Magazin
ISTRAŽIVANJE

Najčešće novogodišnje odluke: (Bolji) posao i poboljšanje obiteljskih odnosa
Objavljeno 31. prosinca, 2016.

Vezani članci

FENOMEN OLAKOG DONOŠENJA NOVOGODIŠNJIH ODLUKA

Đorđević: Za donošenje odluka često nam manjka psihičke i fizičke pripreme!

Mnogi početak kalendarske godine doživljavaju kao vrijeme za novi početak. Koje važne novogodišnje odluke građani donose te jesu li im se ostvarile želje u godini na izmaku, istražio je MojPosao na 300 ispitanika.

Više od polovine ispitanika namjerava donijeti novogodišnju odluku za 2017. (56 %). Nešto manje od četvrtine ispitanika ne planira donijeti novogodišnju odluku (23 %), a 21 % ispitanika još je neodlučno.

Među ispitanicima koji će donijeti novogodišnju odluku njih 46 % donijet će odluku o karijeri. Ti su ispitanici u najvećoj mjeri odlučili pronaći (bolji) posao (65 %) te poraditi na usavršavanju i edukaciji (38 %). Na trećem je mjestu odluka o povećanju zarade (27 %), iza koje dolazi uspostava ravnoteže poslovnog i privatnog života (12 %). Ispitanici koji su se odlučili na donošenje novogodišnje odluke nevezane uz karijeru (21 %) u 2017. najviše žele poraditi na poboljšanju obiteljskih odnosa te na zdravlju i uživanju u životu.

Neke od novogodišnjih odluka za nadolazeću godinu su:

Više uživati u stvarnim vrijednostima života, a manje se brinuti oko nebitnih stvari.

Moja novogodišnja odluka bit će da iduće godine više uživam u životu, da budem što manje po bolnicama, da vidim što više naše lijepe domovine, da se ponovo pokrenem jer me je bolest privezala za dom i čekanje u bolničkim hodnicima.

Posvetiti se više obitelji jer do sada nisam mogla. Ipak je obitelj važnija od bilo čega.

Najviše ispitanika (40 %) smatra da donošenje novogodišnjih odluka povećava motivaciju za realizaciju, a trećina ih se (31 %) ne slaže s time. Čak 29 % ispitanika neutralna je stava o tom pitanju.

Polovina ispitanika prošle je godine donijela novogodišnju odluku (43 %). Ispitanici koji nisu donijeli novogodišnju odluku smatraju da se odluke moraju ionako donositi cijele godine i da odluke jedan dan u godini nemaju smisla. Nešto više od polovine (53 %) ispitanika koji su prošle godine donijeli novogodišnju odluku izjavilo je kako je ta odluka bila vezana uz posao i karijeru. Novogodišnju odluku vezanu uz privatni život donijelo je 47 % ispitanika. Novogodišnja odluka o poslu najčešće se odnosila na pronalazak (boljeg) posla (64 %), a 26 % ispitanika odlučilo se dodatno usavršavati i educirati.

Na pitanje jesu li ispunili svoju novogodišnju odluku, 35 % ispitanika odgovara potvrdno, a 26 % ih još nije ispunilo želju, ali radi na tome. Čak 39 % ispitanika odustalo je od ispunjenja svoje novogodišnje odluke za 2016. godinu.

Od ispitanika koji nisu ispunili svoju novogodišnju odluku vezanu uz karijeru i posao najviše ispitanika (27 %) to nije učinilo jer nije računalo na zapreke koje su im se eventualno našle na putu, a 19 % ih je izjavilo kako im novogodišnja odluka i nije bila toliko važna da ju ostvare. Manji dio ispitanika, njih 15 %, priznaje kako nije ostvario novogodišnju odluku jer nije dobro planirao njezinu provedbu. (D.J.)

Najčitanije iz rubrike