Novosti
ADRESAR OBJAVLJEN NA STRANICI DIP-A

Više biračkih mjesta za EU izbore
Objavljeno 5. svibnja, 2024.
Za 12 zastupnika koji će ih predstavljati u Europskom parlamentu hrvatski će birači u nedjelju, 9. lipnja u Hrvatskoj moći glasovati na 6651 biračkom mjestu, što je dvjestotinjak više nego prije pet godina.

Adresar tih mjesta s pripadajućim područjem objavljen je na stranici Državnog izbornog povjerenstva (DIP). Glasuje se na biračkim mjestima prema adresi prebivališta. Birač s prebivalištem u RH koji će tada biti izvan svog prebivališta ili u inozemstvu, također će moći glasovati ako do 29. svibnja nadležnom upravnom tijelu županije ili Grada Zagreba podnese zahtjev za privremeni upis, prethodnu registraciju, odnosno za potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta (tzv. žuta potvrda). Može ju zatražiti u nadležnom upravnom tijelu kod kojeg je upisan u registar birača, bez navođenja mjesta u kojemu će biti na izborni dan. Privremeni upis tražit će ako zna drugo mjesto u Hrvatskoj u kojemu će se 9. lipnja zateći, a ako će glasovati u inozemstvu, zatražit će prethodnu registraciju. Redovnih je biračkih mjesta 6538, a posebnih (gdje glasuju birači na službi u Oružanim snagama, pomorci, zatvorenici i birači u ustanovama socijalne skrbi) 113. Biračka mjesta su u pravilu ista kao na parlamentarnim izborima. Bira se i u inozemstvu, na biračkim mjestima koja će uskoro biti određena. Prije pet godina birani su u 46 država, na 119 biračkih mjesta.

Na europskim se izborima cijela Hrvatska, uključujući i dijasporu, tretira kao jedna izborna jedinica. Birač glasuje tako da zaokruži redni broj ispred samo jedne od lista, a može zaokružiti i redni broj ispred imena i prezimena kandidata s te liste kojemu daje preferencijalni glas.H
Natječe se 25 lista - 23 stranačke i dvije liste grupe birača - a na listama su imena 300 kandidata