Dome slatki dome
PRIRODA U VAŠEM DOMU

Parket - Trajnost, ugoda i lakoća održavanja
Objavljeno 29. prosinca, 2016.

Parket je bio i ostao omiljena podna obloga u opremanju stambenih, javnih i poslovnih prostora. Odlikuje ga trajnost, lakoća održavanja i ugoda koju unosi u prostor.

Harmoničan odnos čovjeka i prirode prenosi se u interijere primjenom drva u oblikovanju namještaja te postavljanjem drvenih zidnih i podnih obloga. Kada se govori o podovima i podnim oblogama, potrebno je naglasiti njihovu vizualnu dominantnost u prostoru zbog ukupne površine koju zauzimaju. Upravo zbog toga vrsta podne obloge znatno utječe na ugođaj prostora. Efekti prirode koje parket unosi u prostor neće vas ostaviti ravnodušnima u hladnim - minimalističkim, ili izrazito toplim - rustikalnim, prostorima pa se još jednom potvrđuje da je parket prava podna obloga za svaki ambijent.

Domaće vrste

Parketi se izrađuju od domaćih vrsta drva poput hrasta, bukve, jasena, graba, trešnje, bagrema, javora te stranih vrsta drva kojima pripadaju i egzote. S obzirom na podneblje u kojem živimo, najbolje je odabrati parkete od domaćih vrsta drva, koji su prilagođeni klimatskim uvjetima u kojima su stabla izrasla i u kojima se konzumiraju kao podne obloge.

Termičkom obradom drva oplemenjuju se i čine vizualno privlačnijim parketi od bukve, jasena i graba. Oni obradom mijenjaju boju u tamnije tonove i postaju otporniji na štetočinje i vlagu. Finalna boja parketa ovisi o vrsti drva, laka i eventualnoj želji za toniranjem. Ako niste sigurni što želite, naručite izradu različitih uzoraka, koji će vam pomoći u konačnom odabiru. Nužno je upoznati se s vrstama parketa i njihovim karakteristikama jer mogu utjecati na konačan odabir s obzirom na buduću namjenu prostora.

Masivni parket

Masivni parket je klasičan proizvod, izrađen od jednog komada drva u debljini od 21 mm i često se koristi u opremanju svih vrsta prostora. Kvalitativni razredi, različite dimenzije i mogućnosti slaganja daju širok asortiman ponude parketa, pa se tako ovaj proizvod prilagođava individualnim željama korisnika. Masivni parket, proizveden stručno, uz strogu kontrolu kvalitete, zadržava svoja svojstva i uporabnu vrijednost duže od 50 godina.

Masivni parket nove generacije onaj je debljine 14 mm. Tanjim parketom lakše se izravnavaju nivoi kada se parket kombinira s drugim vrstama podnih obloga, tanji parket bolje propušta toplinsku energiju (ako se koristi podno grijanje), jeftiniji je, a ima sve kvalitativne odlike parketa uobičajene debljine, uključujući i mogućnost višekratnog brušenja.

Parketne daske hit su u uređenju interijera. Dugi i široki drveni elementi kreiraju ugođaj tradicionalnih obiteljskih kuća, a osobito do izražaja dolaze u prostorijama veće površine. Masivnost i čvrstoća dasaka osiguravaju kvalitetu, pa su neizostavan dio uređenja modernih interijera te očuvanih i obnovljenih tradicionalnih kuća i vila. Uobičajeno je slaganje dasaka u formi tzv. seljačkog poda, ali su zahvaljujući obradi pero-utor mogući i drugi oblici slaganja.

Lamel parket

Lamel parket vrhunac je popularnosti doživio u drugoj polovini 20. stoljeća, kada je masovno korišten u opremanju novosagrađenih stambenih i poslovnih objekata. Polja sastavljena od lamelica lijepe se na mrežicu koja se postavlja na pod. Ovaj način postavljanja vrlo je jednostavan, a uz pravilno održavanje pod može trajati nekoliko desetaka godina (jer su lamelice debljine 8 mm, pa se mogu višekratno brusiti). Lamel parket cjenovno je najpovoljnija podna obloga od punog drva.

Kant parket

Posebna kategorija lamel parketa je kant parket, koji jamči izdržljivost te nudi zanimljiva estetska rješenja. Izrađen je od malih, međusobno spojenih letvica, kod kojih je skupljanje i širenje drva svedeno na minimum. Jednostavan je za održavanje i uporabu, pa je kao takav u početku bio namijenjen za frekventne prostore. Zbog svojih vizualnih i kvalitativnih vrijednosti postao je popularan i u stambenim prostorima. Debljine je od 14 do 22 mm, širine letvica od 10 do 20 mm, a duljine do 300 mm.

Mozaik parket

Mozaik parket postavlja se od komada drva različitih veličina, vrsta i boja. Slaže se prema zadanim shemama, čiji tvorac možete biti i sami te tako stvarati unikatne mozaike. Ovakav parket može prekrivati kompletnu podnu površinu ili samo određeni dio, koji se želi naglasiti.

Parket pruža raznovrsne mogućnosti postavljanja i naglašavanja poda i znatno utječe na konačni vizualni dojam prostora. Odaberite parket, unesite prirodu u svoj dom i uživajte u harmoničnim odnosima u interijeru svoga doma!

Monika GALOVIĆ ROLICH, dipl. ing. arh.

Finalna boja parketa ovisi o vrsti drva, laka i eventualnoj želji za toniranjem

Možda ste propustili...

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

TEST: EINHELL TE-SW 18/610 LI-SOLO

Za čiste staze i sve površine oko objekta

Najčitanije iz rubrike