Regija
VLASNICI VIKENDICA ZA BOJKOT:

Komunalni doprinos višestruko
veći za Zeleni otok nego
za “načelnikove birače”
Objavljeno 27. listopada, 2016.

BATINA - Ponovno su se uzbunili vlasnici vikendica na Zelenom otoku kod Batine. Rješenjem jedinstvenog upravnog odjela Općine Draž, naime, odlučeno je kako im komunalni doprinos za stambene objekte u legalizaciji iznosi 20 kuna po prostornom metru, što je nekoliko puta više doprinosa koji moraju platiti vlasnici podruma i vikendica na nekim drugim područjima općine.

Graditi sagrađeno?

Lako je izračunati kako se za komunalni doprinos za zelenootočku vikendicu srednje veličine mora izdvojiti najmanje 4000 kuna, što je vlasnicima problem, posebice kada se tom iznosu dodaju raniji izdaci vezani uz legalizaciju.

- Načelnik Općine (Stipan Šašlin, nap.a.) u nekoliko je navrata isticao kako vlasnici vikendica imaju novca te kako im plaćanje nije problem. Tvrdimo da nije u pravu i pitamo se zašto onda isti iznos ne plaćaju vlasnici vikendica i podruma u drugim dijelovima općine, izuzev onih na Puškašu koji su u “istom košu” s nama - kažu vikendaši.

Dodaju, ne preostaje im ništa drugo nego zaključiti kako je sve skupa vješto smišljeno, jer su vlasnici spomenutih vikendica i podruma većinom mještani općine, drugim riječima - načelnikovi birači.

Nadalje, ne mire se s tekstom Rješenja u kojem se Općina od novca prikupljenog naplatom komunalnog doprinosa obvezuje graditi objekte i komunalnu infrastrukturu predviđenu ranije donesenim Programom za ovu godinu.

- Bolji poznavatelji situacije dobro znaju kako se Općina obvezala sagraditi i urediti ono što je već sagrađeno i uređeno provedbom projekta Dunavski pogled, koji je počeo prije dvije godine, a završio u rujnu ove godine, dakle prije izdavanja rješenja o komunalnom doprinosu za stambene objekte u legalizaciji - negoduju vikendaši, naglašavajući kako se komunalni doprinos iz legalizacije mora utrošiti na razvoj i obnovu komunalne infrastrukture pa su, ako ništa drugo, očekivali da će bar dio novca završiti na Zelenom otoku. No, iz Rješenja je vidljivo da tako neće biti. Ni do sada, nastavljaju, Općina u Zeleni otok nije ulagala gotovo ništa.

Žalili se Županiji

- Komunalnu infrastrukturu održavamo bez pomoći Općine. Sami smo sagradili cestu, uređivali javne površine i činili štošta drugo. Štete od eventualnih poplava saniramo sami. Udruga za zaštitu Zelenog otoka slala je Općini niz zamolbi i zahtjeva, ali razumijevanja nije bilo. Kako nam se čini, i nadalje ćemo biti prepušteni sami sebi, premda uredno plaćamo sve svoje obveze - kažu, dodajući kako je sve skupa “lijep ogledni primjer djelovanja lokalne samouprave u jednoj maloj općini Republike Hrvatske”.

Sve su bliže odluci, kažu, da će kolektivno bojkotirati plaćanje komunalnog doprinosa, bez obzira na posljedice. Dio vikendaša već je poslao žalbe Upravnom odjelu za upravne poslove Osječko-baranjske županije, a u pripremi je žalba koja će biti poslana nadležnom ministarstvu.

- Ne želimo više biti građani drugog reda, a ne želimo ni da nas netko omalovažava - naglašavaju Zelenootočani, najavljujući nove aktivnosti.

Ivica GETTO
Šašlin demantira optužbe

Općinski načelnik Stipan Šašlin tvrdi da je odluku o visini komunalnog doprinosa za stambene objekte u legalizaciji donijelo Općinsko vijeće te kako su ti doprinosi u nekim drugim krajevima Republike Hrvatske daleko veći. Demantira da Općina ništa ne ulaže u Zeleni otok, a kao jedan od primjera navodi sufinanciranje izgradnje zelenootočkog vodovoda. Vlasnike vikendica ujedno pita kada su zadnji put platili za odvoz otpada. Odgovarajući na pitanje zašto se znatna sredstva ulažu u cestu koja vodi prema spomen-kompleksu Batinske bitke, u sklopu kojega je i kafić koji, “ima veze s načelnikom”, kaže kako je riječ o vrlo važnoj turističkoj destinaciji na samo za općinu Draž i Baranju već za znatno šire područje. Što se kafića podno Augustinčićeva spomenika tiče, ističe kako je dugo bio zatvoren te kako se na javni natječaj za koncesiju javila samo tvrtka čija je vlasnica njegova kći. U svemu, dodaje, ne vidi ništa sporno ni protuzakonito. Podvlači kako ovu činjenicu nikada nije skrivao.

“bogatiji”

ISTA CIJENA VRIJEDI JOŠ SAMO ZA PUŠKAŠ

Vikendaši su razočarani što bar dio komunalnog doprinosa iz legalizacije nije završio na Zelenom otoku

20

kuna po prostornom metru komunalnog doprinosa određeno je za Zelenootočane

Možda ste propustili...

SLAVONSKO-BARANJSKE POLJOPRIVREDNE POVRŠINE

Kiša je spasila usjeve, ali zbraja se šteta od divljači

DRUGI HUMAITARNI KONCERT POŽEŠKOG TAMBURAŠKOG ORKESTRA

Idemo dalje za Luku

Najčitanije iz rubrike