TvObzor
HRT: PETA SEZONA SERIJA "DOMOVINA"

Proročki zapleti s pozadinom špijunskog trilera
Objavljeno 14. listopada, 2016.
Seriju koja se temelji na originalnoj izraelskoj seriji "Hatufim" Gideona Raffa, za americku televiziju prilagodili su Alex Gansa i Howard Gordon

Od premijere u jesen 2011. godine, samo nekoliko tjedana nakon desetogodišnjice terorističkih napada na SAD, 11. rujna, serija "Domovina" gledateljima nudi kompleksno i višeslojno razmišljanje o odgovoru na te napade koje personificira nesavršena, ali genijalna glavna junakinja Carrie Mathison (trostruka dobitnica nagrade Emmy Claire Danes).

Proročki politički zapleti s pozadinom špijunskog trilera vodili su gledatelje "Domovine" u bagdadske tamnice, popločane ulice Bejruta, preko planinske granice Iraka i Irana, kroz hodnike Langleyja i washingtonske centre moći te, u prošloj sezoni, na užurbane ulice Islamabada.

Krivnja i razočaranje

U petoj sezoni "Domovina" nastavlja istraživati sve razvijeniji svijet protuterorizma i način na koji sveprisutni nadzor, komunikacije i društveni mediji mogu raditi za i protiv borbe protiv terorizma u svijetu. Glavno mjesto radnje ove sezone bit će Berlin, središte moći i utjecaja u Europi 21. stoljeća.

Radnja pete sezone nastavlja se gotovo tri godine nakon događaja u zadnjem nastavku četvrte. U nastojanju da pomiri svoju krivnju i razočaranje nakon godina provedenih u prvim redovima rata protiv terorizma, Carrie se povlači u Berlin. Ne radi više u CIA-i, nego je na čelu zaštitarske tvrtke njemačkog dobrotvora Otta Düringa (Sebastian Koch). Ali ubrzo se opet nađe uvučena u svjetska žarišta i mora donositi dvojbene odluke za koje je mislila da su iza nje.

Četiri nova lika

U petoj sezoni zvijezdama "Domovine" Claire Danes, Rupertu Friendu (glumi Petera Quinna), Mandyju Patinkinu (Saul Berenson) i F. Murray Abrahamu (Dar Adal) pridružuju se četiri nova lika. Sebastian Koch glumi Otta Düringa, Carrienog novog šefa, bogatog dobrotvora u Njemačkoj; Miranda Otto je šefica berlinskog ureda CIA-e Allison Carr; Alexander Fehling glumi Jonasa Hollandera, Carrienog novog ljubavnika i odvjetnika Düringove zaklade; a Sarah Sokolovic Lauru Sutton, američku novinarku koja također radi za Düringovu zakladu.

Seriju koja se temelji na originalnoj izraelskoj seriji "Hatufim" Gideona Raffa, za američku televiziju prilagodili su Alex Gansa i Howard Gordon. Uz Gansu, Gordona i Raffa, izvršni producenti pete sezone su Meredith Stiehm, Patrick Harbinson, Chip Johannessen, Alexander Cary, Lesli Linka Glatter, Gideon Raff, Avi Nir i Ran Telem. (N.K.)

 
PRVA EPIZODA

Gotovo dvije godine nakon napada na veleposlanstvo u Islamabadu, Carrie gradi novi život u Berlinu, ali njezin je mir ugrožen kad je šefov zahtjev baci natrag u opasni svijet koji je ostavila za sobom. Carrie ima zadatak okupiti zaštitarski tim za humanitarni posjet izbjegličkom logoru pod kontrolom Hezbollaha u Libanonu. Za to vrijeme kolega iz Düringove zaklade traži od Carrie da provjeri dokumente koji su procurili iz CIA-e o detaljima sporazuma o nadzoru između SAD-a i Njemačke. Carrie odbija i savjetuje da se ne objavljuju tajni dokumenti koji bi mogli ugroziti živote. Zbog curenja podataka i Saul dolazi u Berlin gdje slučajni susret s Carrie dokazuje da još nisu u dobrim odnosima. Quinn dolazi po neslužbenom zadatku da se obračuna s lokalnim teroristima.

Najčitanije iz rubrike