Regija
MAJSKO DRVO U JOSIPOVCU PUNITOVAČKOM

Ispred crkve sv. Mihovila
digli majpan visok 26,3 m
Objavljeno 1. svibnja, 2016.
U krošnju je stavljeno piće te hrvatska i slovačka zastava

JOSIPOVAC PUNITOVAČKI - Prvi svibnja, praznik rada, ponovno u slavonska sela vraća gotovo zaboravljeni običaj postavljanja majskog drveta, majbana, majpana... ovisno o tome kako ga u kojoj sredini nazivaju. Tako je i u Josipovcu Punitovačkom, selu u kojem mahom žive Slovaci!

Okupilo se ondje uoči svibnja više od 80 osoba, a njih 30 latilo se podizanja drveta ispred crkve sv. Mihovila. Stablo visine 26,3 m dovezli su iz šume, a prethodno su iskopali jamu dublju od dva metra, odnosno 10 posto visine drveta. Stablo su podizali ručno, uz pomoć užadi.

Postavljanje, dizanje majpana uoči 1. svibnja vezano je uz radništvo, u nekim sredinama je to simbol slobode, drvo na kojem se zavijori zastava, negdje je to simbol obnavljanja prirode, običaj koji je pomalo nestao u vrijeme Domovinskog rata, a koji sve više oživljava u seoskim sredinama. Josipovački Slovaci pak pričaju kako su nekada majpane podizali mladići uz pomoć prijatelja, po noći, u tajnosti ispred kuće voljene djevojke. Običaj se pretvorio u podizanje drveta u središtu sela, a Josipovčani su ga i ove godine podigli na starinski način, izvorno, u organizaciji josipovačke Matice slovačke.

Inače, postupak je u ovom selu takav da se najprije bogato ukrasi krošnja. Postavilo se na nju piće te hrvatska i slovačka zastava. Običaj je i takav da se nakon podizanja stabla svi počaste roštiljem ili nekim drugim specijalitetom. Mirko Knežević, kroničar toga kraja, kaže kako su prije godinu-dvije bila postavljena stabla visine 27 i 28 metara.

– Vozeći se mnogim mjestima kroz sve ove godine nisam naišao na veće majsko drvo - kaže Knežević.

Maja MUŠKIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike