Regija
POTPISANI UGOVORI

Udrugama 450.000 kuna iz proračuna
Objavljeno 2. lipnja, 2016.

BELI MANASTIR - Gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš potpisao je s predstavnicima udruga ugovore o financiranju projekata i programa iz područja kulture, socijalne zaštite i razvoja gospodarske djelatnosti za 2016. godinu. U tu je svrhu osigurano 455.000 proračunskih kuna, raspoređenih po spomenutim područjima.

- Na natječaj je stiglo 55 projekata od 40-ak udruga. Njih 20-ak nije se javilo na natječaj budući da se nisu uspjele preregistrirati, odnosno usuglasiti se s novim uredbama. Mogu reći da smo ugovore potpisali s udrugama koje ovom gradu nešto znače i koje rade - rekao je Doboš, napomenuvši kako je jedna udruga, zbog navodno malih sredstava, odustala od potpisivanja.

- Podsjećam na 300-tinjak tisuća kuna za male poljoprivrednike te 760.000 kuna sportskim udrugama koje se nisu morale javljati na natječaj. Kada se doda iznos za udruge s kojima smo sada potpisali ugovore, dolazimo do više od milijun kuna - objašnjava. Braneći 30.000 kuna dodijeljenih udruzi Slama, kaže kako je riječ o malim sredstvima od kojih se može napraviti spektakl kao što je land-art festival Slama.

- To je za sada samo tjedna aktivnost, ali planiramo je pretvoriti u cjelogodišnju - podvukao je Doboš. A da su ugovore potpisali predstavnici udruga koje gradu nešto znače, složila se i predsjednica Gradskog vijeća Jadranka Sabljak, istaknuvši kako su udruge duša grada.

- Novim zakonskim odredbama iskristalizirale su se one koje stvarno rade, za razliku od nekih za koje čujemo samo kada je u pitanju donošenje novog proračuna - zaključila je Sabljak. Direktorica mirovne grupe Oaza Vesna Nedić, čija je udruga inkasirala najviše, približno 90.000 kuna, istaknula je kako novac odlazi starim, nemoćnim i socijalno ugroženim građanima, te kako zahvaljujući novcu iz gradskog proračuna ostvaruju donacije i iz državnog.

Kako je istaknuto, sukladno novim zakonskim uredbama riječ je o projektnom financiranju udruga, pa su njihovi predstavnici pozvani da transparentno troše sredstva, isključivo na projekte koje su nominirali na natječaj.

Iznosi dodijeljeni za provedbu projekata udruga kreću se od 2000 do 88.000 kuna. Najviše je dobila Oaza za projekt besplatne podjele hrane starim i nemoćnima, potom udruga Slama za 11. festival Slama na temu Utopija, te HKUD Beli Manastir, 23.535 kuna za promociju u zemlji i inozemstvu. Više od 10.000 kuna za prijavljene projekte dobili su Gradsko kazalište, HKUD Beli Manastir (za drugi projekt), Ogranak MH, SKUD Jovan Lazić (za dva projekta), ZTK, MKU Pelmonostor i Baranjski leptirići. Odbijeno je pet prijava.I.Getto

Najčitanije iz rubrike