Dome slatki dome
ZEN VRT: INSPIRATIVAN I OPUŠTAJUĆI

Promijenite izgled vrta razmještanjem cvjetnih posuda i grabljanjem na drugi način
Objavljeno 25. kolovoza, 2016.

Zen vrtovi fokusiraju se na nekoliko pažljivo odabranih biljaka i raznovrsno kamenje i stijenje postavljeno tako da poboljšava meditaciju. Zen vrtovi teže jednostavnosti, a rezultat su prelijepi, inspirativni i opuštajući vrtovi za pamćenje.

U zen vrtovima kamenje i stijenje ima najvažniju ulogu. U najranijim zen vrtovima nedostajao je vodeni element. On je bio zamijenjen pijeskom, šljunkom, oblutcima i kamenjem čija je uloga bila imitacija vode. I danas ovi kameni elementi imaju istu ulogu. Površine oblutaka, šljunka ili pijeska čine temelj zen vrtova i oni predstavljaju jezera, rijeke ili mora.

Valovi od pijeska

Postavljanje većeg kamenja u ove površine predstavlja zapravo prijelaz preko vodenih površina, istu ulogu ima i most od drveta, odnosno bambusa. Također, možete grabljama stvoriti od pijeska i šljunka imitaciju valova.

Najbolji rezultat stvorit ćete grabljama specijalno napravljenim za dizajniranje zen vrtova. Većina vrtlara koji se bave dizajniranjem zen vrtova pravi kružne valove oko većih kamenih elemenata.

Veće stijene u zen vrtovima simboliraju otoke. Ove stijene postavite pažljivo da izgledaju što prirodnije. Iskopajte rupu gdje namjeravate staviti stijenu, položite je u rupu i zakopajte, neka izgleda kao da izranja iz vode. Kombinirajte dvije, tri, pet stijena. Počnite dizajniranje postavljanjem velikih stijena, a potom dizajnirajte oko njih.

Zen vrtovi su vrtovi koji ne zahtijevaju mnogo njege, ali oni se lako mogu i mijenjati. Grabljanjem pijeska i šljunka u različite obrise stvarate svaki put novi ambijent. U dizajn uključite i posude kao i biljke u orijentalnom stilu. Vrlo lako ćete promijeniti izgled vrta razmještanjem cvjetnih posuda i grabljanjem na drugi način. Ne zaboravite u dizajn zen vrta uključiti azaleje, kamelije, japansku trešnju i rododendron. Nezaobilazne su i crnogorične sorte drveća, kao i bambus.

Vodeni elementi

Zen vrt uvijek smjestite na mjesto koje je vidljivo iz kuće. Ovo je posebno bitno u onim podnebljima gdje je zima duža i oštrija i ne dopušta rad u vrtu tijekom zimskih mjeseci. Zen vrtovi posebno su lijepi kada padne snijeg zbog kristalnog sjaja. Tada, iako ne možete izići iz svoga doma, uživat ćete u oblicima koji su nastali. Tijekom ljetnih mjeseci na područjima gdje ima buke razmislite o postavljanju vodenih elemenata, kao što su fontane, koje će prigušiti buku. Isto tako, ako vam je potrebna privatnost, vrt ogradite ogradom od bambusa ili nekom zimzelenom živom ogradom. J.Kn.

Možda ste propustili...

VIŠE VOLI VRUĆINU NEGO HLADNOĆU

Begonija ima više od 1800 vrsta

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

Najčitanije iz rubrike