Regija
GOLEME ŠTETE

Hrvatske vode nakon poplava: Nije funkcionirala oborinska odvodnja
Objavljeno 25. srpnja, 2016.

ORAHOVICA/NAŠICE - Srpanjske poplave u orahovačkom i našičkom kraju izazvale su goleme štete. Gradonačelnici i načelnici su za probleme okrivili Hrvatske vode. Nezadovoljstvo su dijelili općinski načelnici Feričanaca Antun Glavaš, Đurđenovca Hrvoje Topalović, grada Našica Krešimir Žagar, općine Podgorač Goran Đanić te načelnici Zdenaca Tomislav Durmić i Čačinaca Mirko Mališ te orahovački gradonačelnik Josip Nemec.

Nije učinjeno dovoljno

- Uz veliku količinu padalina, krivac su Hrvatske vode koje ne čiste dovoljno kanale, a prije svega našu retardacijsku branu – govorio je Nemec. Naglasili su kako su upozoravali Hrvatske vode i tražili da dođu očistiti. Kako kažu načelnik Zdenaca Durmić i Đurđenovca Topalović, treba djelovati ranije. Suglasni su kako godinama upozoravaju, nešto se učinilo, ali još nedovoljno. A što kažu Hrvatske vode koje su ipak u vrijeme poplava odmah izišle s ljudstvom i strojevima kako bi pomogle:

- Tijekom provedbe obrane od poplava od 16. do 20. srpnja od strane Hrvatskih voda poduzete su sve mjere kako bi se spriječile veće štete na poljoprivrednim površinama te stambenim i gospodarskim objektima. Želimo naglasiti da su u tom razdoblju zbog ekstremnih oborina na području slijeva Karašica – Vučica, a naročito u brdskom i pribrdskom dijelu vodotoka formirani veliki vodni valovi, a na većini ugroženih lokacija plavljenje je izazvano većim dijelom zbog nefunkcioniranja oborinske odvodnje naselja koju održavaju i grade jedinice lokalne samouprave, a u manjoj mjeri zbog izlijevanja vodotoka. Na ugroženim područjima došlo je do brzog povlačenja vode. Održavanje kanala I. i II. reda kao i detaljne melioracijske odvodnje na području malog slijeva Karašica – Vučica kontinuirano se provodi radovima koji se odvijaju u određenim razdobljima - košnja indunacija i obala, vegetacije u koritu te provođenja radova prema posebnim uvjetima i preporukama zaštite okoliša i prirode - odgovorili su nam iz Odnosa s javnošću Hrvatskih voda.

16 projekata

S obzirom na to da je direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković pri obilasku terena obećao nove projekte, pitali smo o kakvim se projektima radi.

- U Osječko-baranjskoj županiji je 16 projekata koji su započeti ili su u pripremi. Najvažnijih su Akumulacija Dabrovica, vrijednost investicije je 14 milijuna kuna. Svrha projekta je zaštita od poplava područja nizvodno od pregradnih profila (naselja općine Suhopolje), osobito u vrijeme obilnih oborina na brdskim područjima, a u cilju smanjenja vodnog vala brdskih voda. Navedeno je u fazi projektiranja te je u tijeku ishođenje dozvola. Potom Akumulacija Breznica čija je vrijednost 15 milijuna kuna, a svrha je zaštita od poplava područja nizvodno od pregradnih profila naselja općina Podgorač i Koška od brdskih voda, a u cilju kontrole i smanjenja vodnog vala brdskih voda. Navedeno je u fazi projektiranja te je u tijeku ishođenje dozvola. Tu je i projekt je Akumulacija/retencija Marjanac - vrijednosti 18 milijuna kuna čiji je cilj omogućiti kontrolu i smanjenje vodnog vala brdskih voda brze koncentracije protoka i naglog dotoka vodnog vala nizvodno i prema magistralnoj glavnoj željezničkoj pruzi Zagreb - Koprivnica - Osijek. Navedeno je u fazi projektiranja te je u tijeku ishođenje dozvola – rekli su u Odnosima s javnošću Hrvatskih voda.

Vladimir GRGURIĆ

preventiva

RJEŠENJE JE NA VRIJEME OČISTITI KANALE

Obrana Osijeka od poplava

Tu je još uređenje rijeke Drave u Osijeku, a vrijednost investicije je 132.750.000 kuna, projekt se vodi u više faza te su započeti radovi. Cilj projekta je obrana od poplava Osijeka zbog neadekvatnog stupnja zaštite od štetnog djelovanja voda pojedinih dijelova grada, dotrajalosti konstrukcije pojedinih poteza postojeće obaloutvrde te potreba stvaranja preduvjeta za urbanu nadogradnju i uređenje prostora uz rijeku u cilju omogućavanja korištenja za građane

Možda ste propustili...

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

U UTORAK OD 16 DO 18 SATI

Darivanje krvi u OŠ Petrijevci

Najčitanije iz rubrike