Novosti
NOVE OPTUŽBE

Meso ostalo iza svatova
završilo u bureku?!
Objavljeno 2. srpnja, 2016.

Trgovački lanac Boso, u vlasništvu Bosiljka Stanića, suočen je s novim optužbama bivših radnika nakon što je nedavno u emisiji Provjereno Nove TV Ivanka Dujmić iz Vinkovaca otvoreno progovorila o kršenju njihovih prava, a pojedini su radnici i za naš list, ali anonimno, svjedočili o navodnim nepravilnostima.

Bivši djelatnik tvrtke Boso Tomislav Skelac tvrdi, naime, da je meso koje je ostalo nakon svatova u jednoj od sala čiji je vlasnik Stanić, navodno završavalo - u bureku, odnosno u preradi mesa u pekarnici.

- Radnici u pekarnici padali su u nesvijest od smrada i nitko nije smio pričati o tome zbog prijetnji kaznama. Meso su koristili za burek i onda bi smanjivali njegovu cijenu. Burek je tada bio mnogo jeftiniji nego u drugim pekarnicama, a kupci nisu znali što jedu - kaže Skelac. Tvrdi da su u proizvodima iz pekarnice navodno završavala i pokvarena jaja.

- Koliko je samo pokvarenih jaja završilo u tome, smjesa se radila s običnim jajima, kao i s jajima u prahu. To se sve zajedno miješalo i podgrijavalo, s pedesetak kilograma mesa koje je kuhano kroz tjedan dana te dvaput podgrijavano - priča Tomislav Skelac. Kaže kako su u pekarnici uvjeti za rad bili izuzetno loši, a on je u tvrtki Boso prestao raditi prije približno mjesec dana.

- Dobio sam otkaz, ali nikad nisam potpisao taj ugovor o otkazu - kaže Skelac, tvrdeći kako nije poštovano ni njegovo pravo na otkazni rok.

- Jednostavno nisam mogao više izdržati, novca je bilo sve manje. U osam mjeseci rada dobio sam novac dva puta i to u kuverti, jer smo dobivali minimalac na račun, a ostalo “na ruke” - tvrdi Tomislav Skelac.

Tvrtka Boso članica je Hrvatske udruge poslodavaca, a organizacijski pripada pod njezin Regionalni ured u Osijeku. I oni “osluškuju” što se događa, jer od svih svojih članica HUP očekuje poštivanje zakona i odgovorno ponašanje.

- Smatramo da nadležne institucije trebaju žurno utvrditi činjenice i donijeti mjerodavne odluke o tome je li u slučaju tvrtke Boso bilo kršenja zakona i prava zaposlenika. Na temelju toga odlučit ćemo o eventualnim koracima vezanim uz njihovo članstvo u Udruzi - rekla nam je u ime HUP-a Anita Džapo, voditeljica marketinga.

Kako smo već ranije izvjestili, u međuvremenu su u HUP-u obavili razgovor s predstavnicima Sindikata trgovine Hrvatske, te tako iskazali spremnost posredovati u rješavanju međusobnih odnosa.

- Jedna od aktivnosti HUP-a je upravo pomaganje u rješavanju narušenih odnosa između poslodavca i radnika kako bi se kroz socijalni dijalog otklonili uočeni problemi i unaprijedili međusobni odnosi. Upravo zato činimo napore u pokretanju dijaloga između poslodavca i zaposlenika u cilju rješavanja nastalih okolnosti - odgovaraju u HUP-u.

Dario KUŠTRO/Dijana PAVLOVIĆ
IZVIDI KAZNENIH DJELA

Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru na naš je upit o tome jesu li u tijeku kakve predistražne radnje u vezi tvrtke Boso i/ili vlasnika tvrtke Bosiljka Stanića, zbog prijave radnika za kršenje radnih prava i izrabljivanje, samo kartko odgovorilo kako je “u ovom državnom odvjetništvu u tijeku provođenje izvida kaznenih djela”. Nije nam rečeno na koja se kaznena djela sumnja, jer je “sukladno čl. 36. st. 3. t. 2. Zakona o državnom odvjetništvu propisano da se u radu državnog odvjetništva smatraju tajnima spisi do donošenja rješenja o provođenju istrage ili dostavljanja obavijesti iz čl. 213. st. 2. Zakona o kaznenom postupku ili odbačaja kaznene prijave”.

Možda ste propustili...

OBILJEŽENA 29. OBLJETNICA RAKETIRANJA ZAGREBA

Položen vijenac za stradale civile

Najčitanije iz rubrike