Osijek
ZBRAJAJU SE ŠTETE

Dogodila nam se stoljetna oluja, kakvu ne pamte ni najstariji Osječani
Objavljeno 29. lipnja, 2016.
Grad se brzo vratio u dnevni ritam, građani pozvani da prijave štete

Vezani članci

SNAŽNO NEVRIJEME DVA DANA ZAREDOM POGODILO OSIJEK

Voda bila viša od pola metra, stradale kuće i auti

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

 

Dan nakon nezapamćene oluje telefonski broj 229-163 u gradskoj upravi nije prestajao zvoniti. Naime, to je broj na kojem se mogu dobiti sve informacije o prijavi šteta, a koje se pak prijavljuju u mjesnim odborima odnosno gradskim četvrtima. I ne samo to, gradonačelnik Ivan Vrkić pokrenuo je i inicijativu za proglašenje elementarne nepogode.

Rečeno je to jučer na konferenciji za novinare u gradskoj upravi, kojoj su, na gradonačelnikov poziv, nazočili direktori svih gradskih tvrtki, kao i državne - Hrvatskih voda. Svima je njima gradonačelnik zahvalio jer su preko noći uspjeli vratiti grad u dnevni ritam, omogućivši električnu energiju, prometovanje tramvaja i prohodne prometnice.

Besplatan ogrjev

- Ovo su heroji, i javnost to mora znati! Imam dojam da su nam u ovakvim situacijama dobrodošla iskustva iz Domovinskog rata. Pokazali smo da smo organizirani i da Osijek ima emociju. Nevjerojatan je raspon nesreća koje su nas pogodile, a imam dojam da su parkovi devastirani gore nego u vrijeme neprijateljskog granatiranja. Najbolja je vijest da nitko nije poginuo, što je gotovo nevjerojatno u situaciji kakva je bila u ponedjeljak. Spasio nas je dragi Bog, jer nitko nije stradao - poručio je Vrkić, donijevši još jednu dobru vijest. Sva će uništena stabla biti deponirana u kompostani na Biljskoj cesti pa će to biti prilika za one koji trebaju ogrjev, jer će im biti besplatno podijeljen. Potvrdio je to i direktor Unikoma Davor Vić rekavši kako su sve radne jedinice Unikoma u pogonu još od nedjelje i radile su prema prioritetima čisteći prometnice i štiteći imovinu građana. Naglasio je da su parkovi pretrpjeli najdugotrajniju štetu, koja je, gledajući s aspekta vrijednosti baštine, neprocjenjiva. Vić je istaknuo kako je kontrola trulih stabala redovita, no rekao je da je nalet vjetra bio toliko jak da mu ni zdrava stabla nisu mogla odoljeti. Dobra vijest stiže i iz ZOO vrta, gdje je nastala materijalna šteta na nekoliko nastambi, a jedna od njih srušila se na magarca Luisa, koji je, rekao je Vić, preživio nesreću.

Prijevoz normaliziran

I direktor GPP-a Mario Šapina došao je s dobrom vijesti, a to je da je od utorka prijepodne cjelokupan tramvajski i autobusni promet, na svih 14 linija, normaliziran i da je u radu bez prekida 35 vozila. U nevremenu je oštećena gornja kontaktna tramvajska mreža, no kvar je otklonjen, a u međuvremenu su umjesto tramvaja vozili autobusi.

Velika je šteta nastala i na osječkim grobljima, ponajviše na višnjevačkom, gdje je srušen cijeli red stabala na grobove. Štete ima i na Donjogradskom i Groblju svete Ane, gdje su također porušena stabla, od kojih su neka pala na grobna mjesta, što je prouzročilo rušenje nadgrobnih spomenika. Djelatnici Ukopa promptno su omogućili pristup po stazama, a pogrebi su u utorak održavani prema dogovorenim terminima.

Ispumpavanje vode

Na terenu su danonoćno bile i službe Vodovod-Osijeka, čiji je direktor Ivan Jukić istaknuo kako je najveća potreba za intervencijama bila na podvožnjacima i u ulicama u Donjem gradu, posebice u Banovoj, koja je najniža točka grada. U suradnji s Hrvatskim vodama u utorak je ondje obavljano ispumpavanje, a 30-ak je djelatnika bilo na raspolaganju i građanima, kojima su čistili najugroženija dvorišta. U ime Hrvatskih voda Alen Prnjat naglasio je kako su pružali tehničku podršku, no zahvaljujući angažmanu Vodovoda nije bilo potrebe za uključenjem dviju crpki koje su bile u pripravnosti. Pripravni su bili i djelatnici HEP-a Elektroslavonije. Danijel Ilić, direktor Elektroslavonije, naglasio je kako je u utorak bez struje bilo sporadično stotinjak kuća te Briješće i naselje Aljmaš.

Izbjegavajte parkove!

Elektromodul je u utorak čistio parkirališna mjesta i za to vrijeme nije bilo naplate parkiranja. Sara Taslidžić iz Elektromodula rekla je kako je u najkraćem roku sanirana oštećena svjetlosna signalizacija.

Ipak, unatoč odličnoj organizaciji i brzoj sanaciji, dogradonačelnik i koordinator Kriznog stožera Denis Ambruš zamolio je sugrađane da još neko vrijeme izbjegavaju odlazak u parkove.

- Savjetujem građanima da izbjegavaju parkove i perivoje do daljnjeg, dok sve ne bude čisto. Parkovi imaju vidljiva i nevidljiva oštećenja i smatram da je zadržavanje nepoželjno, no komunikacijski će koridori biti otvoreni. Dogodila nam se stoljetna oluja, kakvu ne pamte ni najstariji Osječani, i želim da se ne ponovi nikada više - zaključio je Ambruš.

Marija MIHELIĆ
160 VATROGASACA BILO NA TERENU: SANIRALI KROVIŠTA, GASILI POŽAR...

Više od 200 intervencija s oko 160 djelatnika na terenu obavila je Javna profesionalna vatrogasna postrojba Grada Osijeka, zajedno s dobrovoljnim vatrogasnim društvima. Kolika je bila šteta, pokazuje i podatak da su u pomoć pristigli i vatrogasci iz Valpova, Belišća i Čepina.

- Prioritetno nam je bilo spašavanje ljudi koji su ostali blokirani u automobilima zbog pada granja, pa i cijelih stabala, ali i onih koji su zbog količine oborina ostali na cestama. Sanirali smo i krovišta, od kojih su brojna bila limena, a kako smo zaduženi za prvu sanaciju, folijama smo prekrivali krovove. Obavljali smo i ispumpavanja u važnim objektima, poput centralnog Doma zdravlja, u II. policijskoj postaji te u prizemlju Supera - rekao je Boris Banjan, zapovjednik JPVP-a Grada Osijeka. Dodao je kako je u prvim trenucima oluje postrojba dobila dojavu o požaru u obiteljskoj kući u Psunjskoj ulici, gdje je vatrogascima, uz lijevanje kiše, bilo teško ući u objekt, jer je bio pod naponom električne energije. Gašenje je bilo teško ali uspješno, a intervenirali su i na manjem požaru u obiteljskoj kući u Ivanovcu.

PROCEDURA PRIJAVE ŠTETA

- U srijedu (29. lipnja) do podneva moramo u Županijski stožer za elementarne nepogode poslati prvu privremenu informaciju o nastaloj šteti. Potom će u mjesnim odborima i gradskim četvrtima biti obrasci koji će se popunjavati kako bi općinska, županijska, odnosno gradska povjerenstva na terenu utvrdila štetu te kako bi građani od države, Županije odnosno Grada dobili sredstva - objasnila je Jadranka Nikolov, tajnica Grada Osijeka.

GRAĐANI POKAZALI SOLIDARNOST

Uz gradske službe i tvrtke, brojni su građani pokazali solidarnost pomažući u čišćenju prometnica i sanaciji šteta. Primjerice, odmah nakon prestanka kiše u Umaškoj ulici desetak je muškaraca podiglo šahtove kako bi voda otekla, pritom pazeći na automobile. Građani koji su se zatekli negdje na ulici kada je počela oluja utrčavali su u najbliže ulaze, gdje su im stanari pružili što im je potrebno i još jednom pokazali da Osječani znaju pomoći u nevolji. Tijekom prijepodneva Osječani su marljivo raščišćavali svoje okućnice i dijelove ulica.

Ivan Vrkić

gradonačelnik Osijeka

Predsjednica ponudila pomoć

U ponedjeljak sam primio poziv predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. Bila je uznemirena zbog svega što se događa u Osijeku. Zahvalio sam joj na brizi, a ona mi je rekla kako je spremna pomoći te je pozdravila sve građane Osijeka.

OBITELJ NAĐ: 24 SATA SMO BEZ STRUJE
"Nakon nevremena dio kućanstava u osječkom naselju Filipovica ostao je bez struje u ponedjeljak u 17.18 sati. I mi, obitelj Nađ, iz Jablaničke ulice, bili smo među njima. Jasno nam je da možda nismo prioritet HEP-u, ali sada je prošlo gotovo 20 sati od nestanka struje pri čemu se nitko nije ni potrudio dati informaciju zbog čega se taj kvar ne uklanja. Propala nam je velika količina hrane u zamrzivaču i hladnjaku, ne radi nam ni fiksna linija, ispraznili su nam se mobiteli. Pumpu nismo mogli uključiti da ispraznimo podrum od vode... Svjesni smo da je jučerašnja nepogoda donijela mnogo problema dežurnim službama grada Osijeka, međutim, odbijamo vjerovati da u 21. stoljeću kućanstvo mora biti gotovo 24 sata bez struje”, zaključuje obitelj Nađ koja se jučer poslijepodne javila našoj redakciji.

gradonačelnik

VRKIĆ TRAŽI PROGLAŠENJE ELEMENTARNE NEPOGODE

Možda ste propustili...

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

Najčitanije iz rubrike