Regija
POČELA OBNOVA

Sladojevci: 220.000 kuna za novi krov stare crkve
Objavljeno 28. srpnja, 2016.

Zahvaljujući mladom sladojevačkom župniku, vlč. Dariju Šimiću, župna crkva sv. Barbare u Sladojevcima, 210 godina nakon gradnje, napokon je dočekala obnovu. U prvoj fazi vrijednoj približno 220.000 kuna bit će to samo saniranje krova, pa će “starica” uz djelomično obnovljenu drvenu krovnu građu dobiti novi crijep i oluke.

– Novac za prvu fazu obnove crkve osigurali su dobročinitelji, župa je organizirala razne dobrotvorne aktivnosti i programe kojima smo prikupili dio novca, a Grad Slatina donirao je 30.000 kuna. Radove izvodi tvrtka Građenje Marković iz Grabića - kaže vlč. Šimić.

U kraju siromašnih ljudi teško je bilo skupiti novac za obnovu, a samo za izradu projektne dokumentacije trebalo je 75.000 kuna. Još se ne zna koliko će novca trebati za kompletnu obnovu crkve, ali s obzirom na povijesnu vrijednost objekta, župnik očekuje i druge donacije, pa i uključenje Ministarstva kulture RH.

Župna crkva u Sladojevcima posvećena je zaštitnici sela i nosi ime sv. Barbare, a pokrajnji oltar posvećen je sv. Antunu. Taj svetac od davnina se štuje u Sladojevcima, pa 13. lipnja svake godine u to mjesto dolaze brojni hodočasnici. Posljednjih godina uoči blagdana organizira se trinaest hodočašća utorkom iz okolnih župa u Sladojevce, a u dane pred sam blagdan provodi se trodnevna duhovna priprava vjernika.

Župa Sladojevci osnovana je 1762. godine odvajanjem od Župe Sopje. Teritorijalno iznimno velikoj sladojevačkoj župi tada su pripadali Slatina, Kozice, Donja Bukovica i Gornja Bukovica.P.Žarković

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike