Regija
NOVA INFRASTRUKTURA

Romima iz Bistrinaca
voda i odvodnja
Objavljeno 29. rujna, 2016.

BELIŠĆE - Belišćanski gradski vijećnici ovoga su tjedna održali izvanrednu sjednicu Gradskog vijeća sa samo jednom točkom dnevnog reda: davanja suglasnosti tvrtki za vodne usluge Hidrobel Belišće za provedbu ulaganja u dogradnju vodoopskrbnih i kanalizacijskih cjevovoda u dijelu Ulice Marka Oreškovića u Bistrincima, poznatijem kao Romsko naselje. Time bi ovaj dio Bistrinaca konačno dobio toliko željene priključke na vodovodnu i kanalizacijsku mrežu.

Provedba u 12 mjeseci

Kako su vijećnicima tom prigodom pojasnili direktor Hidrobela Andrej Bičak, te gradonačelnik Belišća dr. Dinko Burić i njegova zamjenica Ljerka Vučković, riječ je o projektu ukupne procijenjene vrijednosti 1.819.952 kune bez PDV-a, koji će se nominirati na Natječaju koji je objavila Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju pod nazivom “Natječaj za provedbu podmjere 7.2. – Ulaganja u izradu, poboljšanje ili proširenje svih vrsta male infrastrukture, uključujući ulaganja u obnovljive izvore energije i uštedu energije”, odnosno “Ulaganja u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanja otpadnih voda”, a na koji se Hidrobel d.o.o. Belišće planira prijaviti u razdoblju do 5. listopada 2016. godine.

U Hidrobelu naglašavaju da u ovom natječaju sredstva javne potpore iznose ukupno 40.000 eura u kunskoj protuvrijednosti, a intenzitet javne potpore po projektu iznosi čak do 100 posto ukupnih prihvatljivih troškova. Trajanje provedbe projekta od dana potpisivanja Ugovora o izvođenju radova s odabranim ponuditeljem bit će 12 mjeseci. Projekt koji je dobio naziv “Dogradnja vodoopskrbnih i kanalizacijskih cjevovoda u dijelu Ulice Marka Oreškovića u Bistrincima”, trebao bi u velikoj mjeri pospješiti kvalitetu življenja u naselju Bistrinci te osigurati njegov daljnji razvoj i ostanak stanovništva na ovom prostoru.

Za ljude i okoliš

Valja podsjetiti da je izgradnja vodoopskrbnog sustava u Belišću i Bistrincima započela 1974. godine, a sustava odvodnje 1978. godine i do sada je sagrađena cjelokupna vodoopskrbna mreža i mreža odvodnje u gradu Belišću, kao i veliki dio mreže u Bistrincima. U svrhu daljnjeg razvoja vodoopskrbnog i kanalizacijskog sustava naselja Bistrinci, sada je potrebno dio navedene Ulice Marka Oreškovića priključiti na vodoopskrbnu i kanalizacijsku mrežu, a opskrba vodom unutar ovog područja vršit će se iz javnog vodoopskrbnog sustava naselja Bistrinci priključkom na postojeći vodoopskrbni cjevovod u Ulici Marka Oreškovića. Sanitarno-fekalne otpadne vode prikupile bi se zatvorenim kanalizacijskim sustavom, te gravitacijskim kolektorima i precrpnom stanicom s pripadajućim tlačnim cjevovodom dovele do postojećeg kanalizacijskog kolektora u Ulici Marka Oreškovića. Ovaj cilj planira se postići gradnjom 870 metara vodoopskrbnih cjevovoda, 891 metrom gravitacijskih kolektora, gradnjom 256 metara tlačnih cjevovoda, gradnjom jedne crpne stanice i osiguranim priključkom za stanovnike.

- Nepostojanje sustava javne vodoopskrbe ugrožava osnovne životne potrebe svakog građanina, a nepostojanje i sustava odvodnje u predmetnom naselju Bistrinci te postojanje sabirnih septičkih jama u svakom domaćinstvu, predstavlja problem za okoliš jer nije omogućeno kontrolirano ispuštanje sadržaja septičkih jama. Stoga je ovaj projekt vrijedan sufinanciranja iz više razloga: visoka pripremljenost projekta; rješavanje problema za okoliš, te omogućeno priključenje za 250 stanovnika na nove infrastrukturne pogodnosti, naglasili su u Hidrobelu, koji će nakon dobivene potrebne suglasnosti Gradskog vijeća već idućeg tjedna nominirati pripremljeni projekt.

Lidija ANIČIĆ

Izgradnja vodoopskrbnog sustava u Belišću i Bistrincima počela je 1974. godine, a odvodnje 1978.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike