju je ulogu majstorski odigrao Ivan Tomljanović, nekoliko je puta nazdravljao, a u tom poslu vjerno mu je pomagao pomoćnik Ivica Turkalj. Vinski biskup je podsjetio da Vincekovo označava početak nove vinogradarske godine i da treba uz blagoslov sv. Vinka vinom posvetiti lozu i objesiti na trsove velike kobasice, kako bi i grožđe koje će rasti na tim lozama bilo isto tako veliko, lijepo i zdravo. A u vinogradu „gizdavog gazde“ Joze obješene su ne samo velike kobasice, nego i kulen, kulenova seka i cijela slanina, a to zasigurno znači – bit će mnogo buradi dobrog vina.   
Poštujući običaj da se prigodom posvete vinograda obreže trs i da se stave mladice u vodu da sv. Vinko pokaže kakva će biti vinogradarska godina, učinio je to i Josip Mandić kao vinogradar domaćin. Potom se svečanom prisegom obvezao da će do Josipova lozu obrezati, do Đurđeva lozu povezati, do Sofije vinograd okopati, za Ivanje početi prskati, za Bartolovo strašilo postaviti, za Malu Gospu grožđe pribrati, za Miholje grožđe pobrati, za Lukovo mošta poslušati, za Martinje mošta pokrstiti i za Vincekovo sve to ponoviti. Ceremonija je završena molitvom litanije sv. Vinka, nakon čega je domaćin počastio sve nazočne svojim domaćim delicijama i gemištom, a organizatori skupa grahom iz velikoga kotla.
U ceremoniji posvete vinograda sudjelovali su i članovi dramske sekcije KUD-a Lipa, a nakon svečanosti bukovačke vinogradare i njihove goste zabavljao je tamburaški sastav Noćna smjena.Petar Žarković

Najčitanije iz rubrike