Osijek
MLADE OSJEČKE KUHARICE ŽRTVE MOBINGA

Pod pritiskom roditelja spriječeno izrabljivanje maloljetnika u Opatiji
Objavljeno 21. srpnja, 2016.
Nakon odrađene smjene u kuhinji kuharicama bi naredili da čiste sobe

Malo je reći kako su se neugodno iznenadile mlade kuharice koje su ove godine završile osječku Ugostiteljsko-turističku školu i koje su, na njegov poziv, ovog ljeta počele raditi u renomiranom hotelu Milenij u Opatiji (gdje su lani vrlo uspješno odradile praksu). Rad je organiziran preko učeničkog servisa koji je ta škola otvorila ove godine.

Naime, prema riječima majke jedne od njih, uz posao kuharice, nakon odrađene smjene, navodno po naredbi direktora hotela, morale su čistiti sobe i toalete.

- Očito je da hotel nije osigurao dovoljno osoblja te se netko dosjetio kako iskoristiti djecu kojoj je rad u takvom hotelu zapravo odlična odskočna daska za daljnju karijeru. Ovdje valja naglasiti da se radi o maloljetnicama koje rade preko učeničkog servisa, satnica im je 30 kuna, a obećali su da će im platiti prekovremene. Međutim, unatoč tomu, smatram da se tu radi o izrabljivanju malodobne djece - kaže nam ogorčena majka jedne od njih te dodaje kako njezina kći, da je htjela biti sobarica, ne bi išla u školu za kuharice.

Mlade bi osječke kuharice trebale raditi do 31. kolovoza, počele su 8. lipnja, a do sada, kako nam kaže ogorčena majka jedne od njih (podaci poznati redakciji), još nisu dobile ni lipe za svoj odrađeni posao.

Znaju li u učeničkom servisu kako se postupa s djecom koja rade preko njega, provjerili smo u Ugostiteljsko-turističkoj školi Osijek.

- Naš je učenički servis osnovan isključivo da djeci naše škole olakša mogućnost rada. Međutim, počela su nam se javljati i djeca iz drugih škola koje rade u nekim tvrtkama i mi ne možemo provjeravati što i kako oni rade. Ono što sa sigurnošću mogu reći jest da učenici naše škole rade poslove za koje se školuju i da za odrađeni posao budu plaćeni - rekao je Blaško Menalo, ravnatelj Ugostiteljsko-turističke škole, te je dodao kako s hotelom Milenij uspješno surađuju 10 godina i da nikada nije bilo problema.

U međuvremenu su hotel Milenij zvali roditelji da pitaju što se tamo događa, jer su im se njihova djeca požalila. Nakon toga djecu više nitko nije tjerao da čiste sobe.

Zdenka RUPČIĆ
RODITELJI PLANIRAJU OTIĆI PO DJECU

Neki su nam roditelji kazali da ih zabrinjava što djeca nemaju nikakvu zaštitu škole za razliku od djece koja su na praksi. “Ako djeca ne dobiju plaću do 28. srpnja, nas nekolicina dogovorili smo se otići po njih”, kazala nam je jedna majka i dodala da ako se ovako odnose i prema ostalim djelatnicima nije ni čudno što im na Jadranu nedostaje radne snage.

Ivan Sarajlić

voditelj korporativnih komunikacija Milenij hotela d.o.o.

Početna plaća maturanta IZNOSI 4500 KUNA NETO

- Ove godine ponudili smo učenicima završnih razreda zaposlenje nakon završene škole, uz napomenu da smo dio maturanata zaposlili na temelju ugovora o radu, a dio je angažiran preko ugovora o povremenom radu redovnog učenika, i to posredovanjem učeničkog servisa. Paralelno u našim hotelima imamo grupu učenika na praktičnoj nastavi, a već sad je dio njih izrazio želju za ostankom u Opatiji i radom preko učeničkog ugovora. Početna plaća maturanata veća je od prosječne plaće koja se isplaćuje u ugostiteljstvu i ona iznosi 4500 kuna neto, a satnica učenika koji rade preko učeničkog ugovora iznosi od 20 do 25 kuna.

suradnja

UGOSTITELJSKA ŠKOLA S HOTELOM MILENIJ SURAĐUJE 10-AK GODINA

NISMO PRIJETILI DJECI

Nakon što smo poslali upit hotelu Milenij da nam odgovore jesu li točne tvrdnje roditelja da se djecu koja tamo rade pokušalo izrabljivati, jučer su djeci, kako nam je javljeno, zaprijetili da će, ako išta iziđe u novinama, biti poslana kućama, a tek su tada potpisali ugovore. “Nije istina da je netko djeci prijetio, oni su bili kod mene jučer potpisati ugovore jer nisu bili ispravno potpisani. Poslali smo obračun učeničkom servisu i čim nam pošalju fakturu, mi im šaljemo uplatu, koju oni dalje uplaćuju djeci na račune. Pitala sam djecu jučer ima li kakvih problema i kazala su da nema, a što se tiče primjedbi da su trebala čistiti sobe gostiju, to nije točno, ona moraju čistiti samo svoje sobe”, kazala je Nataša Kovačić Stilinović, direktorica ljudskih potencijala u hotelu Milenij, ne isključivši pri tome mogućnost da je, budući da je u hotelu 350 zaposlenih, netko od zaposlenika djeci to rekao, ali, kako je kazala, to nije politika hotela.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike