Magazin
TURBULENTNO NA HRVATSKOJ POLITIČKOJ SCENI

Denis Avdagić: Posve je jasno kako građani žele stabilnost
Objavljeno 27. travnja, 2024.

Puno se toga zbiva na hrvatskoj političkoj sceni nakon održanih saborskih izbora prošlog tjedna. Naravno, u prvom planu su postizborna pregovaranja i utrka tko će prvi skupiti potrebnih 76 potpisa za saborsku većinu i time zatražiti mandat od predsjednka RH za sastavljanje nove vlade. Kao relativni pobjednik izbora u najboljoj je poziciji HDZ, čiji su pregovori s Domovinskim pokretom u središtu zanimanja medija i javnosti. S druge strane SDP se odrekao Milanovića kao svog potencijalnog mandatara i time koliko-toliko prihvatio surovu istinu da im ZM više šteti nego koristi. SDP i Grbin sad imaju neke druge planove, poput hitnog sazivanja Sabora, što je ideja i Možemo!, a tu je još i Most koji je potresla afera odlaskom bračnog para Raspudić zbog nekakve afere oko izbornih lista za EU izbore...

U nekoliko naših posljednjih razgovora najavljivao sam kako će se gotovo cjelokupna oporba suočiti s konzekvencama mjeseci svoga prethodnog političkog rada, pretkampanje i kampanje, u kojima su se bavili gotovo isključivo HDZ-om - podsjeća Denis Avdagić, geopolitički analitičar i politički konzultant u konzultantskoj tvrtki INMS (Ideje novih medijskih strategija), te dodaje:


- Često se predizborni programi jako podcjenjuju, o čemu se može diskutirati, no poruke koje proizlaze iz programa predstavljaju ponudu, to birači nisu čuli, nisu imali priliku, a tomu je najviše pridonio predsjednik Milanović, koji je učinio previše vrlo štetnih poteza, nažalost i protuustavnih, što nije samo ocjena ustavnih sudaca nego i gotovo unisono tumačenje renomiranih ustavnih stručnjaka. Dakle, ponuda oporbe svela se na micanje HDZ-a uz puno oštrih verbalnih sukoba, vrijeđanja, snažnu polarizaciju. To je očito motiviralo birače na veći izlazak, ali, kao što vidimo, koalicija SDP-a, možemo reći pojačana neskrivenom ulogom predsjednika Milanovića, dovela je do toga da su daleko od mogućnosti dobivanja mandata za sastav vlade. Velikih 19 razlike doista je previše te je apsolutno korektno reći kako je HDZ uvjerljivo pobijedio, odnosno kako građani daju snažan legitimitet trećoj vladi HDZ-a i Andreja Plenkovića, potvrđeno velikom izlaznošću.

HDZ je zapravo ponovio rezultate iz 2016. i posve je jasno kako građani žele stabilnost, 730 tisuća glasova to svakako potvrđuje, odnosno gotovo 200 tisuća glasova koliko manje je dobila SDP-ova koalicija. HDZ je dobio otprilike jednak broj glasova koliko SDP-ova koalicija i Možemo!, od čega je potonji ovaj put narastao. MOST je praktično na istom s obzirom na koaliranje, a DP je prošao slabije nego sa Škorom. Sve je to zapravo tu negdje u margini očekivanog, pri čemu je povećana izlaznost najviše utjecala na rezultate.

Sad je u tijeku utrka stranaka za pridobivanje potrebne većine u Saboru - 76 potpisa, nužnih za sastavljanje vlade, s kojima se ide predsjedniku RH, koji daje mandat. Je li tu sad HDZ s koalicijskim partnerima u prednosti? Jesu li i tu sad moguća neka iznenađenja...?

- Iznenađenja vidim eventualno u slučaju pretvrdih zahtjeva Domovinskog pokreta, u kojem slučaju bi se moglo dogoditi preslagivanje. Budimo posve jasni, zajednički izlazak IDS-a, većine liberala, SDSS-a, Posavčeve platforme na europarlamentarne izbore daje naslutiti gdje leži rješenje teških pregovora HDZ-a i DP-a. Anti-HDZ stav dijela tih partnera promijenit će se nakon 9. lipnja. Sve drugo je zapravo nerealno.

Slučaj "Rijeke pravde", odnosno slučaj Milanović, pokazao se kao promašaj. Što bi sad predsjednik RH mogao učiniti? Neki, poput Benčićke, navode mogućnost stvaranja manjinske vlade, no koliko je takva opcija realna, to bi vjerojatno išlo na mlin i Milanoviću...? Što ako Milanović da mandat manjinskoj vladi?

- Predsjednik nema nikakav manevarski prostor nakon što netko osigura podršku 76 ili više zastupnika. Tu sve završava, a počinje novi mandatarski proces. Manjinska vlada i dalje mora imati 76 potpisa, potpuno mi je to nerealno i smatram kako je zbog političkog zdravlja zemlje potrebno smanjiti tenzije te da oni koji nemaju mogućnosti slaganja vlade trebaju priznati poraz. Vidimo kako se MOST ili njihov budući klub već raspada, u biti, ponovit ću ono što sam vam posljednji put kazao - tek nakon izbora vidjet ćemo pravo lice svih stranaka, doduše pričekat ćemo i one europske.

Dodirnimo se još jedne teme, ima onih koji navode kako Hrvatska snažno skreće udesno. Ako je to tako, onda je za to zaslužan prije svega predsjednik Milanović, a potom svi oni koji su predizborno i postizborno sve postavili na razinu skidanja HDZ-a, kao krucijalni smjer, samo za koga. Za više od 700 tisuća naših birača, u postotku više od trećine njih, to nije izbor. Pridodajmo tomu kako ni DP-ova kampanja nije bila usmjerena na skidanje HDZ-a. Stvari su stoga posve jasne, vrijeme je za smirivanje tenzija, što će istovremeno voditi i do konzekvenci, prije svega za Peđu Grbina, a veliki gubitnik je svakako Zoran Milanović, koji je nakon svega izgubio predsjedničku auru, nepovratno.

U pregovorima i skupljanju potrebnih 76 potpisa za saborsku većinu, kakve su sve kombinacije moguće, koje su realnije u smislu kompromisa, a koje u sferi iluzije? Kolakušić je zavapio za novim, ponovljenim izborima, kako to komentirate...?

- Krenimo od Kolakušića, epizoda koja je bila posve nepotrebna DP-u jer bi jedan mandat u I. Izbornoj jedinici osvojili i bez njega, a ovako su se kontaminirali političarom koji samostalno ne bi imao nikakve šanse. To se danas vidi, a o tomu smo govorili prije izbora. Što se tiče ishoda, skupljanja 76 potpisa, alternative HDZ-ovoj novoj vladi su velike oporbene, ideološki široke koalicije, eksperimenti s manjinskom vladom. Sve to nas vodi u nestabilnost. Sve te kombinacije moguće su u teoriji, ali u praksi bi bile izuzetno teško izvedive. Čak uključujući onu s konstituiranjem Hrvatskog sabora, a kako bi se donosilo zakonske izmjene. Zvuči možda dobro, ali sve do prvog nacrta prvog zakona kada bi na vidjelo izišle velike razlike među oporbenim akterima.

Ta priča mora ostati živa radi DP-ovih pregovora s HDZ-om, kao njihov osigurač, jednako kao što HDZ ima osigurač u liberalnim opcijama. No u jednom dijelu svoje retorike Kolakušić je u pravu, ako ne uspiju pregovori HDZ-a s partnerima, novi izbori su svakako rješenje. (D.J.)

Najčitanije iz rubrike