Osijek
MOGUĆE JE USKLADITI FAKULTET I POSAO

Šest tisuća redovitih studenata u 2015. radilo preko Studentskog servisa
Objavljeno 2. svibnja, 2016.

Fleksibilno radno vrijeme i dobro plaćena satnica najvažniji su faktori pri odabiru posla redovitim studentima. Najtraženiji su poslovi koji se mogu obavljati vikendom, u večernjim satima ili praznicima.

Studentski servis u Osijeku, osim u samom gradu, nudi i poslove diljem regije, pa se tako često mogu pronaći poslovi u Đakovu, Vukovaru, Županji i drugim gradovima Slavonije i Baranje, ali i u drugim dijelovima Hrvatske.

U Osijeku trenutačno studira oko 17.000 studenata, od kojih je gotovo svaki drugi redoviti student član Studentskog servisa. Svaki član ima priliku odabrati posao u poprilično velikoj ponudi, neovisno o tome o kojem se dobu godine radi. U razgovoru s voditeljem Studentskog servisa, Tihomirom Milinovićem, doznajemo kako je prošle godine od 7000 registriranih članova njih čak 6000 radilo.

Najpopularniji poslovi

- Među svim poslovima koji su u ponudi, postoje oni koje studenti najviše vole, a to su oni koji se obavljaju u vrijeme kad to njima najviše odgovara, vikendom i praznicima, kao i online poslovi, koje mogu obavljati iz svog doma - navodi Milinović.

Prema ugovoru koji se sklapa s poslodavcem, prekovremeni se rad naplaćuje 30 posto više, noćni rad 40 posto, rad nedjeljom 50 posto, a rad na državne praznike čak 100 posto više.

Kada je riječ o ponudi poslova, tijekom godine studenti se najviše odlučuju za poslove u telekomunikacijama, ugostiteljstvu i informatičkom sektoru. Neki poslovi, poput ispomoći u trgovinama, anketiranja i podjele letaka, ne obvezuju studenta na rad u dužem razdoblju. Velika je i ponuda sezonskih poslova na Jadranu, gdje se osim konobara, kuhara i recepcionara traže i turistički animatori te spasioci na plažama. U slučaju rada na jadranskoj obali poslodavci često nude i dodatne pogodnosti, poput besplatnog smještaja i prehrane pa i bolje plaćene satnice. Usto, poslodavci često traže i dodatne vještine, licencije ili potvrde, poput sanitarne iskaznice i vozačke dozvole, a za neke je poslove potrebno poznavanje jednog ili više stranih jezika.

Rijetki problemi s isplatama

- Studente često motivira mogućnost rada ljeti, jer tada nemaju fakultetskih obveza, te se u tom slučaju potrude da im ne ostane ni jedan ispit za jesenske rokove - naglašava Milinović.

Tijekom godine u Studentskom centru Osijek organizirane su i prezentacije poslodavaca, na kojima predstavljaju svoje poslovne ponude, a studenti se poslije mogu dogovoriti s njima o ostalim detaljima.

Pri izdavanju ugovora poslodavac je dužan nakon obavljenog posla vratiti ugovor u Studentski servis, a pritom se obvezuje da će isplata biti osam dana nakon obavljenog posla. U slučaju kašnjenja Studentski servis šalje opomenu poslodavcu, ali uglavnom nemaju problema s isplatama. Do sada samo 0,2 posto studenata nije bilo isplaćeno, a zna se dogoditi i da poslodavac isplati zakasninu na ruke, što ne bude evidentirano u Studentskom servisu.

Tajna u dobroj organizaciji

Studenti zaposleni preko Studentskog servisa otkrili su nam svoja dosadašnja iskustva. “Imam pozitivno iskustvo s radom preko Studentskog servisa. Već dvije godine radim i nikad nisam imala nikakvih problema. Što se tiče usklađivanja obaveza, bit je u dobroj organizaciji. Treba znati uskladiti vrijeme posvećeno fakultetu i poslu. Ako se u tome uspije, bez problema se može i raditi i studirati”, ističe Petra, studentica na Odjelu za biologiju.

Davor, student Poljoprivrednog fakulteta, ima, međutim, ponešto loših iskustava s poslodavcima. “Poslodavci često ne žele izići u susret redovitim studentima i zbog toga stvaraju velik psihički pritisak. Mogu reći da mi bilo lakše 12 sati obavljati fizičke poslove ljeti nego sada, dok traju predavanja, četiri sata na dan, nakon čega se još moram brinuti o fakultetskim obvezama. No pozitivna je strana što mi se sada prekovremeni sati plaćaju više nego prije”, kaže Davor.

Više informacija o poslovima zainteresirani mogu pronaći na facebook-stranici Studentskog servisa, gdje se svakodnevno objavljuju oglasi za razne poslove, a i pravodobno izvijesti kada se poslodavcu javi dovoljan broj studenata. T. Škrljac/L. Varoščić/K. Teklić/A. Zakšek

I MATURANTI MOGU RADITI

Nakon srednje škole maturanti imaju priliku raditi ljeti preko Studentskog servisa, uz dokaz o pristupanju državnoj maturi. Sa srednjoškolskom iskaznicom mogu raditi već početkom lipnja, a nakon upisa na fakultet rad mogu nastaviti kao redoviti studenti.

17

kuna prosječna je netocijena sata rada preko Studentskog servisa

Studenti najviše vole poslove koji se obvaljaju u vrijeme kada to njima najviše odgovara, vikendom i praznicima

Možda ste propustili...

INFO DAN EU PROJEKATA FAKULTETA ZA DENTALNU MEDICINU I ZDRAVSTVO

Projekti vrijedni 5 milijuna eura

Najčitanije iz rubrike