Osijek
SKUP DALJSKOM ZNANSTVENIKU U ČAST

“Milankovićevi ciklusi 2016.” okupili brojne znanstvenike u Dalju
Objavljeno 29. svibnja, 2016.

Milutina Milankovića, rođenog Daljca, uz Nikolu Teslu smatraju najznačajnijim znanstvenikom s ovih prostora. Tog doktora građevinskih znanosti, vrsnog matematičara, fizičara i astronoma smatraju ocem moderne klimatologije, a u njegovu se čast u svijetu održavaju međunarodni znanstveni simpoziji, a globalna promjena klime na Zemlji čini njegovo djelo trajno aktualnim.

Općina Erdut prepoznaje Milankovićevo značenje jer je on jedan od u svijetu vrlo prepoznatljivih brendova ne samo Dalja nego i cijele općine Erdut i šire, pa se u njegovoj rodnoj kući koja je pretvorena u Kulturni i znanstveni centar održavaju znanstveni skupovi kakav je bio i ovaj prošlog vikenda održan u Dalju.

Đorđe Nešić, ravnatelj daljskog Kulturnog i znanstvenog centra, s Općinom Erdut i ove je godine organizirao okupljanje brojnih akademskih građana na tradicionalnoj manifestaciji Znanstevni skup - Milankovićevi ciklusi.

Ravnatelj Đorđe Nešić kaže da se “Milankovićevi ciklusi 2016.” održavaju deveti put zaredom i ovim znanstvenim okupljanjem njegovi sumještani i gosti znanstvenih ustanova iz Hrvatske i Srbije obilježavaju 137. godišnjicu rođenja Milutina Milankovića koji je i rođen u Dalju.

Na Milankovićevim ciklusima predstavljen je poboljšan geomehanički modela Milankovićevih ciklusa uz prezentaciju dovršetka stalne postavke izložbe. Teme su predavanja bile Sudari asteroida sa Zemljom, Fruškogorska Nojeva barka - utočište glacijalnog biodiverziteta, a predstavljene su i makete modela Planetarij Milutina Milankovića. Skupu su nazočili osječko-baranjski župan, dr. Vladimir Šišljagić, načelnik općine Erdut Jugoslav Vesić i zamjenik načelnika općine Erdut Dario Vulić koji su istaknuli važnost ovakvih znanstvenih skupova. Bila je to prigoda da se u ugodnom okružju nastavi i druženje sudionika znanstvenog skupa pokraj same obale Dunava. D. Pejić

Možda ste propustili...

U OSIJEKU O GOSPODARENJU OTPADOM

Unikom osniva Centar za obradu glomaznog otpada

PLANINARSKO DRUŠTVO ZANATLIJA

Ponovno na Podunavski pješački put u nedjelju

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

Najčitanije iz rubrike