Novosti
MIROSLAV ŠIMIĆ, PREDSJEDNIK SABORSKOG KLUBA ZASTUPNIKA MOSTA

Ne bojimo se razbijanja Mosta, čuvamo leđa jedan drugome
Objavljeno 28. svibnja, 2016.
Naših 12 zastupnika izrazilo je jasan stav da će glasovati za opoziv

Vezani članci

MINISTRI MOSTA ZA OPOZIV KARAMARKA, PREMIJER UZ NJEGA

Politička kriza ne jenjava: Petrov zatražio novog potpredsjednika Vlade, HDZ ga ignorira

Ostaje li Tomislav Karamarko potpredsjednik hrvatske Vlade, odlučit će saborski zastupnici. Zadrže li se sadašnji odnosi snaga, nakon odluke Mosta, čiji će saborski zastupnici vjerojatno i u ovom slučaju biti presudni, SDP-ov prijedlog za opoziv Karamarka dobit će većinu, odnosno 76 glasova zastupnika. No do glasovanja, koje bi prema zakonskom roku trebalo biti 18. lipnja, može se mnogo toga promijeniti. O tome smo razgovarali s Miroslavom Šimićem, predsjednikom Kluba Mosta u Hrvatskom saboru.

Koliko je točno zastupnika Mosta za opoziv Karamarka?

- Naših 12 zastupnika izrazilo je jasan stav, upravo kao i ministri iz Mosta u Vladi, da će glasovati za opoziv potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka. U medijima smo vidjeli da dva naša zastupnika imaju drukčiji stav i to je njihova odluka, a za Ivana Lovrinovića nemamo točnu informaciju o tome koji mu je stav o ovom pitanju.

Mislite li da možete ostati jedinstveni, s obzirom na to da iz HDZ-a ne skrivaju kako će ići snažno u razbijanje Mosta?

- Mislim da smo jako puno toga prošli zajedno i pokazali da čuvamo leđa jedan drugome. I na konferenciju Bože Petrova svi smo došli i stali uz njega, pruživši time jasnu poruku javnosti i svim političkim akterima.

Odugovlačenje glasovanja u Saboru moglo bi dati dostatno vremena HDZ-u da razbije vaše jedinstvo. Bojite li se toga?

- Postoje zakonski rokovi u kojima se ova točka mora naći u saborskoj raspravi i siguran sam da će oni biti poštovani. O bilo kakvim ostalim kalkulacijama ne želim govoriti, niti se mi nečega bojimo.

Premijer Orešković najavio je kako će pozvati predsjednika Sabora da se točka o opozivu Karamarka uvrsti na dnevni red Sabora što prije. Mislite li da bi glasovanje moglo biti i prije?

- Moguće je, no takva je odluka na predsjedniku Sabora, a nama je najvažnije da to bude u zakonskom roku.

Mislite li da bi se moglo dogoditi kakvo preslagivanje i da SDP-ov prijedlog opoziva ne dobije potrebnu većinu glasova?

- Iznijeli smo naš stav o tom pitanju i zapravo se ne želimo opterećivati kako će glasovati druge stranke i zastupnici.

I dalje ste za suradnju s HDZ-om. No što ako HDZ u slučaju opoziva Karamarka odbije nastaviti suradnju i dođe do pada Vlade?

- Mislimo da je u interesu zemlje da imamo stabilnu Vladu koja će dobro raditi svoj posao. U samo nekoliko mjeseci ova je vlada imala više odličnih poteza. Dostatno je da samo spomenem odlične ocjene Europske komisije i MMF-a. Bila bi velika šteta da sve to padne u vodu i zbog toga očekujemo dozu političke odgovornosti od pojedinca iz partnerske stranke.

Od Tomislava Karamarka?

- Da.

Što ako HDZ u takvom slučaju odluči izići iz Vlade?

- To će biti odluka HDZ-a na koju mi ne možemo utjecati. A kako ćemo se mi ponašati, odluku će donijeti Nacionalno vijeće Mosta.I.Mikulić

Iznijeli smo naš stav o tom pitanju i ne želimo se opterećivati kako će glasovati druge stranke i zastupnici

Možda ste propustili...