Osijek
ANĐELKO ŠIMIĆ IZ MNK NEMETIN UPOZORAVA:

Drava je opet onečišćena!
Objavljeno 23. rujna, 2016.
Nigdje nema nikakvog upozorenja da su voda i ribe onečišćeni

Drava je opet onečišćena! - dojavio nam je osjetno uzbuđen i ljutit nemetinski nautičar Anđelko Šimić i poslao fotografiju kojom potkrepljuje svoje tvrdnje.

Šimić je predsjednik Motonautičkog kluba Nemetin i sa svojim kolegama koji ondje pecaju jedan je od glasnih zagovornika ekologije i očuvanja Drave čistom. Nažalost, svako malo dojavi nam kako rijekom pluta neko onečišćenje.

- U poslijepodnevnim satima, a naročito noću, dovoze kamioni kemijske WC-e i prazne ih u krugu Vodovoda u Nemetinu i vjerovatno to direktno odlazi u rijeku Dravu. Ova se pjena pojavljuje uglavnom noću, no sada se prvi put to dogodilo danju. Bilo bi nam jako važno da se ovo objavi zbog upozorenja građanima, a ujedno i kao požurnica prema izvođačima budućeg pročistača otpadnih voda na postojećoj lokaciji, s obzirom na to da nam se čini kako radovi nisu u očekivanom opsegu, zbog nama nepoznatih razloga - kaže Šimić.

Dodaje kako im je objavljivanje ekološkog problema u novinama naročito važno zbog toga što ribiči iza tog kolektora pecaju ribu i konzumiraju je.

- Nigdje nema nikakvog upozorenja ili obavijesti da su voda i ribe onečišćeni. A to je zagađenje iznimnog inteziteta za kišnog razdoblja jer se, pretpostavljam, vjerojatno kišom ispire cijeli kanalizacijski sustav pa sadržaji direktno odlaze u rijeku Dravu. Apeliramo na nadležne da nešto poduzmu i da se radovi na novom kolektoru intenziviraju kako bi ga što prije završili i da se naša lijepa Drava napokon zaštiti i očuva za buduće naraštaje - poručuje Šimić.

DARKO PEJIĆ
GLAS PRIJE GODINU DANA UPOZORIO NA SLUZAVU TVAR U DRAVI

Točno prije godinu dana naša je reporterska ekipa također izišla na teren kada su nautičari upozorili na zagađenje. Tada je Dravom plutala nekakva sluzava tvar za koju su Šimić i njegovi prijatelji upozoravali kako se plaše da će pomoriti riblji fond u rijeci jer se sluz lijepi ribama za škrge. Uz to, ljepljiva im je tvar stvarala probleme i s motorima čamaca koje nisu mogli danima očistiti od nje.

Najčitanije iz rubrike