Novosti
“SLUČAJ BOSO”

Radnici uz ugovor o radu potpisuju i bjanko-otkaze
Objavljeno 30. lipnja, 2016.

Tvrtka Boso, čiji je vlasnik Bosiljko Stanić, jedan od najvećih trgovaca u Slavoniji, a koja je lani ostvarila prihod od 538 milijuna kuna, te imala dobit od 10,3 milijuna kuna i koja je, kako stoji u bazi poslovnih podataka Poslovna Hrvatska, krajem 2015. godine imala 824 zaposlenika, suočena je s teškim optužbama za kršenje radnih prava.

Upozoren HUP

Pojedine djelatnike postupanje prema njima navelo je i na prijave inspekciji rada te Državnom odvjetništvu, a u emisiji Provjereno Nove TV, zaposlenica Ivanka Dujmić usudila se o svemu otvoreno progovoriti. Nju su slijedili i drugi, iako uglavnom anonimno, ustrašeni za svoja radna mjesta kojih u Slavoniji, kao što je poznato, i nema u izobilju. Jedna od težih optužbi je prisiljavanje radnika da pod prijetnjom otkaza svaki mjesec u Stanićevim trgovinama potroše minimalno 700 kuna, bez obzira na to bili na godišnjem odmoru, ili na bolovanju. Stupili smo u kontakt i s drugim radnicima spremnim svjedočiti o torturi koju prolaze. Tako nam je jedna Vinkovčanka, djelatnica u Bosi, posvjedočila kako voditelji trgovina, ako u određenom roku ne uspiju prodati određenu vrstu robe, moraju je sami otkupiti.

- Trgovkinje petkom i subotom, bar dva puta mjesečno, nakon što su odradile svojih osam ili deset sati u trgovini, imaju obvezu posluživati u salama za vjenčanje i za to su dodatno plaćene, ali daleko od iznosa koji bi dobili da se pošteno obračunavaju prekovremeni sati, noćni rad i rad nedjeljom - kaže nam naša sugovornica.

- Stanje u trgovini je bremenito i ovo je samo jedan od primjera koji je isplivao na površinu - prvi je komentar na “slučaj Boso” Zlatice Štulić, predsjednice Sindikata trgovine Hrvatske. Za nju je osnova problema to što privatni poslodavci često upravo u sektoru trgovine uskraćuju pa i otvoreno ne dopuštaju svojim radnicima pravo na sindikalno udruživanje.

- To je posebice teško u malim tvrtkama gdje poslodavci misle da radnici članstvom u sindikatu idu protiv njih osobno, na način “ja tebi dajem kruha, a ti tako protiv mene” - dodaje predsjednica STH-a. U Sindikatu trgovine Hrvatske već od ranije upoznati su sa situacijom u Bosi, no Štulić još jednom naglašava kako to, nažalost, nije jedini slučaj. A osoba koja je javno progovorila članica je ovog sindikata.

- Mi smo već ranije s našim socijalnim partnerom Hrvatskom udrugom poslodavaca, čija je tvrtka Boso članica, počeli kontakte i razgovore da se i oni uključe u rješavanje ove situacije - kaže sindikalna čelnica. Kada je riječ o povredi radnih prava, Zlatica Štulić poziva nadležne institucije da se time pozabave. No, za nju je nedopustivo da radnici po potpisivanju ugovora o radu, istovremeno potpisuju i bjanko-otkaze.

- A naročito je nedopustivo da radnici svojom imovinom jamče za manjak, tim više što ni zakon ne poznaje objektivnu odgovornost za manjak - upozorava Štulić.

Zaposlenici tvrtke Boso svjedoče našim novinarima i o niskim plaćama, a navode da im vlasnik svakoga mjeseca već tri godine od plaće uzima 15 posto. U početku su mislili kako je u pitanju smanjenje plaće zbog gospodarske krize i da će trajati šest mjeseci, međutim to se nastavilo bez objašnjenja.

Kazne zbog stanke

Iako radnici, prema zakonu, imaju pravo na stanku od 30 minuta, nerijetko se događalo, svjedoče nam, da su odmarali samo deset minuta, a nadređeni su im i tada naplaćivali kaznu - zbog sjedenja. Djelatnici Bose kažu kako su izloženi raznim uvredama i ponižavanju, u čemu prednjače kontrolori poslovanja i poslovođe.

Prema neslužbenim informacijama, zbog prekršaja iz Zakona o radu vukovarska ispostava Inspektorata rada podnijela je optužni prijedlog protiv tvrtke Boso, a nakon što su proveli nadzor njezina rada po prijavi Ivanke Dujmić. Utvrđeno je, naime, da su ona i njezine dvije kolegice odrađivale prekovremene sate koji im nisu plaćani niti su evidentirani u evidenciji o radnom vremenu. Inspekcija rada je u trgovinama Boso utvrdila četiri prekršaja: prekovremeni rad na tjednoj i godišnjoj bazi, nevođenje evidencije o broju radnih sati i neisplatu plaće za prekovremeni rad. Također doznajemo kako izvide zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela provodi i Državno odvjetništvo, međutim službene informacije u Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru nismo uspjeli dobiti.

Priča o Bosiljku Staniću zainteresirala je javnost, ali i inspekcije i pravosuđe nakon što se stotinjak gostiju na vjenčanju u njegovoj sali otrovalo salmonelom. Navodno su kobasice iz trgovine kojima je prošao rok trajanja, zamrznute i prebačene u salu za vjenčanja. Sam Stanić novinarima je tvrdio kako roba kojoj istekne rok trajanja ide na uništavanje, ali iz sale za vjenčanja, pa je vjerojatno zbog toga bilo naloženo da se ona onamo i prebaci. Bosiljko Stanić na naše pozive i upite da komentira teške optužbe svojih djelatnika, nije odgovorio.

Dijana PAVLOVIĆ/Dario KUŠTRO
RAZGRANATO POSLOVNO CARSTVO

Prema podacima Poslovne Hrvatske, tvrtka Boso lani je ostvarila prihode od 538 milijuna kuna. Dobit Bose je, pak, lani udvostručena te je iznosila 10,3 milijuna kuna uz dva posto rasta zaposlenih kojih je krajem 2015. bilo 824. Bosiljko Stanić povezan je s 21 poduzećem koja su lani “okrenula” oko 744 milijuna kuna. Trgovine Boso poslovale su s 31 milijunom kuna prihoda i četvrt milijuna kuna dobiti. Ta tvrtka nema ni jednog zaposlenog. Mjenjačnice Boso imaju 30 zaposlenih, 4,5 milijuna kuna prihoda i 1,1 milijun kuna dobiti. Tvrtka Stanić zapošljava 107 ljudi, lani je imala 16,2 milijuna kuna prihoda i 47.000 kuna dobiti. Stanić je direktor i tvrtke Pekar, koja zapošljava 160 ljudi, ima 58 milijuna kuna prihoda i 4,7 milijuna kuna dobiti. Direktor je i Žankovca, tvrtke čiji je prihod lani iznosio 8,3 milijuna kuna uz 276.000 dobiti s dva zaposlena. U Boso Voću zaposleno je 15 ljudi, ima 25 milijuna kuna prihoda i 396.000 kuna dobiti. Bez zaposlenih, a sa 788.000 kuna prihoda i 154.000 dobiti raditi tvrtka Eko Buhača, dok Eko Stočar, čiji je Stanić direktor, zarađuje 11.700 kuna sa sedam zaposlenih i 4,2 milijuna kuna prihoda. Bez zaposlenih radi i tvrtka Pekar Tomo, koja je lani imala 61 milijun kuna prihoda i gubitak od 187.000 kuna. Tvrtka Eko-Plod prošle je godine imala 1,2 milijuna kuna prihoda i dobit od 4700 kuna s tri zaposlena.

POZIV INSTITUCIJAMA

“HDSSB je još u ožujku ove godine upozoravao na moguće nepravilnosti oko natječaja za prehranu učenika osmih razreda koji dolaze u Vukovar u organizaciji Memorijalnog centra Domovinskog rata. Tada smo zatražili reviziju toga natječaja na kojem je odabrana tvrtka u vlasništvu Bosiljka Stanića. Svaki poduzetnik koji zapošljava u Slavoniji više je nego dobrodošao. (...) Međutim, i svaki čovjek ima pravo na rad i na pravične i zadovoljavajuće uvjete rada te jednaku plaću za jednaki rad. Svatko tko radi ima pravo na naknadu koja njemu i njegovoj obitelji osigurava egzistenciju koja odgovara ljudskom dostojanstvu. Prema Deklaraciji o pravima čovjeka zabranjen je prisilni rad. Stoga, ako su istiniti navodi nedavnih slučaja trovanja hranom u više navrata gostiju korisnika restorana tvrtke Bosiljka Stanića, te ako su informacije objavljene kroz medije o tužbama i izjavama djelatnika vezano uz kršenje Zakona o radu Stanića kao poslodavca točne, primorani smo javno osuditi takav nekorektan i nezakonit način poslovanja”, stoji u priopćenju za javnost HDSSB-a Vukovar, koji poziva sve nadležne institucije da nad tvrtkama Boso i Stanić iz Vinkovaca obave nadzor. M.K.

Možda ste propustili...