Osijek
GRADONAČELNIK I KOHORTA PROTIV VANDALIZMA

Pozivamo “umjetnika” da
ne uništava fasade, inače
ćemo uključiti i policiju
Objavljeno 29. srpnja, 2016.
"'Iziđi, momak, pa da te vidimo i spoznamo u čemu je problem"

- Molimo one koji grafitima uništavaju privatnu i javnu imovinu da od toga odustanu - zajednički je apel gradonačenika Ivice Vrkića i glasnogovornika Kohorte Domagoja Tomasa i kolege mu Petra Živkovića zaduženog u toj udruzi za organizirano grafitiranje s patriotskim obilježjima.

- Dugo već imamo problem s uništavanjem fasada. Najprije idemo ovim putem mirnim i lijepim pozivom da to više ne čine jer ćemo morati primijeniti druge načine rješavanja ovog problema. Uzrujava me to što pojedincu ili više njih nije stalo do grada kao što je stalo meni, većini sugrađana i ovim mojim prijateljima iz Kohorte, na jedan primjeren način muralima pridonose urbanosti grada likovno izražavajući lokalpatriotizam. Ovima drugima, za koje za sada ne zamo tko su, nije ni jedna nova fasada 'sveta' i uništavaju sve odreda. To je uzelo toliko maha da se grafitima naružuju pročelja u cijelom gradu, i to su strahovito velike štete. Pogledajte Tvrđu, to je turistički biser kojim se dičimo i uređujemo ga, pred nama su novi projekti u tom dijelu grada, a gotovo da nema netom uređene fasade da nije označena grafitom - kazao je Vrkić.

Dodao je kako se tomu mora stati na kraj, pa pozvao Osječane da i oni tomu pridonesu upozoravajući ili prijavljujući one zbog kojih ovaj grad ne može biti normalan i uredan.

- Moje je da zaštitim građane, odnosno i našu i njihovu imovinu. Čak sam razmišljao i da raspišem nagradu onomu čija informacija pomogne otkrivanju onoga zbog kojeg se novac umjesto za neke druge stvari troši na sanaciju neprimjerenih grafita po zgradama. Pozivam i počinitelja: 'Iziđi, momak, pa da te vidimo i spoznamo u čemu je problem. Jesmo li mi tebi nešto dužni ili što već...?' Evo, da smirimo situaciju, ovo je počinitelju posljednji poziv da uz oprost ovo uništavanje grada više prekinemo. Inače ćemo biti prisiljeni, uz policiju, riješiti problem, pa na grafiterov račun sanirati štetu - javno je grafiteru Vrkić poručio plan njegove gradske uprave i pozvao da svoj “talent” uključi u Kohortin način širenja urbaniteta.

Tomas i Živković ističu da se slažu s gradonačelnikom, a Živković je dodao kako će pronaći primjereno mjesto da se i “sporni” grafiteri iskažu na nekim fasadama koje će kao slobodne za grafitiranje biti predstavljene javno. D. Pejić

U NEDJELJU SVI NA UTAKMICU

Vrkić je kao počasni član Kohorte pozvao sugrađane i navijače Osijeka da u nedjelju dođu bodriti svoju momčad na utakmici protiv NK Rijeka. I on će, najavio je, biti tamo uz klub koji se stabilizirao, u kojem su stvoreni uvjeti da bude pravi klub i oko kojeg je stvorena pozitivna energija.

Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike