Regija
JAGODNJAČKA KULINIJADA

Od 124 majstora kulina titulu najkulin osvojio obrt Delux iz Bilja
Objavljeno 10. lipnja, 2016.
U kulen stavlja starije svinje, težine od 250 do 300 kilograma

Poljoprivredni obrt Delux, u vlasništvu Joze Marića iz Bilja, pobjednik je ovogodišnje jagodnjačke Kulinijade, koja je okupila 124 majstora kulenara iz različitih dijelova Hrvatske i inozemstva. Komisija na čelu s Goranom Kušecom dodijelila je 18 zlatnih medalja. Srebro je zaslužilo 83, a broncu 19 uzoraka.

- Za dobar kulen potrebna je ljubav, dobro meso, domaći bijeli luk i domaća paprika - priča pobjednik Kulinijade, naglašavajući kako uvijek u kulen stavlja starije svinje, težine od 250 do 300 kilograma i bar jednu pfeifericu zbog boljeg okusa. U budućnosti će kulen praviti isključivo od ove vrste pa stoga planira kod Kopačkog rita zakupiti pašnjak. Ove je godine, zbog blage zime, izradio 300-injak kilograma kulena, a inače proizvodi dvostruko više.

- Neke specijalne tajne nemam. Ne znam rade li to drugi, ali ja prvih 40 dana kulen svakoga tjedna okrećem. Dim za dimljenje mora biti hladan, a pušnica visoka i prozračna, po mogućnost s podom od cigli - objašnjava. Posao je učio od pokojnog oca Blažana i nada se da će istim stopama krenuti i njegov sin. Drugo mjesto na Kulinijadi osvojio je Ivan Bucića, a broncom se morao zadovoljiti Nikola Barišić. Svim sudionicima čestitali su župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić i načelnik Općine Jagodnjak Anđelko Balaban. Pristigle uzorke ocjenjivala je šesteročlana komisija na čelu s prof.dr. Goranom Kušecom, s osječkog Poljoprivrednog fakulteta, koji je istaknuo kako su uzorci iz godine u godinu sve bolji. Sve uzorke posjetitelji su mogli kušati, a oni koji preferiraju jela sa žlicom, mogli su uživati u grahu kuhanom u glinenim ćupovima ili čobancu. Proglašenju pobjednika prethodila je konferencija o konkurentnosti lokalne samouprave, a tijekom dana ulicama su defilirale zaprege. Dan je završio uz tamburašku glazbu. Kulinijada se održava u sklopu Dana kulina, koji su nastavljeni jučer kada je održana fišijada na kojoj je kuhao i Časlav Matijević, koji je nastupao u Masterchefu. Organizirano je i prvo baranjsko natjecanje u obaranju ruku, a navečer su nastupili Partibrejkersi. Danas će biti održan Combat race i Likovna kolonija, dok je sutra na rasporedu natjecanje u spravljanju cigany pečenja.I.Getto

18

zlatnih medalja stručna je komisija dodijelila na 15. jagodnjačkoj kulinijadi

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike