Osijek
OVISNIČKE OBITELJI

Među 129 djece koja odrastaju uz roditelje heroinske ovisnike čak je 45 mlađih od sedam godina
Objavljeno 26. listopada, 2016.
Ovisnici su roditelji koji vole svoju djecu, kao i svaki drugi, kaže Kribl

Na području Osječko-baranjske županije registrirano je 129 djece čiji su roditelji heroinski ovisnici, što im je, upozoravaju stručnjaci, u startu klip pod nogama kada je u pitanju normalan rast, razvoj i život na sigurnoj udaljenosti od pakla droge.

Riječ je o podatcima Centra za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti županijskog Zavoda za javno zdravstvo, iz kojega napominju kako je riječ o često zanemarivanom problemu. Ove smo podatke zatražili nakon što je prije nekog vremena u Zagrebu na Hitnu dovezena 4-godišnja djevojčica, kći ovisnika, koja se u kućanstvu otovala kokainom.

Nadzor ili izuzimanje

- U programu trenutačno imamo oko 250 heroinskih ovisnika, a njih su 42 posto, odnosno 84 osobe, i roditelji, te ukupno imaju 129 djece. Od toga broja, 45 djece je u dobi do sedam godina života i oni predstavljaju izrazito rizičnu skupinu koju se mora pratiti jesu li im zadovoljene potrebe za sigurnošću, fiziološke potrebe, te osigurani osjećaji ljubavi i pripadanja, samopoštovanja i aktualizacije.

- Ovisnici su roditelji koji vole svoju djecu, kao i svaki drugi. Međutim, kod dijela njih roditeljstvo je upitno u smislu što nisu sami stabilni i u takvim im se slučajevima izriče ili roditeljski nadzor, ili djeca bivaju izuzeta iz tih obitelji - kaže dr. Marija Kribl, voditeljica Centra.

Pomoć baka i djedova

Od 84 roditelja ovisnika trenutačno se obavlja nadzor roditeljskih sposobnosti samo nad jednom osobom. No, tu je i petero roditelja kojima su djeca zbog zanemarivanja, zlostavljanja ili zapuštanja oduzeta, dok se četvero djece nalazi u udomiteljskim obiteljima. O najvećem broju djece ovisnika roditelji pak skrbe uz pomoć šire obitelji - baka i djedova. No, bez obzira na njihov trud, ostaje činjenica kako su djeca ovisnika u startu podložnija većem riziku od bolesti ovisnosti.

- Ovisnost nije bolest koja se nasljeđuje, ali je, nažalost, veća vjerojatnost da će djeca ovisnika i sami postati ovisnici u odnosu na drugu populaciju, s obzirom na disfunkcionalnu prošlost, biološko-psihološke predispozicije i uvjete u kojima žive. Jer ako vi niste dobri sami sa sobom, nemate emocionalnu stabilnost, što možete ponuditi svome djetetu? Strpljivost, dosljednost..., toga nema u ovisničkoj populaciji, što u odgojnom smislu predstavlja velik problem - objašnjava dr. Kribl.

Ivana SOLAR
BEBE OVISNICI

Najgore prolaze djeca majki heroinskih ovisnica koja na svijetu dolaze s neonatalnim apstinencijskim sindromom, odnosno rađaju se kao ovisnici. Iz Centra kažu kako se sindrom javlja u 40 do 75 posto trudnoća tijekom kojih se majka drogirala, a 80 posto beba rođenih sa sindromom moraju biti podvrgnute farmakološkom liječenju odmah pri porođaju.

RAZOTKRIVAJU IH ANONIMNE DOJAVE

Iako je djecu ovisnika koji nisu u programima liječenja ovisnosti teško detektirati i pomoći im, ipak, društvo sve više reagira i pomaže. “Prema Obiteljskom zakonu svi su dužni reagirati ako postoji sumnja na bilo kakav oblik zapuštanja, zlostavljanja ili zanemarivanja djeteta. Tu mislim na liječnike, susjede, obiteljske prijatelje koji bi dijetetove roditelje trebali prijaviti Centru za socijalnu skrb ili policiji. Što se, u našoj sredini, i događa, s obzirom na to da za najveći broj slučajeva djece ovisnika kojima je pomoć potrebna doznajemo na temelju anonimnih prijava upućenih upravo Centru i policiji”, kaže dr. Kribl.

oduzimanje

RAZLOZI SU ZANEMARIVANJE, ZLOSTAVLJANJE ILI ZAPUŠTANJE

Možda ste propustili...

INFO DAN EU PROJEKATA FAKULTETA ZA DENTALNU MEDICINU I ZDRAVSTVO

Projekti vrijedni 5 milijuna eura

Najčitanije iz rubrike