Regija
25 GODINA INSTITUTA “PILAR”

Vukovar i Institut istražuju o svim poginulima 1991.
Objavljeno 28. studenog, 2016.

VUKOVAR - Područni centar Instituta društvenih znanosti “Ivo Pilar” u Vukovaru uspješno djeluje i s Gradom Vukovarom iznimno dobro surađuje te je svojim znanstveno-istraživačkim radovima upotpunio sliku života grada Vukovara u ovim poslijeratnim vremenima – rekao je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i dodao kako, u suradnji s Institutom, Grad trenutno radi na istraživanju o svim poginulima u Vukovaru i uzrocima njihove pogibije.

Kazao je to na prijemu za djelatnike Instituta “Pilar”, čija je 25. godišnjica rada krajem tjedna obilježena upravo u Vukovaru. Na prijemu u gradskoj vijećnici bili su djelatnici na čelu s ravnateljem Instituta, prof.dr.sc. Vladom Šakićem. Prema Šakićevim riječima, Institut “Pilar” osnovan je 26. studenog 1991., tjedan dana nakon okupacije Vukovara, a suradnja i prijateljstvo s Gradom Vukovarom i njegovim građanima traje od samog osnutka.

– Jedna od najvažnijih tematskih cjelina 90-ih godina u našem istraživanju bili su uzroci i posljedice Domovinskog rata, što je vidljivo u našim publikacijama. Već na početku smo s prognanicima i vukovarskim braniteljima dolazili u dodire kao izvorima važnih podataka, ali kasnije smo zasnivali prijateljstva i napravili cijeli sustav istraživanja povezan s vukovarskom dramom – rekao je Šakić.

Inače, u Vukovaru djeluje i područni centar Instituta koji je prihvaćen kao znanstvena institucija koja daje trajni doprinos, na znanstvenim temeljima, čuvanju istine o gradu Vukovaru, ali i budućnosti i pomoći pri razvojnim strategijama grada.

Ravnatelj Šakić je gradonačelniku Penavi uručio zahvalnicu i Medalju “Dr. Ivo Pilar”. Izaslanstvo Instituta u Palači Srijem primio je i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić. S. Butigan

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike