Regija
OBNOVA ŽUPNE CRKVE SV. JAKOVA

Vraćaju i sačuvane slike još iz
vremena biskupa Strossmayera
Objavljeno 12. siječnja, 2017.

GORJANI

Nakon što je župna crkva sv. Jakova starijeg apostola u Gorjanima, sagrađena 1788. u duhu kasnog baroka, početkom 20. stoljeća restaurirana i rekonstruirana, prije više od dvije godine ponovno je počela njezina temeljita obnova koja traje i danas.

Oslikavanje stropa

Načelnik općine Gorjani Ivan Lović nada se kako bi se vjernici u obnovljenu crkvu mogli vratiti za Uskrs ove godine, iako radovi ni tada neće biti u cijelosti završeni. Ovih dana u crkvi se izvode zanimljivi radovi, oslikavanje stropa.

- Već dvije i pol godine, koliko traje obnova, misu nemamo u crkvi nego se služi u domu DVD-a. Najprije smo krenuli s obnovom stropa gdje je Ministarstvo kulture sudjelovalo s 350.000 kuna, bušili su se zidovi da bi se ubacile željezne šipke i armirani beton kako bi ojačali zidove. Potom se krenulo s obnovom unutrašnjosti. Međutim, najprije smo morali napraviti istraživanje bojenih slojeva na zidovima - kaže Lović pojašnjavajući povijesnu vrijednost crkve.

- Postojala su tri oslika otkako je crkva građena. Prvi datira oko 1850. godine, drugi je iz vremena gradnje Strossmayerove katedrale. U to su doba slikari koji su oslikavali katedralu “u fušu” oslikavali i neke seoske crkve te su tako oslikali crkvu u Gorjanima i Tomašancima, pa je druga faza iz tog razdoblja s kraja 19. stoljeća, a treći oslik je iz 30-ih godina prošlog stoljeća - ističe Lović dodajući kako trenutno rade na oslikavanju stropa, a u međuvremenu je uređen i kamen u svetištu.

- Mi trenutno nemamo župnika nego župnog upravitelja, župnika iz Satnice Đakovačke. Većinu poslova oko obnove crkve preuzela je sama Općina - kaže Lović.

Na tri načina

Crkva će, kaže, biti oslikana na način da će biti prezentirane sve tri faze, odnosno sva tri oslika. Prvi i drugi sloj ne može se rekonstruirati u cijelosti jer postoje samo fragmenti koji su sačuvani. Na nekim će se dijelovima napraviti rekonstrukcija oslika. Tako će oslik prve faze biti napravljen na trijumfalnom luku kod oltara, oslik druge faze bit će na koru iza orgulje, a oslik treće faze u ostatku cijele crkve.

- Za ove je radove koji se izvode u unutrašnjosti Ministarstvo kulture za ovu godinu osiguralo 350.000 kuna za građevinske radove i oslik, 60.000 kuna za obnovu kućišta orgulja. Nadbiskupija je dala 500.000 kuna, a ostatak su financirali Općina, Županija, Župa i vjernici, kaže Lović dodajući kako će ova faza radova iznositi oko 1,3 milijuna kuna. Kompletna obnova unutrašnjosti crkve stajat će oko 2,5 milijuna kuna.

Crkva ima i vrijedan inventar koji čine umjetnički predmeti rađeni u duhu klasicizma, glavni oltar sv. Jakova, zidan, ukrašen oltarnom palom ugrađenom u retabl s prikazom središnjeg lika sv. Jakova koji stoji na oblacima, kolorit slike zagasit. Bočni oltar s oltarnom palom Madona s malim Isusom, zidan, mramoriziran, scena unutar oltarne pale rađena realističkom manirom, zagasitim koloritom, autora Izidora Kršnjavog iz 80-ih godina 19. stoljeća. Bočni oltar s oltarnom palom Raspeće iste je koncepcije kao prethodni, istog autora, scena prikazuje raspetog Krista kao središnju figuru, a sa slijeve strane uz raspeće stoji Marija Magdalena, desno sv. Ivan. Tu su i svijećnjaci (šest komada), metalni, izrađeni u maniru klasicizma, serijske proizvodnje, krstionica s kućištem, stolarski rad klasicističke provenijencije.

- Slika svetog Jakova je obnovljena, a dvije slike na bočnim oltarima koje je radio Izidor Kršnjavi ove će godine ići u obnovu za što smo tražili sredstva Ministarstva kulture, no još nije donesena odluka koji će programi ići ove godine - kaže Lović.

Maja MUŠKIĆ
Orgulje iz 1861. godine

Crkva posjeduje i vrijedne orgulje koje su mehaničkog sistema s devet registara, manualom i pedalom. Gradio ih je osječki majstor A. Fabing 1861. godine. Kućište orgulja srednjoeuropskog tipa komponirano je dvama visokim tornjevima koji zatvaraju nisku spojnicu oblikovanu poput malog trodijelnog prospekta. I one su obnovljene, što je stajalo 740.000 kuna.

Možda ste propustili...

OPĆINA: OBAVIJEST, OPOMENA PA KAZNA

Za zapuštene okućnice kazne od 300 do 1300 €

POTPORA OSOBAMA S AUTIZMOM

Predstava Aut Male scene iz Zagreba

DOK SE ČEKA PRIMOPREDAJA OBNOVLJENE ZGRADE

Sud dvorište želi urediti u parking, dobiva nova vozila

Najčitanije iz rubrike