TvObzor
PETA SEZONA "CARSTVA POROKA"

Serija s vrhunskom postavom ispred kamere i iza nje
Objavljeno 13. siječnja, 2017.

Jedna od najpoznatijih HBO-ovih serija, hvaljeno “Carstvo poroka” završava s osam novih epizoda posljednje, pete sezone. Serija s vrhunskom postavom ispred kamere i iza nje bila je i ostala velik hit među kritičarima i gledateljima. Osvojila je 17 nagrada Emmy: osam 2011., četiri 2012. i pet 2013.

Serija prati život i epohu Enocha "Nuckyja" Thompsona (Steve Buscemi), neprijepornog cara Atlantic Cityja dvadesetih godina 20. stoljeća, u doba kad se prohibicija izrodila u velik katalizator uspona organiziranoga kriminala u Americi. Peta sezona počinje 1931., šest godina nakon kraja četvrte sezone. U opreci ludim dvadesetim godinama, zemlja grca pod teretom Velike depresije. Prohibiciji se bliži kraj i Nucky se u pripremama za legalno poslovanje nastoji povezati s proizvođačima alkoholnih pića, uključujući i kubanski Bacardi. Nakon ubojstva Arnolda Rothsteina, Lucky Luciano i Meyer Lansky (Vincent Piazza i Anatol Yusef) kuju planove ne bi li s gangsterskoga vrha maknuli Joea Masseriju i Salvatorea Maranzana - te uklonili konkurente poput Nuckyja. Rothsteinova smrt zakomplicirala je život i Margaret (Kelly Macdonald), koja je na papiru još u braku s Nuckyjem. Mogla bi izgubiti posao na Wall Streetu kad joj šef počini samoubojstvo i za sobom ostavi spis pun inkriminirajućih dokumenata. Bijelko White (Michael K. Williams), koji se nakon kćerine smrti u završnici četvrte sezone našao na dnu, iskoristit će priliku i pobjeći s prisilnog rada. Vraća se u Atlantic City da se napokon osveti Valentinu Narcisseu (Jeffrey Wright). Naposljetku, Eli Thompson (Shea Whigham) se nakon ubojstva saveznog agenta Tollivera pritajio i otišao u Chicago, a sad s Nelsonom Van Aldenom (Michael Shannon) radi za Ala Caponea (Stephen Graham), kojemu prijeti pad jer su mu se u organizaciju infiltrirali savezni agenti. U petoj sezoni u retrospektivnim ćemo prizorima gledati Nuckyja, Elija, Komodora, Gillian i druge likove u razdoblju od 1884. do 1900. i pratiti doživljaje iz mladih dana koji će im oblikovati buduće odnose.

Šestogodišnji skok u radnji u petoj sezoni Carstva poroka mijenja izgled produkcije, ukorak sa svim pozitivnim i negativnim povijesnim promjenama. Radio je sveprisutan, moda se promijenila, a zemlja je u gospodarskoj depresiji kakvu nikad prije nije doživjela. Organizirani je kriminal proširio svoje pipke, a raspoloženje diljem zemlje potiče ukidanje prohibicije.

Među ostalim likovima gledat ćemo Gillian Darmody (Gretchen Mol), koja se teško nosi sa životom u umobolnici; Willieja Thompsona (Ben Rosenfield), sada pomoćnika okružnog tužitelja koji obitelji nastoji vratiti ugled, Sally Wheet (Patricia Arquette), koja je još u vezi s Nuckyjem i radi na Kubi, kao i Bennyja "Bugsyja" Siegela (Michael Zegen), koji se probija prema vrhu u Luckyjevoj i Meyerovoj organizaciji. Među novim su likovima Eliot Ness (Jim True-Frost), borac protiv kriminala, Joseph Kennedy (Matt Letscher), bogati poslovni čovjek s političkim vezama, Salvatore Maranzano (Giampiero Judica), "šef svih šefova" i Caponeov čovjek Mike D'Angelo (Louis Cancelmi).

Autor serijala je Terence Winter, koji je ujedno i producent zajedno s Martinom Scorseseom, Timom Van Pattenom i Howardom Korderom. (N.K.)

 
PRVA EPIZODA

Nuckyja su preplavile uspomene na djetinjstvo i odrastanje u Atlantic Cityju 1884. Prisjeća se prvog susreta s Komodorom. Godine 1931. na Kubi se sastaje sa Sally Wheet i u društvu američkog senatora stupa u vezu s Bacardi Rumom u nadi da će SAD ukinuti prohibiciju. Margaret radi na Wall Streetu i naći će se u škripcu kad joj šef, kojemu prijeti istraga, digne ruku na sebe. Bijelko je pao nisko, ali se ne predaje. Iskoristit će priliku da se izvuče iz teškog položaja. U New Yorku Lucky Luciano u djelo provodi smjeli plan, čije će odjeke osjetiti čak i Nucky na Kubi.

sub.14.1., 21.50, HRT 3

Najčitanije iz rubrike