Objavljeno 14. listopada, 2016.
Građani će moći u subotu, 15. listopada, nazočiti prvom Osijek Craft Beer Festivalu, koji će se održati u Sunčanoj ulici, od 17 do 23 sata. Njegovi su organizatori Kušaonica piva Gajba i Turistička zajednica Grada Osijeka.
- Potporu ovom projektu dao je i Grad Osijek s ciljem da se građanima ponudi nešto nesvakidašnje, da dovedemo cijelu Hrvatsku u Osijek kada je riječ o proizvodnji craft piva kako bi u gradu koji slovi kao grad prvog hrvatskog piva pokazali što rade. Pozivamo sve da dođu i da se družimo te da kušate pivo u Sunčanoj. Želja nam je da vratimo život u središte grada - rekao je novinarima Željko Lončar, zamjenik pročelnika Ureda gradonačelnika.
Predsjednik Turističke zajednice Grada Osijeka Saša Uranjek istaknuo je kako je posrijedi zajednička zamisao Grada Osijeka, Turističke zajednice i ekipe iz privatnog sektora, u ovom primjeru Kušaonice piva Gajba. U svijetu nisu nepoznati ovakvi festivali, dodao je, a Osijek Craft Beer Festival bit će prilika ne samo za kušanje piva nego i za prepuštanje čarima gastronomije te uživanje u popratnoj glazbi. Istaknuo je kako je samom činjenicom da su na festival pozvani svi hrvatski proizvođači craft piva dana potpora privatnom poduzetništvu, i to onome koje je neposredno vezano uz turizam. Ovaj se festival naslanja i na poznatu inicijativu Hrvatske gospodarske komore “Kupujmo hrvatsko”, koja će se u Osijeku odvijati samo dan prije.
Pokretač Osijek Craft Beer Festivala i vlasnik kultnog mjesta u Osijeku, Kušaonice piva Gajba, Tibor Kainz upoznao je novinare s hrvatskom craft scenom. Riječ je o zanatskim malim pivovarama koje same slažu svoje recepte za pivo, kuhaju ga u vlastitoj proizvodnji te same dolaze do tržišta nudeći kvalitetu i široku ponudu svojih piva. Ova vrsta piva ne sadržava nikakve ekstrakte i poboljšivače okusa, ističe Tibor Kainz, sve se dobiva na prirodan način kvalitetnim kuhanjem piva. Dodao je da Osječane u subotu očekuje 15 malih pivovara s cijelog područja Hrvatske, koje će ponuditi svoje proizvode na uvid i kušanje. Osim stalnih piva bit će ponuđena i neka sezonska. Znatiželjnici će moći upoznati same kuhare piva, odnosno one koji ih proizvode, te steći uvid u tehnologiju priprave. Jedan od ciljeva ovog festivala, naglašava Kainz, jest da se građani upoznaju s načinom proizvodnje piva.
Draško CELING
MALE PIVOVARE, VELIKA POPULARNOST
U Osijeku se pivo u kućnoj radinosti proizvodi i kuša najmanje deset godina, kaže Kainz. Uglavnom se radilo o pivu kuhanom za vlastite potrebe. Posljednjih se godina u Hrvatskoj pojavilo mnogo malih pivovara, poput Vukovarske piovare, Pivovare Ličanka (Velebitsko pivo), Zmajske pivovare iz Zagreba te pivovare Bošnjak (Vrbje, Slavonski Brod), a u Osijeku djeluju pivovare Legionar i Black Hat. Posljednjih godina te male pivovare dostižu znatan udjel na tržištu. Ta se piva mogu naći na samo nekoliko mjesta u Osijeku, među njima i u Gajbi.