Regija
MRAZ OŠTETIO I POLJOPRIVREDNIKE U BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI

Poharani voćnjaci, vinogradi, njive, a još ni lipe odštete za lanjsku nepogodu
Objavljeno 10. svibnja, 2016.

SLAVONSKI BROD - Zbog nedavnog mraza na poljoprivrednim kulturama brodsko-posavski župan Danijel Marušić proglasio je elementarnu nepogodu na područjima koja su najviše nastradala, a to su općine Okučani, Gornji Bogićevci, Dragalić, Cernik, Rešetari, Staro Petrovo Selo, Nova Kapela, Sibinj, Podcrkavlje, Bukovlje, Garčin i Slavonski Šamac. Dok voćari, vinogradari, povrtlari zbrajaju štete na kulturama, rijetki vjeruju u pomoć za naknadu štete.

- I prošle su godine u županiji zabilježene štete veće od 20 milijuna kuna pa do danas nitko nije dobio ni lipe - kaže Vjeko Hudolin, kojemu su najprije dvije tuče, a potom i mraz potpuno uništili 2,5 hektara ekološkog voćnjaka u Dragaliću i Donjim Bogićevcima.

Za glavu se hvata i najveći proizvođač krumpira u Brodsko-posavskoj županiji, Mato Šmit iz Nove Kapele. Stradalo mu je svih 25 hektara, pa je ofurene biljke ogrnuo zemljom.

- Sve je spaljeno, ali sada ponovno izbijaju iz gomolja. Međutim, to će biti znatno slabiji prinos i kasnije će doći - kaže vlasnik, procjenjujući kako bi šteta mogla iznositi i 200 tisuća kuna. Već deset godina proizvodi krumpir, a plasman je osiguran u trgovačkim centrima. Prošle mu je godine poplava uništila 10 hektara krumpira, a do danas nije dobio nikakvu odštetu. Sreća je, kaže, što usput radi sjemensku proizvodnju desetak kultura, čime će pokušati pokriti gubitak. Od osiguranja koje plaća godinama - ništa.

- Mi svake godine osiguravamo usjeve i damo za osiguranje gotovo sto tisuća kuna, ali to vrijedi samo ako je riječ o tuči, gromu, požaru. Od suše, poplave, mraza - osiguranje ne snosi ništa - kaže proizvođač koji sada još dodatno mora uložiti za prihranu nastradalih biljaka.

Osim voćara, nastradali su i vinogradari. Pošteđeni su samo oni na većim nadmorskim visinama. I mladi vinogradar Ozren Kraljić iz Rešetara također ima problema s osiguranjem. On je doduše zakasnio s uplatom osiguranja protiv mraza, što je trebao učiniti do 1. ožujka.

- Dan prije razgovarao sam s osiguravajućom kućom jer je najavljivan mraz, no nisam očekivao ovakav intenzitet - kaže Ozren. Desetak godina uzgaja vinograde u kojima prevladava graševina, a ove je godine po kvaliteti trebao biti vrhunac proizvodnje. Nažalost, na hektar i pol vinograda je stopostotna šteta, a ostatak, pinot sivi, prošao je s oštećenjem od 30-ak posto.

U Brodsko-posavskoj županiji strahuje se i za ostale kulture, posebice one koje su krenule ranije, poput soje, repice, ječma, kukuruza..., naglašava načelnik općine Dragalić Zvonimir Karlik, koji je među zagovaračima drukčijeg odnosa državne politike prema poljoprivredi.

- Prošlo je više od 20 godina otkad je Hrvatska imala pozitivnu bilancu u poljoprivrednoj proizvodnji. Od 1993. godine samo padamo, a u proteklih devet godina uvezli smo 144 milijarde kuna poljoprivrednih proizvoda, što je pokazatelj kako nema konkretnih poduzetih mjera. Zato nije ni čudno što mladi koji ne mogu osigurati budućnost u poljoprivredi odlaze iz Hrvatske - smatra načelnik. Pogotovo iz Slavonije, složili bi se mnogi, koju, osim financijske krize, svako malo pogodi i elementarna nepogoda. Marija Radošević

Mraz mu uništio višegodišnje planove

Vinogradaru Ozrenu Kraljiću mraz nije uništio samo ovogodišnji urod nego i višegodišnje planove.

- Pripremali smo površine za sadnju, za neko vrijeme, dok je vinska omotnica tu. Međutim, za vinsku omotnicu trebamo određenu količinu vina - točnije, deset tisuća litara vlastite proizvodnje, što mi definitivno ove godine nećemo moći zadovoljiti - navodi vinogradar, kojemu propada ugovoreni plasman za područje Zagreba i na more.

Možda ste propustili...

USPJEŠNA SURADNJA GRADA I NAŠIČKE RAZVOJNE AGENCIJE NARA

Osigurano 1,64 milijuna € za projekte

Najčitanije iz rubrike