Osijek
USPJEH UČENIKA EKONOMSKE I UPRAVNE ŠKOLE

Karlo, Luka i Marko, prvaci iz discipline Mladi poduzetnik
Objavljeno 9. svibnja, 2016.
Natjecanje je održano na Konzum akademiji Zagreb

Učenici četvrtog razreda (4.d) Ekonomske i upravne škole: Karlo Pandžić, Marko Patron i Luka Zubčić, s mentoricom Antonijom Čalić, osvojili su prvo mjesto na državnom natjecanju u disciplini Mladi poduzetnik.

Natjecanje je održano na Konzum akademiji Zagreb, u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

- Na natjecanju je sudjelovalo 11 škola iz cijele Hrvatske (Čakovec, Zabok, Varaždin, Prelog, Knin, Obrovac, Sisak, Poreč, Imotski, Samobor i Osijek). Nakon petomjesečne pripreme učenici su pokazali zavidno znanje i vještine u rješavanju poslovnog zadatka integralnog tipa koji obuhvaća područja poduzetništva, marketinga, računovodstva i poslovnih komunikacija na hrvatskom i stranom jeziku, a rješava se u skupini od tri člana u trajanju od 180 minuta. Državno povjerenstvo naglasilo je kako je prvi put u povijesti natjecanja 1. mjesto osvojila ekipa od isključivo muških članova - ponosno ističe Lidija Žaper, ravnateljica Ekonomske i upravne škole.

Natjecanje se ostvaruje na školskoj i državnoj razini. Nakon provedenog školskog natjecanja, Državno povjerenstvo je uputilo pozive za natjecanje na državnoj razini i među velikim brojem prijavljenih odabralo učenike osječke Ekonomske i upravne škole. Učenici koji ostvare pravo sudjelovanja na državnoj razini, ujedno sudjeluju na smotri/sajmu vježbeničkih tvrtki, koja se sastoji od prezentacije vježbeničke tvrtke i sajamskog poslovanja. Tako su učenici Karlo Pandžić, Marko Patron i Luka Zubčić ostvarili pravo sudjelovanja na smotri/sajmu vježbeničkih tvrtki. Predstavili su svoju agenciju za promidžbu Intermedia d.o.o., koju su osnovali u okviru predmeta Vježbenička tvrtka, zajedno s ostalih osam učenika iz razreda. Na ovaj način na državnom natjecanju predstavljali su svoju školu, grad i županiju - objašnjava naša sugovornica.

Također, u Zagrebu je održana Državna smotra upravnih referenata na Konzum akademiji. Ekonomsku i upravnu školu na smotri je predstavljao učenik 4.a razreda Matko Guštin, u simuliranoj ulozi vještaka, zajedno s mentoricom Vesnom Gržan, dipl. iur.. Naime, na smotri se izvodi simulacija usmene rasprave na zadano činjenično stanje, prema pravilima Zakona o općem upravnom postupku.

Ovaj put tema je bila postavljanje skrbnika nakon što je roditeljima oduzeto roditeljsko pravo, sukladno odlukom Općinskog suda. Uloge su prije smotre dobro razrađene u razredima, a cijela simulacija trajala je sat vremena. Bit simulacije je dobro razraditi zadane uloge, jer se od sudionika u postupku traži ozbiljnost, svadljivost, emocionalnost, uvjerljivost. Matko je u potpunosti svoju ulogu odradio na zadovoljstvo povjerenstva i mentorice, te na taj način svoju školu dostojanstveno predstavio. V. Latinović

Vesna LATINOVIĆ

Sudjelovalo je 11 škola iz Hrvatske: Čakovec, Zabok, Varaždin, Prelog, Knin, Obrovac, Sisak, Poreč, Imotski, Samobor i Osijek

Lidija Žaper

ravnateljica Ekonomske i upravne škole

Prvi put u povijesti natjecanja 1. mjesto osvojila je ekipa od isključivo muških članova

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike