Novosti
OBILJEŽENA 29. OBLJETNICA RAKETIRANJA ZAGREBA

Položen vijenac za stradale civile
Objavljeno 2. svibnja, 2024.
Na 29. obljetnicu raketiranja Zagreba u četvrtak su ispred spomen-ploče za stradale civile na Trgu svibanjskih žrtava 1995. vijenac položili članovi Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata i gradonačelnik Tomislav Tomašević. Time su odali počast civilima stradalim prilikom raketiranja Zagreba 2. i 3. svibnja 1995. U raketiranju je poginulo sedam građana, a više od 200 ih je ranjeno, što je bila osveta pobunjenih Srba zbog gubitak okupiranih dijelova zapadne Slavonije u vojno-redarstvenoj akciji “Bljesak”.

Tih dana s tugom su se prisjetile predstavnice Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata grada Zagreba i Zagrebačke županije, koje su prilikom raketiranja i same stradale. Predsjednica Udruge Ljeposava Barta ispričala je da je nastradala u zgradi MUP-a u kojem je radila, dok je članica Udruge Biserka Marchioli stradala u Petrinjskoj ulici gdje je službeno bila na terenu. “Invalid sam 70 posto i to je nešto što čovjek ne može nikako ni zaboraviti ni preboljeti”, rekla je Marchioli.

Vojska pobunjenih Srba je raketnim sustavom “Orkan” s kasetnim punjenjem, zabranjenim međunarodnim konvencijama, raketirala civilne ciljeve, samo središte Zagreba, Siska, Karlovca i Jastrebarskog. Jedan od vođa srpskih pobunjenika, Milan Martić, svoju je odgovornost javno priznao u Kninu, a još ranije, u veljači 1995., poručivao je kako ih nitko ne može spriječiti da tuku po Zagrebu, Osijeku, Vinkovcima, Zadru, Karlovcu, Splitu i drugim gradovima. Drugog dana napada na televiziji je izjavio da je naredio granatiranje Zagreba. Haaški sud osudio je Martića na 35 godina zatvora. Proglašen je odgovornim i za zapovijedanje napada raketama na Zagreb. H
Možda ste propustili...

PREGOVORI O SASTAVU I PROGRAMU NOVE VLADE

Dogovor uskoro, manjine će imati potpredsjednika Sabora

ODJECI ATENTATA NA SLOVAČKOG PREMIJERA

Macan: Govor mržnje može izazvati ekstremnu reakciju

Najčitanije iz rubrike