Osijek
OSIJEK CRAFT BEER FESTIVAL

Sunčana će ulica u subotu
ugostiti 15 malih pivovara
Objavljeno 14. listopada, 2016.

Građani će moći u subotu, 15. listopada, nazočiti prvom Osijek Craft Beer Festivalu, koji će se održati u Sunčanoj ulici, od 17 do 23 sata. Njegovi su organizatori Kušaonica piva Gajba i Turistička zajednica Grada Osijeka.

- Potporu ovom projektu dao je i Grad Osijek s ciljem da se građanima ponudi nešto nesvakidašnje, da dovedemo cijelu Hrvatsku u Osijek kada je riječ o proizvodnji craft piva kako bi u gradu koji slovi kao grad prvog hrvatskog piva pokazali što rade. Pozivamo sve da dođu i da se družimo te da kušate pivo u Sunčanoj. Želja nam je da vratimo život u središte grada - rekao je novinarima Željko Lončar, zamjenik pročelnika Ureda gradonačelnika.

Predsjednik Turističke zajednice Grada Osijeka Saša Uranjek istaknuo je kako je posrijedi zajednička zamisao Grada Osijeka, Turističke zajednice i ekipe iz privatnog sektora, u ovom primjeru Kušaonice piva Gajba. U svijetu nisu nepoznati ovakvi festivali, dodao je, a Osijek Craft Beer Festival bit će prilika ne samo za kušanje piva nego i za prepuštanje čarima gastronomije te uživanje u popratnoj glazbi. Istaknuo je kako je samom činjenicom da su na festival pozvani svi hrvatski proizvođači craft piva dana potpora privatnom poduzetništvu, i to onome koje je neposredno vezano uz turizam. Ovaj se festival naslanja i na poznatu inicijativu Hrvatske gospodarske komore “Kupujmo hrvatsko”, koja će se u Osijeku odvijati samo dan prije.

Pokretač Osijek Craft Beer Festivala i vlasnik kultnog mjesta u Osijeku, Kušaonice piva Gajba, Tibor Kainz upoznao je novinare s hrvatskom craft scenom. Riječ je o zanatskim malim pivovarama koje same slažu svoje recepte za pivo, kuhaju ga u vlastitoj proizvodnji te same dolaze do tržišta nudeći kvalitetu i široku ponudu svojih piva. Ova vrsta piva ne sadržava nikakve ekstrakte i poboljšivače okusa, ističe Tibor Kainz, sve se dobiva na prirodan način kvalitetnim kuhanjem piva. Dodao je da Osječane u subotu očekuje 15 malih pivovara s cijelog područja Hrvatske, koje će ponuditi svoje proizvode na uvid i kušanje. Osim stalnih piva bit će ponuđena i neka sezonska. Znatiželjnici će moći upoznati same kuhare piva, odnosno one koji ih proizvode, te steći uvid u tehnologiju priprave. Jedan od ciljeva ovog festivala, naglašava Kainz, jest da se građani upoznaju s načinom proizvodnje piva.

Draško CELING
MALE PIVOVARE, VELIKA POPULARNOST

U Osijeku se pivo u kućnoj radinosti proizvodi i kuša najmanje deset godina, kaže Kainz. Uglavnom se radilo o pivu kuhanom za vlastite potrebe. Posljednjih se godina u Hrvatskoj pojavilo mnogo malih pivovara, poput Vukovarske piovare, Pivovare Ličanka (Velebitsko pivo), Zmajske pivovare iz Zagreba te pivovare Bošnjak (Vrbje, Slavonski Brod), a u Osijeku djeluju pivovare Legionar i Black Hat. Posljednjih godina te male pivovare dostižu znatan udjel na tržištu. Ta se piva mogu naći na samo nekoliko mjesta u Osijeku, među njima i u Gajbi.

Možda ste propustili...

STRUČNO-ZNANSTVENA TRIBINA

100 godina dvorca Mačkamama

GALA SVEČANOŠĆU ZAVRŠILA 10. KREATIVNA RIZNICA

Svi smo mi revolucionari!

KRVOPIJE SU SE OVE GODINE POJAVILI RANIJE

Zbog krpelja prava navala na veterinarske ambulante

Najčitanije iz rubrike