Magazin
JADRANKA POLOVIĆ, POLITOLOGINJA

Ponovno nasjedamo na izborne trikove
Objavljeno 20. kolovoza, 2016.

Razlog zbog kojeg politiku danas građani doživljavaju kao vještinu varanja, tj. izrazito nemoralnu profesiju, činjenica je da je politička sfera postala potpuno podložna ekonomskoj racionalnosti.

U takvim odnosima čovjek, građanin, tek je Homo economicus, dok se sve društvene aktivnosti promatraju u kontekstu utilitarizma, dakle prema kriterijima korisnosti i profitabilnosti.

- Predstavnička demokracija je elitistički model politike, radi se o političkom sustavu u kojem je marketinški upakirana politička ideja izložena svojevrsnoj prodaji na političkom tržištu. Glasovanje na izborima, koji se sve više pretvaraju u poduzetnički projekt vođen tržišnom logikom, čini jedinu političku aktivnost u kojoj mase građane mogu sudjelovati. Svi smo pozvani na taj, kako političari vole reći, festival demokracije, koji traje samo jedan dan u godini. Međutim, izlaskom na izbore građani postaju dio kontrolirane izborne predstave, reagiraju na impulse koje dobivaju, tj. na teme koje su im unaprijed pripremile grupe eksperata.

- Zbog kontinuiranog opadanja birača na izborima zapadna je demokracija kao politički sustav u krizi, čime se smanjuje legitimnost djelovanja političara. Naime, politika, kao i demokracija, zahtijeva raspravu o bitnim društvenim pitanjima, definiranje javnih prioriteta, naravno konsenzus, nipošto plitko natjecanje ili kompetitivnost kakvo smo nedavno imali prilike vidjeti na HTV-u kada su se suočili Milanović i Plenković. Kampanja je krajnje amerikanizirana, obojica političara nude svoja razmišljanja u okviru stupidne minutaže, odgovaraju na dosadne i nevažne grupe pitanja koje, kao što sam već rekla, unaprijed pripremaju profesionalci i time formiraju stavove javnosti. Kada govorimo o obećanjima, u posljednjih 26 godina doista smo mogli čuti svašta, na predstojećim izborima ponovno nasjedamo na predizborne trikove ili nerealnu, ponekad čak i opasnu, ponudu političkih aktera: masovno zapošljavanje, koje se zasigurno neće dogoditi; smanjenje poreza i doprinosa, koje će, ako se dogodi, pogoršati ionako loše stanje javnih usluga. Obećanja većih mirovina, rodiljnih naknada i skrbi za bolesne i nemoćne ne drže vodu ako se ne otvori ozbiljna rasprava o preraspodjeli nacionalnog dohotka ili, jednostavno rečeno, kako oduzeti dio prihoda, recimo, tajkunima i bankarima i dati umirovljenicima, mladim roditeljima i bolesnima. Osobno sam alergična na stalne bajke o sredstavima iz europskih fondova, čime će se financirati javni projekti i nasušne potrebe građana, za koje država u skladu s usvojenom neoliberalnom paradigmom jednostavno ne želi dati novac, ali ih još uvijek drži u “katalogu” svojih usluga - kaže dr.sc. Jadranka Polović, politologinja iz Splita.(D.J.)

Možda ste propustili...

POSLJEDNJE UTOČIŠTE: TURIZAM I DAN NAŠEG PLANETA

Dom je tamo gdje je zemlja

Najčitanije iz rubrike