Regija
TREND ODLASKA MLADIH IZ ŽUPANJE

Od rujna iz vrtića ispisano 26 mališana, u predškoli 47 budućih prvašića
Objavljeno 28. svibnja, 2016.
50 posto roditelja kao razlog je navelo preseljenje

ŽUPANJA – U pedagošku godinu 2015./2016. koja se primiče kraju u Dječji vrtić Maslačak u Županji krenulo je 212 mališana podijeljenih u 10 odgojnih skupina, među kojima su dvije jasličke. Među njima bilo je 70-ak novoupisane djece, čime su u Maslačku vrlo zadovoljni.

- U odnosu na neke druge sredine i vrtiće s kojima kontaktiramo, možemo biti zadovoljni brojem djece. U dobrom dijelu skupina njihov je broj iznad dopuštenih standarda, a to smo riješili tako što smo u ovoj pedagoškoj godini primili pet odgojitelja pripravnika na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa. To nam je puno pomoglo jer smo tako ubacili i trećeg odgojitelja u skupinu, što nam pokriva povećanje standarda - pojašnjava ravnateljica Terezija Nemetz. Ravnateljica Nemetz ističe da trend odlaska mladih ljudi iz Županje nije zaobišao ni ovu pedagošku ustanovu. Na kraju prošle pedagoške godine bilo je slučajeva ispisa djece, zbog čega su u vrtiću produljili upisni rok tijekom ljeta i izašli u susret svim roditeljima koji su se naknadno javljali za upis mališana za pohađanje vrtićkih programa.

- I na zadnjem odgojiteljskom vijeću imali smo podatak da smo dosad, od 1. rujna 2015., imali 26 ispisa, od čega je 50 posto roditelja kao razlog navelo preseljenje, što me osobno vrlo žalosti. Odselile su cijele obitelji koje su kod nas imale i po dvoje djece, i to nam se još nikada nije dogodilo - ustvrdila je.

I ove pedagoške godine Dječji vrtić Maslačak u Županji početkom listopada organizirao je rad predškole, gdje je također vidljiv nastavak negativnog trenda smanjenja broja djece koja će u sljedećoj školskoj godini krenuti u prvi razred. Upisano je ukupno 50 polaznika s područja grada, koji će na jesen pohađati dvije županjske osnovne škole, Ivana Kozarca i Mate Lovraka. U međuvremenu ih je troje ispisano.

- Dobro se sjećam, a to nije bilo tako davno, kada je program predškole, koji tada nije bio ni obvezan, pohađalo od 120 do 150 djece. Doista je zabrinjavajuća činjenica da danas imamo tako mali broj djece za dvije županjske osnovne škole - kaže ravnateljica.

Ipak napominje da to nije ukupna brojka djece koja će nagodinu krenuti u prvi razred. Naime, predškolom su obuhvaćena isključivo djeca koja ne polaze ni jedan program u vrtiću. Program predškole za djecu koja pohađaju vrtić integriran je u redoviti program predškolskog odgoja dječjeg vrtića, a ondje je još 12 budućih prvašića. M. Lešić Omerović

Na čekanju za jaslice

Najveći pritisak županjskih roditelja je na jaslice. “Imamo na čekanju djecu isključivo jasličke dobi, od jedne do dvije godine. Mi u takvoj skupini imamo 15 djece, a normativ je osam do maksimalno deset. Na čekanju je šestero, sedmero djece i pokušavamo osmisliti nekakav modus da se i za njih pronađe rješenje i da zadovoljimo potrebe i tih roditelja”, kaže ravnateljica.

Jedna odgojna skupina od 22 djece smještena je u dislociranom objektu Dječjeg vrtića Maslačak u naselju Šećerana, prvom vrtiću u Županji. Riječ je o mješovitoj skupini u kojoj su djeca u dobi od godinu dana pa do polaska u školu te dijete s poteškoćama u razvoju. I prema pedagoškom standardu, ondje se mogu napraviti dvije skupine, ali za to će se ipak morati pričekati malo bolja vremena.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike