Dome slatki dome
DEVON REX - MAČKE KOVRČAVOG KRZNA

“Gremlini” Roko i
Sara doselili u Bilje
Objavljeno 17. studenog, 2016.

Iako ima mnogo pasmina mačaka, devon rex svakako je među neobičnijima. Velikih ušiju i očiju s karakterističnim valovitim krznom često ih se naziva “alien cat”, “pixie cat”, ili “poodle cat”. Upravo je taj njihov osebujan izgled, ali i ljupka narav, razlog što odnedavno jedan par devona stanuje u Bilju, kod Kristijana Jakšića.

Roko je došao iz ukrajinske uzgajivačnice Mon Amour, a šestomjesečna Sara iz Poljske uzgajivačnice Ha'Hatul.

Vrlo rijetke

- Koliko mi je poznatu u Hrvatskoj za sada nema registriranih uzgajivača te su na našim područjima vrlo rijetke. Moj prvi susret s tim mačkama bio je prije desetak godina na Međunarodnoj izložbi mačaka u Budimpešti. Ono što je čest slučaj, pa tako i kod mene, na prvu mi se nikako nisu svidjele, no imao sam želju dodirnuti to neobično krzno i nakon toga znao sam da ću jednog dana imati upravo tu mačku. Na dodir su mekane i tople, odmah počinju zadovoljno presti i jednostavno vas osvoje svojom osobnošću - kaže Kristijan.

Saznajemo da su ove mačke vrlo inteligentne. Glavno obilježje im je blago valovita kratka dlaka koja je na dodir mekana poput vune te klinasta glava s izraženim jagodicama, krupnim očima i nisko smještenim velikim ušima.

Danas su priznate sve boje i uzorci krzna i kombinacije s bijelim te iako je poželjno potpuno krzno, česta je pojava da određeni dijelovi tijela, pretežito vrat, prsa i noge, budu prekriveni samo pahuljastim krznom te na prvi dojam djeluje kao područje bez dlake.

Karakterno su dobroćudne, aktivne, izuzetno inteligentne, jako vezane uz obitelj te se odlično slažu s drugim mačkama, pa i sa psima.

- Poput pasa su, gdje god se krećete po kući one će radoznalo ići za vama. Ne vole biti same te će vas prilikom svakog povratak kući dočekati pred vratima predeći i sretno se glasajući, pokazivajući zadovoljstvo što ste se vratili. Nemaju straha prema neznancima i rado će ugrabiti prvu priliku kad netko sjedne da se ugnijezde u krilo i predeći vas pozovu da ih mazite - napominje vlasnik.

Za razliku od domaćih mačaka ova ipak traži nešto više njege. “Njihova mekana dlaka slabo se linja, ali periodično se u ljetnim mjesecima zna mastiti pa ih je potrebno kupati jednom mjesečno, ili rjeđe, ovisno o pojedinom slučaju. Četkanje nije nužno, ali ako želite možete jednom mjesečno temeljno iščetkati i time ukloniti eventualno mrtvu dlaku.”

Genetski zdravi

Genetski su zdrava pasmina i najčešći zdravstveni problem uglavnom je vezan uz kožu. Česta je pojava iritacije kože u predjelu vrata gdje nema mnogo dlake. Obično iritacija sama prođe, no u nekim slučajevima uz češanje može doći do stvaranja rane te je potrebna konzultacija s veterinarom.

- Devon rex pasmina idealna je za obitelji s djecom gdje će se sjajno uklopiti u aktivan život obitelji. Ako ste često odsutni svakako je preporuka da ovim druželjubivim mačkama nabavite društvo ili osigurate dovoljno zanimacije u obliku igračaka, tunela, grebalica i sl., kako bi svoju energiju usmjerili na igru dok vas nestrpljivo čekaju - savjetuje Kristijan. J.Kn.

Kako je nastala

Početkom razvoja pasmine smatra se 1960. godina, kada je u pokrajini Devonshire u Engleskoj u leglu domaće mačke okoćen mačić s kovrčavom dlakom. Zatim je paren s domaćom trobojnom mačkom gdje je ponovno dobiveno mače kovrčave dlake po imenu Kirlee. S obzirom na to da se desetak godina prije pojavila mačka s kovrčavim krznom koju je grupa entuzijasta uzgajala pod nazivom cornish rex, vlasnici su odlučili pariti Kirlee s cornish rexom i na veliko iznenađenje svi mačići u leglu su imali ravnu dlaku. To je potvrdilo da se radi o dva različita recesivna gena te je daljnji nastanak devon rex pasmine isključivo zasnovan na Kirleeu koji je paren s domaćim mačkama i linijskim parenjem sa svojim potomcima dao mačiće kovrčave dlake pod nazivom devon rex (Devon- ime pokrajine gdje je nastala, rex - kunić s kovrčavom dlakom).

Možda ste propustili...

VIŠE VOLI VRUĆINU NEGO HLADNOĆU

Begonija ima više od 1800 vrsta

DIZAJN: KOMFOR UZ MALE ZAHVATE

Pripremite se za ugodno opuštanje

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

Najčitanije iz rubrike