Osijek
PAPRENJACI NA ZELENOM ČETVRTKU

Slatko-paprena delicija za blagdansku trpezu
Objavljeno 1. prosinca, 2016.

Ljiljana Olujić, promotorica Zelenog četvrtka, na osječkoj glavnoj tržnici pripremila je i ovoga četvrtka ugodno iznenađenje za posjetitelje. “Cijeli prosinac na Zelenom četvrtku bit će sladak, mirisan i raskošan, posvećen kolačima”, najavila je Olujić, a slatku priču o delicijama koje će krasiti blagdanski stol za Božić počeli su paprenjacima, aromatičnim kolačićima koji su se počeli pripremati još u doba renesanse.

- Za naše posjetitelje pripremili smo slavonske paprenjake, i ostale sitne kolače, primjerice, kiflice od kokosa, a svi ti kolači mogu se kušati uz topli čaj - kaže Zlatko Šebalj, jučerašnji domaćin Zelenog četvrtka.

Njegova supruga pripremila je paprenjake od brašna, šećera, oraha, jaja, meda, cimeta i papra te ih ukrasila prigodnim božićnim motivima (snjegović, bor, voće) i likovima iz animiranih filmova. Na štandu su izložili i alat kojim se ta slatko-paprena delicija može napraviti, od kojeg bračni par Šebalj ističe drvene modle za ukrašavanje paprenjaka.

- Paprenjaci se prave u Njemačkoj, Italiji, Engleskoj, dio su narodnog, tradicijskog nasljeđa. Kod nas su poznati zagrebački paprenjaci, a Stari Grad na Hvaru ima svoju “pijanu” inačicu, s prošekom i maslinovim uljem. Sve su popularniji kod nas u Slavoniji, i to kod mladih ljudi. Dolaze nam nove generacije, zanimaju se za recept i modle, tako da tradicija paprenjaka ostaje - kaže Zlatko Šebalj.

Inače, obitelj Šebalj poznati je proizvođač ekoloških drvenih igračaka, rađenih u etnostilu. Česti su izlagači na sajmovima, a njihove igračke istovremeno su tradicijske i moderne. Specifični su i po tome što izrađuju igračke za djecu s posebnim potrebama.

Vesna LATINOVIĆ
Recept za starograjske paprenjake

Sastojci: med (500 g), prošek (200 ml), maslinovo ulje (200 ml), šafran, cimet, mljeveni klinčić, oraščić, soda bikarbona (sve po jednu žličicu), brašno (1 kg), bijela krema od šećera (100 ml). Priprema: U prošeku i ulju uzavrite med pa dodajte sve začine i brašno te umijesite u glatko gusto tijesto. Tijesto razvaljajte na dasci, pa kalupima izrežite paprenjake u raznim oblicima. Položite na namašteni lim za pečenje i pecite u pećnici oko 20 minuta. Kada su paprenjaci pečeni, ukrasite ih kremom od rastopljenog šećera, poštujući oblik svakog paprenjaka i pustite da se osuše. Paprenjaci mogu stajati i nekoliko dana.

Možda ste propustili...

KAD TI GLUTEN ZAGORČAVA ŽIVOT

Osam od deset oboljelih ne zna da ima celijakiju

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike