Regija
HRVATSKA POLJOPRIVREDNA KOMORA ODRŽALA SASTANAK SA SELJACIMA

Život protiv sadašnjeg rada i obveznog članstva u HPK-u
Objavljeno 3. svibnja, 2016.

ĐAKOVO/ZAGREB - Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) održala je jučer u Zagrebu drugi krug razgovora sa savezima poljoprivrednih udruga. S jedne strane predstavnici odazvanih asocijacija koji su se složili da kroz HPK postoji jedna krovna institucija koja će pokrivati sve seljačke udruge i poljoprivredne sektore te da se HPK-u vrati obvezno članstvo, a s druge strane Udruga OPG-ova Život koja, kako kaže njen predsjednik Antun Laslo, nije protiv Komore, ali nije za vraćanje obveznog članstva, sadašnji način rada i njeno sadašnje rukovodstvo.

– Važnost Komore leži i u intervencijama u Brusellesu. Europa kaže da moramo biti organizirani na državnoj razini - kaže predsjednik HPK-a Matija Brlošić. Pobornici povratka obveznog članstva, a time i obveznog plaćanja članarine ističu kako je to nužno za budućnost HPK-a.

– Od tada je ona nemoćna i utopija je rad u takvim uvjetima. Predlažemo da se HPK-u vrati obvezno članstvo jer ćemo izgubiti integritet. U ovakvim uvjetima dotaknula je samo dno i svela se samo na udrugu. Mi to ne želimo, nego Komoru želimo vratiti natrag, u svoj njezinoj snazi - kaže član Stožera za obranu hrvatskog sela Petar Pranjić. Dogovor je, kaže Pranjić, da se ide prema Vladi i ministarstvu da se članstvo ne plaća drugim komorama, nego vlastitoj.

– Bivši ministar Tihomir Jakovina unazadio nas je deset godina, mi moramo krenuti iz početka jer silni novac prolazi, a mi stojimo u mjestu. Od ulaska u EU prošle su tri godine pretpristupnih fondova i trebali smo buknuti, a mi ništa - kaže Pranjić koji Udrugu Život proziva za uzdizanje iznad HPK-a i da je sama za sebe.

- Nismo protiv HPK-a, ali nismo podržali njezin rad jer smo dva puta inzistirali da se održi sastanak između predstavnika užeg kruga tijela HPK-a i našeg Izvršnog i Stručnog vijeća, no nismo dobili odgovor. Naš je prijedlog bio da mi HPK-a ne podržavamo i tražimo da u nj uđu mladi, stručni ljudi koji žele promjene jer smatramo da se ne radi dobro. S nama kao najvećom udrugom HPK nije htio komunicirati. Tražili smo program rada i nismo ga dobili, nego tek odgovor Brlošića da su stekli dojam da se mi kroz naš zahtjev smatramo većom institucijom od njih, a mi smo za razgovor za dobrobit svih poljoprivrednika, OPG-ova. I to - bez politike - kaže Laslo. Život nije za obvezno članstvo u HPK-u.

– Nas je u Životu bilo 70 osnivača, a sada nas je 500. Znači – prepoznati smo. Bez obveznog članstva! Pa, neka tako prepoznaju i rad Komore! - poručuje Laslo.

- Razgovaramo s udrugama žele li na ovakav način komunicirati s HPK-om, a o svim radnjama obavijestit ćemo ministra. Nama su određene udruge potpisale sporazume i postale članovi poput Pčelarskog saveza i drugih - kaže Brlošić te najavljuje i treći krug razgovora. S.Župan

Možda ste propustili...

AKCIJOM “DRAGOVOLJCI ZA NAJMLAĐE”

UDVDR Slatina prikupio je novac za analizator CRP-a

POTPORA OSOBAMA S AUTIZMOM

Predstava Aut Male scene iz Zagreba

U ŠUMANOVCE PRISTIŽE SVE VIŠE HODOČASNIKA

Dan poljodjelaca, obiteljski dan, uz molitvu i druženje

Najčitanije iz rubrike