Osijek
SOCIJALNE TRIBINE U VIKARIJATU

Tribina o obnovi društvenog poretka
Objavljeno 12. siječnja, 2017.

U Vikarijatu je nastavljen ciklus socijalnih tribina i izlaganje o socijalnoj enciklici “Quadragesimo anno - obnova društvenog poretka”, koju je održao vjeroučitelj mr. Igor Jakobfi (na slici), tajnik nadbiskupijskog Ureda za promicanje socijalnog nauka Crkve i društvena pitanja.

Govoreći o drugoj socijalnoj enciklici Quadragesimo anno (QA), koju je 15. svibnja 1931. godine objavio papa Pio XI., 40 godina nakon enciklike Rerum novarum pape Lava XIII., objavljene 1891., Jakobfi je istaknuo važnije odrednice enciklike u kojoj se prvi put spominju pojmovi korporativno društvo i kršćanska supsidijarnost (cilj pomaganja je dobro pojedinca i manjih društvenih struktura) te zahtjev za dubokom ćudorednom obnovom koja je jedan od uvjeta obnove društvenoga poretka. Budući da je enciklika nastala između dvaju svjetskih ratova, u vrijeme nastanka fašizma i nacizma, u razgovoru je spomenuto da je u drugim dokumentima papa Pio XI. (1922. do 1939.) osudio oba zla te enciklika QA govori o društveno-gospodarskom ustroju društva koje se ne temelji na liberalističkom kapitalizmu ili na socijalističko-komunističkom kolektivizmu.

U kontekstu uloge laika u Crkvi istaknuto je kako enciklika drži da je poslanje vjernika "u njezi vlastitog duhovnog života", a čulo se i o stavovima kako treba "u svakoj kući imati katoličke novine, skrbiti za obiteljski i društveni ćudoredni život te skrbiti za očuvanje i odgoj mladeži".

Tribinu je molitvom otvorio i zaključio predstojnik Instituta za novu evangelizaciju „Sveti Ivan Pavao II.“ mons. dr. Vladimir Dugalić. I.K.

Ciklus socijalnih tribina i izlaganje o socijalnoj enciklici vodi vjeroučitelj mr. Igor Jakobf

Možda ste propustili...

FINALE NATJECANJA METRO JUNIOR TOP CHEF U ROVINJU

Učenik iz Osijeka Filip Viljevac osvojio drugo mjesto

KAD TI GLUTEN ZAGORČAVA ŽIVOT

Osam od deset oboljelih ne zna da ima celijakiju

Najčitanije iz rubrike