Regija
SISTEMATSKI PREGLEDI BRANITELJA

Na pregled samo oni koji imaju više od 1500 ratnih dana
Objavljeno 13. siječnja, 2017.

NAŠICE - U Općoj bolnici Našice uskoro će početi provedba Programa za provođenje preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata kako bi se što ranije otkrile kronične bolesti, ubrzalo liječenje i utjecalo na manju smrtnost branitelja. Riječ je o programu čiji su nositelji Ministarstvo hrvatskih branitelja i Ministarstvo zdravstva uz koordinaciju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, a dio je Nacionalne strategije zaštite i očuvanja zdravlja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata. Pilot-projekt proveden je posljednja tri mjeseca prošle godine na području Vukovarsko-srijemske županije, a u 2017. bit će nastavljen u svim županijama. Na području Osječko-baranjske županije sistematski pregledi će se provoditi u KBC-u Osijek te u Općoj bolnici Našice, i to nakon utvrđivanja popisa zainteresiranih branitelja, koje će bolničkim ustanovama dostaviti područni uredi Ministarstva branitelja.

Obrazlažući program, ravnatelj Opće bolnice Našice, dr. Hrvoje Šimić naveo je kako je naglasak i prioritet na nezaposlene hrvatske branitelje bez statusa HRVI i koji imaju više od 1500 dana borbenog djelovanja.

- Osječko-baranjska županija, s obzirom na doprinos u Domovinskom ratu, u ovoj skupini ima 3924 branitelja te predstavlja najbrojniju skupinu ovog statusa u Hrvatskoj – rekao je dr. Šimić i dodao kako će se voditi računa i o potrebama prijevoza te i o članovima obitelji ove ciljane skupine.

Na sastanku ravnatelja i rukovoditelja odjela Opće bolnice Našice usklađeni su stavovi o važnosti ovog programa te će nakon potpisivanja sporazuma s Ministarstvom hrvatskih branitelja biti utvrđena dinamika pregleda kako ne bi dolazilo do prevelikog opterećenja liječnika. Preventivni sistematski pregled obuhvaća opći klinički pregled, laboratorijsku i ostalu dijagnostiku, psihološko testiranje i pregled psihijatra. Sukladno dobivenim nalazima pristupit će se daljnjim dijagnostičkim pretragama, s ciljem što ranijeg otkrivanja onkoloških, kardiovaskularnih i drugih kroničnih nezaraznih bolesti braniteljske populacije.

- Dnevno umire između 8 i 10 branitelja, a prosječni životni vijek sudionika i sudionica Domovinskog rata je tek 50 godina – kaže dr. Šimić.

Prema dostupnim podacima, u 2015. je umrlo 3000, a od 1998. do 2010. godine 24.249 hrvatskih branitelja. Od 1991. do 2015. suicid su počinila 2734 hrvatska branitelja. S.Fridl

Na području Osječko-baranjske županije pregledi će se provoditi u KBC-u Osijek i u bolnici Našice

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike