Novosti
NOVI PRAVILNIK OD 8. SVIBNJA

Profesionalna vozačka dozvola i dijabetičarima
Objavljeno 2. svibnja, 2024.
Novim pravilnikom Ministarstva zdravstva, objavljenim u Narodnim novinama, ukida se apsolutna diskriminacija prema dijabetičarima ovisnim o inzulinu u procesu dobivanja profesionalne vozačke dozvole, izvijestilo je u srijedu Zagrebačko dijabetičko društvo (ZDD).

Ocijenivši novi pravilnik značajnim iskorakom u stvaranju inkluzivnog i pravednog društva, ZDD je naveo da je proces izrade i usuglašavanja pravilnika trajao dugo, no rezultat je više nego vrijedan čekanja. Osobe ovisne o inzulinu po novom pravilniku, koji stupa na snagu 8. svibnja, pod određenim uvjetima imaju pravo na profesionalnu vozačku dozvolu. "Ta promjena ne samo da doprinosi ekonomiji, pružajući priliku većem broju ljudi da se zaposli u sektoru vozačkog prijevoza, već šalje i snažnu poruku o inkluzivnosti i poštovanju različitosti u našem društvu", priopćio je ZDD. Poručili su da svi građani, bez obzira na medcinsku dijagnozu, "zaslužuju jednake prilike i poštovanje".

Nezadovoljni su što preporuke EU-a da se ovisnima o inzulinu produlji maksimalno trajanje osobne vozačke dozvole s pet na 10 godina nisu usvojene, ali se nadaju da će se i to dogoditi. H
Možda ste propustili...

VAŽNO JE PROPISNO IH ODLAGATI

Baterije sve češći uzrok požara

PLEMENITA PERISKA I POSIDONIJA

Nove marke iz serije “Europa”

PORUČILI DA ĆE SE BORITI ZA INTERESE HRVATSKOG NARODA

SDP predstavio listu za Europski parlament

Najčitanije iz rubrike