Regija
BRODSKA UDRUGA CONNECT IT

Vješti programeri, mališani
spremni mijenjati svijet
Objavljeno 18. studenog, 2016.

SLAVONSKI BROD

Slavonskobrodski Connect IT - udruga za razvoj informacijsko-komunikacijskih tehnologija - godinu i pol radi na cjeloživotnom obrazovanju, a posebice je okrenuta edukaciji mladih. U privatnom prostoru, financirana privatnim sredstvima, funkcionira uz isključivo volonterski rad začetnika ideje i predsjednika udruge Mladena Sudara te studenata Strojarskog i Učiteljskog fakulteta, Veleučilišta..., pa stoga zaslužuje svaku pohvalu, prije svega stotinjak djece i njihovih roditelja koji ne propuštaju radionice Connect IT-a smatrajući ih zabavnim i korisnim. Predsjednik udruge naglašava kako je cilj odgajati mlade od najmanjih nogu. “Najveći je problem, ne samo kod nas nego i u Europi, manjak ljudi u STEM zanimanjima i to želimo pomijeniti. Znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku djeci treba približiti na zanimljiv način, radeći s robotima, modulima, Internet of things, s programskim jezicima koji su inovativni i omogućavaju djeci da budu kreativna, da samostalno izrađuju vlastite projekte i u konačnici da budu poduzetna”, kaže Sudar.

A da je tako, uvjerili smo se u nedjeljno poslijepodne u prostoru udruge, gdje smo zatekli mališane koji su spremni mijenjati svijet. Uz mBot-ove, opremu Internet of thinks, koje su dobili od udruge IRIM (kandidirana na HT-ov natječaj Zajedno smo jači), klinci čine čuda. Dominik Lovrić, njegov brat blizanac Mihael i Roko Ribarić (11 i 10 godina) rade na programu Internet of things, i ponosno pokazuju kako su napravili radio s mjeračem pjesama i “vrtećim” znakom njihova tima, koji se zove DRM. S njim će na natjecanje u Zagreb. Zanimanje za robotiku traje, kažu, otkad su prvi put vidjeli mobitel. Nekoliko godina stariji Kristijan Ivanković najviše pak radi s mBot robotima, sudionik je županijskog natjecanja, na kojem je osvojio drugo mjesto, a 9-godišnji Fran Bošnjak programirao je robota i zadovoljan je rezultatom... Meri Rendulić i Tajana Bičanić, studentice četvrte godine strojarstva, zdušno pomažu djeci da programiraju put robota koji ide po zadanoj stazi i skuplja bodove. “S jednostavnim zadacima usvajaju osnove informatike i programiranja, robotike, fizike, čak i engleskog jezika, što je odlična podloga za daljnje školovanje”, smatraju studentice.

Tjedno se provodi šest raznih radionica, kaže Mladen Sudar, ponosan na činjenicu što Conect IT jedini iz Slavonije sudjeluje u svjetskoj Lego League. Tijekom zime udruga će provoditi radionice programiranja s mališanima od 6 do 9 godina. “Svi koji su dosad došli vidjeti što radimo ostali su jer je ovo rad i učenje kroz zabavu. Uživam u tome jer smatram da tako mijenjam svijet nabolje”, kaže Sudar.

Marija RADOŠEVIĆ
Tehnologijom pomažu invalidima

Da se moderne tehnologije mogu koristiti i u humane svrhe, pokazuju Roko Lukenda i Dominik Hess, učenici 7. razreda, te njihov mentor, gimnazijalac Pavo Matanović, koji su smislili kako preko mobitela upaliti kuhalo i pustiti pjesmu po izboru. “Ovo rješenje može biti zanimljivo invalidima kojima je otežano kretanje”, kažu, a smislili su ga za natječaj Internet of things HT-a. Na rješenju rade oko dva tjedna i ne smeta im što nedjelju provode na radionici. “Djeca na internetu samostalno istražuju opremu, prema vlastitim idejama sklapaju module, potom sama snimaju, montiraju video, pripremaju dokumentaciju kako bi neka druga djeca također mogla uzeti module i složiti nešto što funkcionira kao MP3 player, sustav mjerenja temperature, paljenje kuhala..., sve s pomoću mobitela”, kaže Mladen Sudar.

Možda ste propustili...

AEROKLUB FENIX NA MOSON MODEL SHOWU

Igoru Ujakoviću zlato i posebna priznanja

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

Najčitanije iz rubrike