Regija
NAPREDUJU RADOVI

Nakon punih dvadeset godina čekanja dobit će društveni dom
Objavljeno 27. rujna, 2016.

GAT

Početak mjeseca za stanovnike belišćanskog prigradskog naselja Gat bio je u znaku početka gradnje novog društvenog doma u Gatu za koji su temeljni kamen položili župan Osječko-baranjske županije, dr.Vladimir Šišljagić uz gradonačelnika Belišća, dr. Dinka Burića. Istom prigodom zamjenica gradonačelnika Belišća Ljerka Vučković i inicijatorica ovog projekta u temelje objekta položila je povelju s prigodnim tekstom, a temeljni kamen i gradilište blagoslovio je župnik Župe Veliškovci, vlč. Božo Ljubičić.

Društveni dom, na koji se ovdje čeka više od dva desetljeća, prema projektu koji je izradio Arhitektonski ured Bas iz Belišća, bit će površine 535,35 kvadrata, a sadržavat će multifunkcionalnu dvoranu, kuhinju, spremište, prostore za udruge, prostor za dječju igraonicu, sanitarni čvor i poslovni prostor. Izvođač radova je Monte-mont iz Osijeka, a ugovoreni rok izvođenja je 180 radnih dana od dana uvođenja izvođača u posao.

Vrijednost radova je 2.321.510,56 kuna (bez PDV-a), a osigurano je i 600.000 kuna za kompletno opremanje zgrade i svih njenih prostorija. Za projektnu dokumentaciju utrošeno je 66.852,12 kune (bez PDV-a) od čega je Osječko-baranjska županija izdvojila 20.000 kuna, a radovi se za sada odvijaju prema planu. Valja podsjetiti na podatak da je među prvim financijskim potezima Grada u ovoj godini bilo zaduživanje kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak za financiranje projekta “Izgradnja Društvenog doma u Gatu”, sukladno odluci Gradskog vijeća. Istom odlukom Grad se zadužio uzimanjem kredita na iznos od 4,3 milijuna kuna na rok od 10 godina bez počeka, uz kamatnu stopu od 4 posto godišnje. Kako je pojasnio gradonačelnik Burić, gradnja doma u Gatu je projekt koji Grad namjerava nominirati prema Programu ruralnog razvoja.

Malo je poznat podatak da je Gat danas jedino naselje na području Grada Belišća koje nema pravi društveni dom, pa se za veća okupljanja u mjestu koristi Vatrogasni dom koji je tek 2014. godine dobio adekvatan sanitarni čvor. Odlukom tadašnjeg Poglavarstva, stari društveni dom u Gatu, koji je bio u derutnom stanju, srušen je 1995. godine, jer je u planu bila gradnja novog doma koja nije nikad bila realizirana. Kada su mještani izgubili svaku nadu da će dobiti društveni dom, dva desetljeća nakon toga Grad je sukladno inicijativi mještana ishodio građevinsku dozvolu za budući dom čija koncepcija prati moderne trendove multifunkcionalnosti, a njegova lokacija bit će na mjestu stare škole.

Bit će i mala škola

Na zadovoljstvo mještana, novi dom će uz klasične sadržaje imati pretpostavke i za različite druge svrhe i okupljanja kao što su prostor za različita društvena događanja, ali i prostor u kojem će se organizirati programi predškolskog odgoja u obliku igraonice za djecu ili male škole. U istom prostoru planiraju se i edukativni sadržaji iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja kako bi se OPG-ima i poljoprivrednicima ponudila mogućnost stalnog informiranja i razmjene iskustava, što je za razvoj ovog kraja iznimno važno.

Možda ste propustili...

POST FESTUM PARLAMENTARNIH IZBORA

Orahovački HDZ prvi je put pobijedio nakon 2007.

"DAVOR ŠOPLOHER – (NE)ZABORAVLJENI HEROJ!"

45 kilometara u sjećanje na ratnog zapovjednika

Najčitanije iz rubrike