Osijek
SVJETSKI TJEDAN SVEMIRA

Idejno rješenje plakata Filipa Glogoškog obišlo cijeli svijet
Objavljeno 27. rujna, 2016.

Odlukom Opće skupštine UN-a, od 1999. se godine Svjetski tjedan svemira (World Space Week) svake godine obilježava od 4. do 10. listopada. Diljem svijeta tih se dana održavaju manifestacije kojima se educira javnost o korisnosti svemirskih istraživanja te se kod mladih potiče ljubav prema znanosti, tehnologiji, inženjeringu i matematici. I Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek protekle dvije godine sudjeluje u obilježavanju. Učenici i mentori Odjela grafičkog dizajna sudjelovali su u natječaju dizajniranja plakata. Prošle su godine dvojica učenika postigla izvrstan rezultat: Pavao Sablić osvojio je drugo, a Filip Ljulj treće mjesto. No, ove je godine uspjeh još veći jer je Filip Glogoški osvojio 1. mjesto!

Ovi su uspjesi bili poticaj za izložbu posvećenu proslavi Svjetskog tjedna svemira i uspjeha učenika, posebice Filipa Glogoškog, čije je idejno rješenje obišlo cijeli svijet.

“Ovo je veliko postignuće koje može nadahnuti sve naše učenike i nastavnike. Izložba predstavlja pregled idejnih plakata kojima je škola sudjelovala u ovom natječaju. Čovjek se prečesto zatvara u svoj mali, skučeni svijet, zaboravljajući uputiti pogled prema zvijezdama. Ograničavamo se na imaginarne podjele vrsta, rasa i nacija zanemarujući činjenicu kako svi dijelimo prostor na planetu koji pluta svemirskim prostranstvima. Svemirska su nam istraživanja omogućila nešto prelijepo, pogled na naš planet iz svemira. Gledajući ga kao cjelinu iz svemirske perspektive na njemu se ne vide podjele, a to bi trebao biti simbol naše budućnosti – simbol u kojem smo svi jedno”, poručuju iz škole. N. Vekić

Filip Glogoški učenik je osječke Škole primijenjene umjetnosti i dizajna

Možda ste propustili...

OSIJEK DOMAĆIN PRVOG ECO CITY WASTE FESTA

I otpad može pružiti zabavu

PANEL-RASPRAVA NA 10. KREATIVNOJ RIZNICI

Primjeri kružne kreativnosti su već posvuda oko nas

Najčitanije iz rubrike