Osijek
VRKIĆ O STARIM KLUPAMA

Zbog propisa EU-a sve se mora vratiti u prijašnje stanje, a onda će se sve rušiti?!
Objavljeno 21. srpnja, 2016.

Vidjevši stare klupe na novoobnovljenoj šetnici u Donjem gradu, mnogi su građani ljutito reagirali i zapitali se: Je li moguće da se na novouređeni dio stavljaju pohabane klupe? O čemu je riječ pojasnio je jučer sam gradonačelnik Ivan Vrkić, došavši na donjogradsku šetnicu.

- Na ovom je prostoru rađen i završen Projekt Osijek, a riječ je o izgradnji vodne infrastrukture, odnosno sjevernog kolektora. Ovo što vidite ovdje je, stručno rečeno, vraćanje u prethodno stanje. To je projekt u kojem se povlači novac iz EU fondova i prema strogoj proceduri taj se posao mora završiti na način da se sve vrati kako je bilo prije - pojasnio je gradonačelnik.

No, istodobno se radi na drugom projektu koji je u završnoj fazi, a riječ je o uređenju desne obale rijeke Drave, nakon čega će se trajno riješiti problem zaštite od poplave Donjeg grada. Pregovori s Hrvatskim vodama u završnoj su fazi i potom će se morati ući deset metara u Dravu kako bi se napravila šetnica jednaka onoj u Gornjem gradu. Ta se dva projekta, pojašnjava Vrkić, preklapaju i dovode do toga da bi se ovo što se gradi moralo srušiti da bi se potom napravilo novo. Apsurdno, no izvan zone odgovornosti gradonačelnika i gradske uprave.

- Mene ponajviše zanima da Donji grad ima jednako šetalište kao Gornji grad. Izvođač radova smatra da mora vratiti stare klupe na staro mjesto, jer ga na to obvezuju ugovori. Ipak, dao sam nalog da se bar skine staro drvo i stavi novo, a materijal će se iskoristiti kasnije za druge radove pa neće biti velikog dodatnog troška. Vodim bitku sa strukom i tražim da se šetnica ne asfaltira, jer držim da je jeftinije "isfrezati", nanijeti sipinu ili sličan materijal, kao prijelazno rješenje koje će se kasnije lakše i uz manje troškova pretvoriti u trajno stanje - rekao je gradonačelnik.

Dakle, zaključio je Vrkić, riječ je o zahtjevima i procedurama EU-a, a ne o hrvatskim zakonima i propisima.

- Kao gradonačelniku, najvažnije mi je da se osiguraju sredstva jer ćemo uskoro imati građevinsku dozvolu za gradnju šetnice od Kožare do Vrbika, što je početak potpuno nove obalne utvrde - naglasio je Vrkić. M. Mihelić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike