Osijek
ZIMSKA ŠKOLA MATEMATIKE

Matematička razbibriga uz gutljaj toplog čaja
Objavljeno 30. prosinca, 2016.

U učionicama Osnovne škole Mladost Osijek, zahvaljujući suradnji s Udrugom matematičara Osijek i Odjela za matematiku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, održana je jučer već tradicionalna, 24. zaredom, Zimska matematička škola za učenike osnovnih škola.

Predavači su bili nastavnici matematike i fizike te razredne nastave zaposleni u osnovnim školama grada Osijeka, Josipovca i Sarvaša, studenti s Priodnoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te gosti iz udruge Mladi daroviti matematičari “Marin Getaldić”. U sklopu Zimske matematičke škole održano je 11 radionica i predavanja. Za taj program prijavilo se 235 učenika iz deset škola s područja Osijeka, Sarvaša, Vladislavaca, Belog Manastira, Antunovca, Bijelog Brda, Čeminca, Meca i Višnjevca. Iako je obuhvaćen širok spektar tema, od zabavnih do vrlo zahtjevnih sadržaja, naglasak je ovaj put bio na matematičkim igrama.

Kako nam je rekla Ana Martinčević, profesorica matematike i fizike u OŠ Mladost i jedan od organizatora događaja, namjere je bila učiniti matematiku bližom učenicima, potaknuti ljubav prema brojkama, otkloniti tabue vezane uz nju i pružiti djeci mogućnost da kvalitetno provedu zimske praznike. Prošli smo hodnicima i učionicama osnovne škole na Sjenjaku i susreli zaigrane, ali i matematički zamišljene školarce koji su egzotične zadatke rješavali s lakoćom. Učiteljica razredne nastave Jasminka Nikolandić iz OŠ Vijenac pokazala nam je kako se slažu tzv. tangrami. Tu matematičku zagonetku najbrže je složio Patrik Mrvić, učenik 4.b razreda iz OŠ Antuna Mihanovića. Druga je bila Mia Karmen Paris, učenica 4.a razreda OŠ Mladost, a treći je bio učenik iste škole Mijo Šomoljanski, iz 4.c razreda. Kat iznad susreli smo učiteljicu matematike Dunju Kasač Krmpotić iz OŠ Tina Ujevića, koja je nadgledala kako učenici petih razreda rješavaju zadatke iz časopisa Matematička razbibriga usred zamišljene snježne mećave, bez mobitelskog signala, u kućici s vatricom u kaminu i šalicom (čašom) toplog čaja u ruci. Gutljajem čaja okrijepio se i Glasov reporter, a što je to tzv. Möbiusova traka, upoznali smo na istoimenoj radionici za sedmaše, koju je vodila profesorica matematike Danijela Novački iz OŠ Retfala. D. Celing

Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK ZA PRAZNIK RADA

Grah i druženje kod katakombi

DJELATNICI VODOVODA SU NA TERENU

Nastavak ispiranja mreže hidranata

KAD TI GLUTEN ZAGORČAVA ŽIVOT

Osam od deset oboljelih ne zna da ima celijakiju

Najčitanije iz rubrike