Osijek
GOVORITE LI STRANI JEZIK?

Sve više Osječana uči njemački jezik jer se planira odseliti
Objavljeno 12. listopada, 2016.

U osječkim se školama stranih jezika, kao i u osnovnim, srednjim školama i na fakultetima, najviše uči engleski jezik. Dominacija engleskog jezika postoji već godinama, no posljednjih se godina sve više uči i njemački jezik. Ipak, razlog nije želja za znanjem još jednog jezika, nego potreba.

- Bilježimo porast broja odraslih polaznika tečaja njemačkog jezika, no kod većine je razlog to što su u Osijeku već godinama nezaposleni, a u Njemačkoj su našli posao, za koji se traži znanje njemačkog jezika. Riječ je o ljudima koji se planiraju iseliti iz Osijeka, što nije dobro, ali je, nažalost, naša svakodnevica - kaže Miroslav Amrein, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Osijek.

Slično su nam rekli i u drugim školama stranih jezika, ali i u Francuskoj alijansi Osijek, gdje se uči francuski jezik.

Francuski se vraća

- Premda je broj upisanih polaznika sličan prošlogodišnjem, primijetili smo da nam polaznici koji su nekoliko godina učili francuski jezik odlaze u inozemstvo u potrazi za poslom. To su odrasli polaznici, ljudi u dobi između 30 i 40 godina, koji sa sobom vode svoje obitelji, što znači da se trend iseljavanja iz Osijeka nastavlja - kaže Tamaš Peho, prof. francuskog jezika u Francuskoj alijansi Osijek.

Ipak, za francuski jezik ima nade u Osijeku, jer velik je interes za Francusku igraonicu za predškolce, djecu u dobi od tri do šest godina. Također, premda ove školske godine francuski nije zaživio u osječkim vrtićima, u ustanovi Dječji vrtić Osijek kažu da će u suradnji s osječkom Francuskom alijansom, gdje su izradili program koji je verificiralo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, raditi na tome da, uz engleski i njemački, osječki predškolci mogu učiti i francuski jezik.

Španjolski, kineski, turski...

Francuski se jezik trebao učiti od ove školske godine u II. gimnaziji, ali zbog malog zanimanja učenika nisu mogli formirati grupu. Ipak, neće odustati, jer ponovno imaju profesora francuskog jezika i želju da tradiciju učenja toga jezika, nakon duže stanke, nastave. Interes za učenje francuskog jezika postoji i u III. gimnaziji, za sada je ponuđen uz plaćanje. Ipak, kako ističe ravnateljica Snježana Barabaš Seršić, nastoje organizirati besplatnu nastavu za učenike, u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta.

Kriza je učinila svoje, pa se talijanski i španjolski uče manje nego prijašnjih godina. Što se egzotičnih jezika tiče, u Zagrebu je trenutačno hit učenje arapskog jezika. U Osijeku se, kada su počele nicati kineske trgovine, pojavio interes za učenjem toga jezika. Kada su se na televiziji pojavile turske serije, poraslo je zanimanje za učenje turskog, no osim pojedinačnih upita, grupa za učenje tih i drugih stranih jezika u Osijeku nema.

Vesna LATINOVIĆ
U SVIJETU SVE VIŠE MULTILINGVALNIH ŠKOLA

Iako je u mirovini, Mirjana Valašek, profesorica anglistike na Filozofskom fakultetu, promišlja i piše o jeziku: “Nedavno sam bila u Beču, gdje je sve više multilingvalnih škola. Uz bilingvalne škole, gdje se nastava održava na njemačkom i engleskom jeziku, uče se, primjerice, turski i hrvatski jezik. Uče ih uglavnom djeca podrijetlom iz Turske i Hrvatske, ali mogu i mali Austrijanci i djeca drugih nacionalnosti koja pohađaju tu školu. Povelja UN-a o pravima djeteta koja stoji na ulazu u školu također je napisana na četiri jezika. Smatram da je to dobar pristup jeziku.”

ENGLESKI UČI 17 MILIJUNAUČENIKA U EUROPSKOJ UNIJI

U osnovnim školama u Europskoj uniji engleski je najpopularniji strani jezik, a uči ga više od 17 milijuna učenika, pokazalo je Eurostatovo istraživanje, koje se odnosi na 2014. godinu. Među učenicima u dobi od 11 do 15 godina pet milijuna ih uči francuski, njemački tri, španjolski dva milijuna, kao drugi strani jezik 500.000 učenika uči ruski, a 200.000 talijanski. U Hrvatskoj je 2014. jedan strani jezik učilo 99,9 posto osnovnoškolaca, najpopularniji je engleski, koji uči 91,2 posto osnovaca, njemački 20 posto, a na trećem je mjestu talijanski jezik.

manjak interesa

GRUPA ZA UČENJE “EGZOTIČNIJIH” JEZIKA NEMA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike