Regija
POMAKNULI SLAVLJE

Za 10 godina općine u Domu Najboljih hrvatskih tamburaša?
Objavljeno 21. rujna, 2016.

ŠTITAR

Dan općine i blagdan zaštitnika Župe sv. Mateja apostola Štitar danas dočekuje u radnom ozračju. Naselje je već mjesecima veliko gradilište, a najznačajnija investicija je izgradnja cjevovoda i odvodnog sustava s priključcima na kanalizaciju i vodu. Aktivnosti se provode u sklopu 77 milijuna vrijednog projekta “Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Županja”, koji s oko 70 posto iznosa financira EU iz kohezijskog fonda. Vrijednost radova na području općine Štitar je oko 12 milijuna kuna, a ugovoreni rok završetka izgradnje je 15. prosinca. A ono što je najvažnije, ističe načelnik Marko Bikić, jest to da mještani financijski dio zapravo neće ni osjetiti jer riječ je o jednoj kuni više za vodu tijekom pet godina.

Vrlo je značajna investicija čiji se završetak u Štitaru nestrpljivo iščekuje rekonstrukcija i uređenje Doma kulture.

- Općinsko vijeće odlučilo je da ćemo i svečanost proslave Dana općine pomaknuti i održati u povodu završetka toga objekta, koji smo započeli još 2008. godine. Ukupna vrijednost radova na zgradi i uređenju okoliša iznosi gotovo četiri i pol milijuna kuna - pojašnjava Bikić.

- Poslao sam dopis našim Najboljim hrvatskim tamburašima i zamolio ih da mi daju suglasnost za slanje prijedloga Općinskom vijeću da naš dom kulture nazovemo Domom Najboljih hrvatskih tamburaša, bivših Zlatnih dukata. Mislim da oni to zaslužuju jer su veliko i značajno ime, a upravo takav mora biti i naš dom kulture. Uredit ćemo ga u kazališnom stilu i vjerujem da će svi biti ugodno iznenađeni - ustvrdio je načelnik. Dodaje da je u tijeku i gradnja nove općinske zgrade. Stara cigla od srušene zgrade utrošena je za gradnju ograde i staza na mjesnom groblju, a drveni građevni materijal iskorišten je za obnovu stare crkve i lovačkog doma.

Svečanošću otvorenja Doma kulture općinski čelnici namjeravaju proslaviti i deset godina otkako je Štitar postao općina. No načelnik Bikić upozorava da je Mostovim uvjetom za potporu HDZ-u u sastavljanju vlade taj status opasno ugrožen.

- Dopuštena masa plaća je 20 posto proračunskih prihoda, a ako je naš proračun 1,2 milijuna kuna, jasno je o koliko malom iznosu je riječ. Most traži da se taj iznos dodatno smanji na 15 posto i ako do toga dođe, već sada mogu reći da mi nećemo moći funkcionirati. Smatram da je riječ o pokušaju gašenja malih općina na kulturan način – smanjit ćemo dopuštenu masu za plaće, vi to nećete moći ispoštovati i naravno da ćemo vam ukinuti status općine - upozorava Bikić. Najavljuje da će se takvom prijedlogu usprotiviti i Udruga općina.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Ako bude trebalo, male će općine kod Plenkovića

- Mi male općine pokušat ćemo se, ako bude potrebno, samoorganizirati i premijeru Plenkoviću sve staviti na stol. Pokazati mu i dokazati da Most u ovom dijelu svojih zahtjeva nije u pravu i tu očekujemo potporu. Mi smo i na koordinaciji načelnika i gradonačelnika sa županom već ranije razgovarali o toj temi i tražili povećanje mase za plaće na 25 posto. A Most sada, suprotno tomu, predlaže smanjenje na 15 posto, što znači čak 10 posto razlike od onoga što smo očekivali. Ako taj prijedlog prođe, mislim da će se minimalno 30 do 40 posto jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj ugasiti - zaključuje Bikić.

Možda ste propustili...

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

RUKOMETAŠI SŠ I. KRŠNJAVOGA

Treći u državi

Najčitanije iz rubrike