Osijek
OSJEČKO TRŽIŠTE NEKRETNINA

Stambeni kvadrat i za manje od 300 eura
Objavljeno 19. siječnja, 2017.
Zbog vala iseljavanja iz Osijeka svjedoci smo i sve manje potražnje

Prema podacima dostupnim na internetskom oglasniku za nekretnine Crozilla.com, prosječna cijena četvornog metra stana u Osijeku tijekom 2016. godine iznosila je 957 eura. Najniža je to cijena u kvartetu najvećih hrvatskih gradskih regionalnih središta. Za Zagreb, primjerice, prosječna je cijena iznosila 1600 eura za četvorni metar.

No općenito najniže cijene za stanove u Hrvatskoj prodavatelji su tražili u gradovima kontinentalnog područja pa tako u ovom oglasniku iznose kao primjer Sisak, gdje je cijena kvadrata stana tijekom prošle godine u prosjeku iznosila 705 eura, ili pak Bjelovara sa 785 eura po kvadratu. Prema podacima Crozilla.com, godišnji pad cijena stanova u visini od 2,3 posto tijekom prosinca zabilježen je u Sisku i Osijeku.

No iznenađenje, a to je da se u Osijeku, u kojemu je putem ovog oglasnika oglašena prodaja više od 400 stanova, od prosinca mogu pronaći stanovi i po cijenama nižim i od 300 eura po četvornom metru!

Pritom napominju kako je riječ o nekretninama starije gradnje, najčešće potkrovljima ili dvorišnim stanovima koji zahtijevaju adaptaciju i dodatna ulaganja pa su i zato njihove cijene znatno niže od prosječnih.

Povoljna ponuda

Prosurfali smo i mi oglasnik da se uvjerimo što se to nudi. No, daleko od toga da je riječ samo o dvorišnim stanovima. Dvorišni stan, 40 kvadrata, u užem središtu grada (u blizni kontaktedrale) prodaje se za 498 eura po kvadratu. U Donjem gradu, u Cvjetkovoj ulici, renovirani (u 2009. godini) dvorišni stan od 45 kvadrata nudi se za 24.900, dakle za 550 eura po kvadratu.

Dvosoban dvorišni stan u Ružinoj ulici, stambene površine 44 kvadrata, kompletno adaptiran 2012. godine, nudi se za 24.000 tisuće eura. Ili za 550 eura po kvadratu.

Sve manja potražnja

U Višnjevcu, na glavnoj ulici bliže Josipovcu, podrumski stan površine sto kvadrata nudi se za 26 tisuća eura, što je samo 250 eura po kvadratu.

Ali našli smo i dvije ponude koje bi itekako mogle biti zanimljive. U Županijskoj ulici, u blizini raskrižja s Gundulićevom, u stambeno-poslovnoj zgradi sagrađenoj u secesijskom arhitektonskom stilu, u ponudi je stan na prvom katu. Stan se prostire na stambenoj površini 102,72 kvadrata, a trenutačno se sastoji iz dvije stambene jedinice sa zasebnim ulazima. Oglašena cijena je 25 tisuća eura, odnosno 243 eura po četvrnom metru. No ponuditelj ne skriva kako je stan u lošem stanju i da mu je potrebna adaptacija.

Druga je primamljiva ponuda stan od 160 kvadrata u zgradi u svojstvu kulturnog dobra u Europskoj aveniji. Sastoji se od pet soba, kuhinje, ostave, kupaonice, WC-a, zimskog vrta, velike terase, pripadajuće garaže u dvorištu te podrumskih prostorija. Grijanje je gradsko centralno s vlastitim brojilom, dakle plaćanje prema potrošnji. Blizina središta grada, glavne pošte, Općinskog suda i svih važnih sadržaja... Sve to je u ponudi za iznos 130 tisuća eura, odnosno primamljivih 798 eura po četvornom metru.

Što je razlog ovakvim cijenama? Ljudi iz struke kažu kako je to do ponude i potražnje.

- Osijek već duže ima toliko stanova u ponudi da u idućih nekoliko godina nema potrebe da se išta novo gradi. Dovoljno je adaptirati postojeće - sažet je odgovor koji nam je u jednoj prilici dao arhitekt Miroslav Pavlinić. Također, zbog vala iseljavanja iz Osijeka svjedoci smo i sve manje potražnje.

Dario KUŠTRO
NAJSKUPLJA PONUDA

Ima, naravno, i “pravih” cjenovnih ponuda. Primjerice u Vukovarskoj ulici, u blizi Eurodoma, stan od 78 kvadrata na prvom katu trokatnice s plinskim centralnim grijanjem te zadržanim kaljevim pećima koje su u funkciji. Jednaka je pripadajuća površina tavana, potom je tu i parking. Cijena - gotovo 1900 eura po kvadratu. Najskuplji je to kvadrat stana koji se na ovom internetskom oglasniku nudi u Osijeku.

osijek

NAJJEFTIJI STANOVI U 4 REGIONALNA SREDIŠTA

Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

Najčitanije iz rubrike