Novosti
MINISTRI MOSTA ZA OPOZIV KARAMARKA, PREMIJER UZ NJEGA

Politička kriza ne jenjava: Petrov zatražio novog potpredsjednika Vlade, HDZ ga ignorira
Objavljeno 27. svibnja, 2016.
Orešković se nada da će Sabor o Karamarku “odlučiti što prije”

Svih šest ministara iz redova Mosta i potpredsjednik Vlade Božo Petrov na telefonskoj sjednici Vlade glasali su protiv zaključka kojim je na telefonskoj sjednici odbijen oporbeni prijedlog izglasavanja nepovjerenja prvom potpredsjedniku Tomislavu Karamarku.

Predsjednik Mosta Božo Petrov najavio je na konferenciji za novinare kako će svi Mostovi ministri i saborski zastupnici glasati za Karamarkov opoziv, o kojemu bi Sabor trebao odlučiti do sredine lipnja. Rekao je kako nisu za nove izbore, ali da ne mogu podržavati stare modele ponašanja te je izrazio uvjerenje da će Karamarko preuzeti odgovornost, a Domoljubna koalicija dati novog kandidata za potpredsjednika.

- Cilj nam je stabilizirati Vladu, ali i udariti druge standarde u politici - naglasio je vođa Mosta.

Premijer Tihomir Orešković je, pak, Karamarku izrazio potporu te izjavio kako treba pustiti nadležne institucije da utvrde je li prvi potpredsjednik bio u sukobu interesa.

- Karamarko će imati moju potporu. Mislim da trebamo dopustiti institucijama da rade svoj posao i da donesu odluke - kazao je Orešković novinarima.

Iako je svjestan da potpredsjednik Vlade Božo Petrov ima drukčiji stav, Orešković ponavlja kako ne treba negirati institucije. “Previše se krvi prolilo za ovu demokraciju i mislim da mogu reći kako ne bih volio da se ovakve odluke donesu a da nije proveden pravni put”, rekao je.

Na pitanje može li Vlada operativno funkcionirati uz oštar sukob dvaju potpredsjednika, uzvratio je kako situacija nije dobra. “Mislim da je to svima jasno. Nadam se da ćemo naći rješenje i da će na kraju razum pobijediti, jer svi znamo da ova vlada radi. Za paket reformi dobili smo pozitivnu ocjenu, krenuli smo i ovo bi bila loša poruka investitorima. Za mjesec dana ćemo čuti što će kreditne agencije imati reći, zato je moj stav da ovu situaciju treba što prije dovesti do kraja i fokusirati se na ono za što smo tu, da pokrenemo gospodarstvo i poboljšamo standard svim građanima Hrvatske”, poručio je premijer.

“Ali jedan potpredsjednik vam ruši drugog potpredsjednika Vlade. Je li moguće da takva vlada opstane”, bili su uporni novinari, na što je Orešković ponovio kako je uvjeren da će prevladati razum i da “ljudi neće gledati svoje interese, nego interes građana Hrvatske, a njihov je interes da ova vlada opstane, da radimo na onom što smo započeli”. “Mislim da nije u interesu RH ni građana da se ide na nove izbore, nego da se ide naprijed”, dodao je.

Premijer ne vjeruje u preslagivanja u Vladi, a ističe kako se nada da će Sabor što prije odlučiti o Karamarku, kako bi Vlada nastavila raditi. Potvrdio je da je razgovarao s oba potpredsjednika te naglasio kako političari moraju pokazati odgovornost i to da im je interes države i građana prije svega drugog.

Upitan znače li njegove riječi da je stao na Karamarkovu stranu, a protiv Petrova, odgovorio je: “Nije stvar koga sam izabrao. Izabrao sam svoje principe, stojim iza toga da u svakoj demokraciji institucije trebaju štititi svaku osobu, i vas i mene. Ako institucije pokažu da je tu bilo sukoba interesa, onda možemo komentirati. Sada to ne znamo”, rekao je premijer Orešković novinarima.

Dijana PAVLOVIĆ/H
KAKO VLADA OBRAZLAŽE ODBACIVANJE PRIJEDLOGA O OPOZIVU

Vlada je na tri stranice obrazložila svoj zaključak kojim odbija prijedlog 39 zastupnika za pokretanje pitanja povjerenja prvom potpredsjedniku Karamarku. Podsjećajući da je usvojen Program nacionalnih reformi, Vlada ističe kako “svako djelovanje utjecaja mimo ovlasti ugrožava stabilnost i gospodarski napredak države te nije u skladu sa strateškim opredjeljenjem Vlade RH”. “Vlada će snažnom političkom voljom ustrajati na uklanjanju preostalih zakonodavnih i institucionalnih nedostataka u svrhu zaštite integriteta i transparentnosti u radu državnih tijela i institucija, stavljajući naglasak na odgovornost osoba na javnim funkcijama. Samo takvim pristupom moguće je postići jednaku primjenu zakona za sve. Neutemeljeno je stoga tražiti političku odgovornost prvog potpredsjednika Vlade isključivo na temelju netočnih i paušalnih navoda iz predmetnog prijedloga, a koji su redom autorski uradci dnevnih i tjednih tiskovina. Time bi se suspendirala načela pravne države i postigao bi se suprotan efekt.” Podsjeća se kako je Karamarko sam zatražio od Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa da pokrene postupak, u kojem će “Povjerenstvo na osnovi svih relevantnih podataka, dakle, sve potrebne dokumentacije i izjava, donijeti zaključak je li prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko u obnašanju javne dužnosti stavio svoj privatni interes iznad javnog interesa, odnosno da li je ili nije bio u sukobu interesa”. Podsjeća se i kako se Karamarko do odluke “nadležnog tijela na vlastiti zahtjev izuzeo iz svih procesa donošenja odluka vezanih uz Inu”. Vlada je odbacila i navode o “tobožnjim pritiscima koje bi Tomislav Karamarko navodno vršio na druge dužnosnike Vlade”.

MOGUĆI SCENARIJI RASPLETA

Nekoliko je mogućih scenarija raspleta ove političke krize koji bi se mogli ponuditi sljedećih dana. Karamarko i HDZ očito su se odlučili oglušiti na traženje Mosta te će prvi potpredsjednik ostati na funkciji i čekati glasanje u parlamentu, vjerujući da oporba i poneko iz vladajuće koalicije neće skupiti dovoljno glasova da ga sruše. Do glasanja još ima vremena, što znači i za trgovanje glasovima te “kupnju” zastupnika. Ako Karamarku u Saboru doista bude izglasano nepovjerenje, Vlada može nastaviti raditi bez predsjednika HDZ-a, s nekom drugom osobom kao prvim potpredsjednikom, što je tražio Most. Jedan od mogućih scenarija je povlačenje HDZ-a iz Vlade, dakle, pad Vlade i najvjerojatnije – novi izbori. Puno toga bit će jasnije nakon izbornog sabora HDZ-a.

ŽELJKO REINER

predsjednik Sabora

Zbog čega zapravo Most želi srušiti Vladu?

Željko Reiner, predsjednik Sabora i član Predsjedništva HDZ-a, izjavio je u petak kako je jednoglasan zaključak Predsjedništva HDZ-a da podržava Tomislava Karamarka. “Stranka je jedinstvena i snažna, a koliko je jedinstvena i snažna, najbolje će se vidjeti na izbornom saboru HDZ-a”, izjavio je Reiner. Ustvrdio je i da je takva situacija ojačala stranku. “Isprofilirao se jasan stav stranke, nasuprot onome, što meni osobno nije jasno, a to je - zbog čega Most zapravo želi srušiti ovu vladu, u kojoj sam sudjeluje, i zapravo očito dovesti ponovno na vlast Zorana Milanovića”, ustvrdio je Reiner. “To mi nije jasno, ali to je očit pokušaj u tom smjeru”, dodao je. Na pitanje kad će na dnevni red u Saboru doći SDP-ov prijedlog Karamarkova opoziva, Reiner je odgovorio da će to biti u poslovničkom roku, do 18. lipnja.

Vlada

je većinom glasova odbila prijedlog 39 zastupnika

Možda ste propustili...

MEĐUNARODNO NATJECANJE BEST WARRIOR COMPETITION U SAD-U

Desetnik Jelić najbolji u kategoriji dočasnika stranih oružanih snaga

ADRESAR OBJAVLJEN NA STRANICI DIP-A

Više biračkih mjesta za EU izbore

Najčitanije iz rubrike